Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Mój syn urodził się mając 3100 i 47 cm (chociaż ja uważam że zle zmierzyliWitam, ile miały wasze dzieciaki na roczek? Synek urodził się równo w 37 tygodniu, malutki bo 2530 i 50 cm. Teraz na roczek ma 71,5 cm i waży 9200. Martwi mnie jego wzrost, niby rośnie sobie powoli stabilnie do przodu - ale czy to nie za mało?
Witam, ile miały wasze dzieciaki na roczek? Synek urodził się równo w 37 tygodniu, malutki bo 2530 i 50 cm. Teraz na roczek ma 71,5 cm i waży 9200. Martwi mnie jego wzrost, niby rośnie sobie powoli stabilnie do przodu - ale czy to nie za mało?
Najważniejsze jest to żeby śledzić wzrost na siatkach centylowych. Nie może spaść więcej niż o 2 kanały. Mój syn urodził się z wagą 4910 i wzrostem 59 cm, więc tutaj nie ma co porównywać.
Nie był źle zmierzony tylko inaczejMój synek urodził się z wagą 3060g i miał 52 cm, chociaż uważam, że był źle zmierzony, bo po miesiącu w przychodni wyszło 50 cmNa roczek miał 77cm, według siatek spadł o 2 kanały, ale zauważyłam, że w ostatnich 2 miesiącach miał jakiś skok wzrostu, bo jest widocznie wyższy i sięga znacznie dalej
Mamy skontrolować wzrost za jakiś czas, jeśli znowu będzie spadek na siatce centylowej to będzie miał robione badania hormonalne. Ja jestem bardzo niska, bo mam 150 cm i pamiętam, że jedna lekarka wspomniała, że powinnam być w wieku dziecięcym przebadana hormonalnie, bo też spadałam na siatkach centylowych i znacznie odstawałam od rówieśników, ale coś tam nadgoniłam
Wzrost również jest skokowy, więc nie ma co się martwićDla spokoju możesz za 3-6 miesiący znowu sprawdzić wzrost, ale bez paniki
![]()
Tak, masz rację, źle napisałamNie był źle zmierzony tylko inaczej
W szpitalu robią krzywiznami, nie kładą dziecka na miarce tak jak potem u pediatry. Mierzą partiami np. od czubka głowy łukiem do karku, to już jest więcej cm niż jak zmierzysz w linii prostej.
Dlatego zawsze te wymiary są inne niż późniejsze.