reklama

Toksoplazmoza

dziewczyny, tak jak mowi Kasia- jak sie zwroci delikatnie uwage to rodzina i przyjaciele beda uzywac imienia prawidlowo, a nie jakies wymyslne zdrobnienia:tak:
Efe- a czemu juz nie Gabi?
Anet- ja mam z wyborem tak samo, w sumie na poczatku nas oryginalne imie kusilo ale teraz mamy Adam- moja siostra zreszta zaproponowala i na poczatku wogole mi nie pasowalo takie zwykle mi sie wydawalo ale zaczynam sie przyzwyczajac i o dziwo WSZYSTKIM sie podoba:tak: wiec chyba Adas bedzie;-)

reklama
Mewa-Adas , to ladne imie....ja tez szukam jakiegos prostego,ale nadal sie nie zdecydowalam....:baffled:

Kasia-Kuba pewnie ze ladnie,ale denerwuje mnie jak znajomi wolaja na swojego synka-Jakubek.....:no:...Jakub,rozumiem,ale Jakubek,to jakos dziwnie....:confused:

ZWIASTUNY PORODU
o Obniżenie się dna macicy,
o Wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek – ok. 2 tyg. przed TP,
o Skurcze przepowiadające – około 2 tyg przed TP,
o Przemieszczanie się długiej osi szyjki macicy w oś kanału rodnego,
o Dojrzewanie szyjki macicy (rozpulchnienie, skracanie się),
o Znaczne wydzielanie czopa śluzowego,
o Parcie na pęcherz moczowy – częstsze oddawanie moczu,

OBJAWY ZBLIŻAJĄCEGO SIĘ PORODU:
1). Objawy ogólne - kołatania serca, bóle głowy, niepokój,, nerwobóle uciskowe, bóle
okolicy kości krzyżowej, uderzenia krwi do mózgu, uczucie gorąca,
2). Objawy ze strony przewodu pokarmowego – wymioty, biegunka, parcie na odbytnicę,
brak łaknienia,
3). Objawy ze strony narządów płciowych – zwiększone wydzielanie wydzieliny pochwowej,
uczucie pełności w okolicy sromu, nieznaczne osłabienie ruchów płodu,

Datę pojawienia się tzw. skurczów przepowiadających, które zazwyczaj występują 2-3 tygodnie przed porodem. Charakterystyczną cechą ich jest nieregularność, czyli różnie długo trwające przerwy między nimi. Ustępują po kilku lub kilkunastu godzinach, a tylko u niektórych kobiet mogą zmienić się w skurcze porodowe.
Datę obniżenia się dna macicy. Dzieje się to na 3-4 tygodnie przed porodem. Towarzyszą temu lekkie skurcze macicy, łatwiejsze niż wcześniej oddychanie, zmniejszony ucisk na żołądek (kobieta może więcej zjeść) oraz częstsze oddawanie moczu.

Poza tym czytałam w "W oczekiwaniu na dziecko" że w drugiej i kolejnych ciążach zjawisko opadania brzucha zdarza się znacznie rzadziej niż w przypadku pierwszej ciąży, często jest tak żedziecko wstawia się w kanał dopiero przed samym porodem
natomiast to co my chyba najczęściej obserwujemy to nie do końca jest takie opadnięciem spowodowane wstawieniem się dziecka tylko jego ciężarem i zmianami pozycji - ja np mam opadnięty od momentu kiedy mały się odwrócił głową w dół - tzn opadł w tosunku do tego co było przedtem jak prawie jeść nei mogłam bez bólu i oddychać...no i ciężar jego rosnący tez powolutku ten brzuch ciągnie...

Ostatnia edycja:
Basia, fajny opis. Niestety w poprzedniej ciąży nie miałam żadnego z tych obiawów. Jeszcze dzień przed porodem byłam badana (leżałam na patologii) i nic nie wskazywało na bliski poród - było to dla mnie straszne, bo już miałam dosyć leżenia w szpitalu i żegnania kolejnych współlokatorek. Nie miałam w ogóle skurczy przepowiadających, szyjka nie skrócona, brzuch też raczej mi się nie obniżył itp.
I nagle o 11 wieczorem zabolały mnie plecy, za chwilę znowu, i znowu - zaczęłam patrzeć na zegarek - co 4 minuty co do sekundy. Po jakimś czasie podłączyłam się do KTG i miałam piękny wykres skurczy (co prawda nie bardzo silnych, ale bardzo regularnych). Rano na obchodzie miałam już rozwarcie na 2 palce i wzięli mnie na porodówkę.
W tej ciąży najbardziej niepokoi mnie, jak zacznie się poród i czy będą jakieś zwiastuny, czy znowu znienacka. I czy jak dostanę pierwszych skurczy to akcja będzie się rozwijać powoli jak poprzednio czy tym razem szybciej.

Kasiac - tak jak nam się tu potwierdza niejednokrotnie- każdy inny...
natomiast ja sama jak to znalazłam to stwierdziłam że od dobreg tygodnia to zdanie najlepiej mnie charateryzuje...:
1). Objawy ogólne - kołatania serca, bóle głowy, niepokój,, nerwobóle uciskowe, bóle
okolicy kości krzyżowej, uderzenia krwi do mózgu, uczucie gorąca,
zaraz potem i to
3). Objawy ze strony narządów płciowych – zwiększone wydzielanie wydzieliny pochwowej,
uczucie pełności w okolicy sromu, nieznaczne osłabienie ruchów płodu,

no a mdłości i biegunke miałam przy poprzednim ale już krótko przed porodem...a skurczy nie miałam też prawie wcale, dopiero ładnych parę godzin po odejściu wód...teraz mnie troszke pobolewa jak przed @ ale to takie bardzo rozmyte, ledwo co tlące a już na pewno nieregularne - nie da się zmierzyć czasu....myślicie że to skurcze przygotowujące?

reklama
dziewczyny ja juz tych opisow objawow porodu nie czytam.brzuch mam nisko od 2 miesiecy teraz juz opadl co konca(lekarze jakos tam licza od -5 do 0) skurcze tez mam od jakiegos miesiaca ostatnio co raz bardziej dokuczliwe i najczesciej to boli jak na @ wiec czasu nie policze bo z reguly to ciagly uporczywy bol-jak przestaje bolec brzuch to przechodzi na krzyz:zawstydzona/y::wściekła/y:i jak zadzwonie do szpitala i spytaja co ile mam skurcze to jak im odpowiedziec???:confused: napady goraca kolatanie serca(ale mam szmery w sercu zastawka sie nie domyka wiec moze to nie te porodowe) i to uczucie pelnosci w pochwie to juz od paru dni...jutro wizyta u poloznej a oni tu nawet nie zagladaja do srodka:confused::szok:ja tam juz zadnym opisom nie wierze.co ma byc to bedzie:zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry