ZWIASTUNY PORODU
o Obniżenie się dna macicy,
o Wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek – ok. 2 tyg. przed TP,
o Skurcze przepowiadające – około 2 tyg przed TP,
o Przemieszczanie się długiej osi szyjki macicy w oś kanału rodnego,
o Dojrzewanie szyjki macicy (rozpulchnienie, skracanie się),
o Znaczne wydzielanie czopa śluzowego,
o Parcie na pęcherz moczowy – częstsze oddawanie moczu,
OBJAWY ZBLIŻAJĄCEGO SIĘ PORODU:
1). Objawy ogólne - kołatania serca, bóle głowy, niepokój,, nerwobóle uciskowe, bóle
okolicy kości krzyżowej, uderzenia krwi do mózgu, uczucie gorąca,
2). Objawy ze strony przewodu pokarmowego – wymioty, biegunka, parcie na odbytnicę,
brak łaknienia,
3). Objawy ze strony narządów płciowych – zwiększone wydzielanie wydzieliny pochwowej,
uczucie pełności w okolicy sromu, nieznaczne osłabienie ruchów płodu,
Datę pojawienia się tzw. skurczów przepowiadających, które zazwyczaj występują 2-3 tygodnie przed porodem. Charakterystyczną cechą ich jest nieregularność, czyli różnie długo trwające przerwy między nimi. Ustępują po kilku lub kilkunastu godzinach, a tylko u niektórych kobiet mogą zmienić się w skurcze porodowe.
Datę obniżenia się dna macicy. Dzieje się to na 3-4 tygodnie przed porodem. Towarzyszą temu lekkie skurcze macicy, łatwiejsze niż wcześniej oddychanie, zmniejszony ucisk na żołądek (kobieta może więcej zjeść) oraz częstsze oddawanie moczu.
Poza tym czytałam w "W oczekiwaniu na dziecko" że w drugiej i kolejnych ciążach zjawisko opadania brzucha zdarza się znacznie rzadziej niż w przypadku pierwszej ciąży, często jest tak żedziecko wstawia się w kanał dopiero przed samym porodem
natomiast to co my chyba najczęściej obserwujemy to nie do końca jest takie opadnięciem spowodowane wstawieniem się dziecka tylko jego ciężarem i zmianami pozycji - ja np mam opadnięty od momentu kiedy mały się odwrócił głową w dół - tzn opadł w tosunku do tego co było przedtem jak prawie jeść nei mogłam bez bólu i oddychać...no i ciężar jego rosnący tez powolutku ten brzuch ciągnie...