reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Leyna co z Piotrusiowymi stópciami??????
mieliscie być dzisiaj u neurologa ja wybieram się jutro ciekawe czy diagnozy sie pokryją:confused:

napisałam na samopoczuciu, bo zapomniałam, w którym wątku o tym pisałyśmy, ale wkleję też tu :tak:
"dla Mady:
wczoraj byłam z Piotrusiem u neurologa. ciężko się go badało, bo się rozryczał i nie mógł uspokoić. ogólnie: neurologicznie wszystko w porządku, bardzo ładnie się rozwija, może nawet ciut wcześniej zaczął pewne rzeczy robić niż powinien, ale to też ok.
co do podkurczania paluchów- wg lekarki to odruch, który nie zanikł (jeden z odruchów Moro) i przekształcił się w nawyk. wg niej tendencje do podkurczania są dziedziczne. oczywiście przyznałam się, że ja i moja siostra czasami paluchy podkurczamy.
u Piotrusia to trzeba tępić, bo się mu wykrzywią palce i będzie krzywo chodził. no i może mieć wtedy tendencje do haluksów (to też rodzinne) i płaskostopia.
zalecenia: masaż całych stópek na ugiętych kolankach. masaże wodne najlepiej w basenie a jak nie to w takiej wirówce - max 20, bo za dużo nie można bo wtedy się kości odwapniają. muszę iść do pediatry po skierowanie. no i mamy mu kupić sandałki profilaktyczne, żeby te paluszki się prostowały. ma biegać na czworakach, w żadnym wypadku nie podtrzymywać go w pozycji stojącej i nie chodzić z nim w ten sposób. nie ma zbyt dużo biegać na bosaka, bo wtedy podkurczanie mu sie utrwala, tylko właśnie w tych bucikach.
kontrola za 3 miesiące."

edit:
a jeszcze chciałam dodać, że lekarka zbadała młodemu ciemiączko i powiedziała, że już mu zarasta
na dodatek jak ryczał przyuważyła, że w paszczy ma bardzo opuchnięte czwórki :szok:

reklama
Leyna wielkie dzięki, my dzis idziemy, u nas nie ma nikt tendencji do podkurczania palcy, a jak mała staje to coraz lepiej stawia stópki, wiec mam nadzieje że to jej minie,
A jakie to ma miec Piotruś te buciki?? takie ortopedyczne czy jakies specjalne tylko do "naprawienia" paluszków??

A! i co to ta wirówka??

A jakie to ma miec Piotruś te buciki?? takie ortopedyczne czy jakies specjalne tylko do "naprawienia" paluszków??

A! i co to ta wirówka??

Piotruś ma mieć buciki profilaktyczne (to nie to samo co ortopedyczne), takie sandałki z zabudowaną piętą, ale wolnymi palcami. do kupienia w sklepie ortopedycznym. jeszcze ich nie widziałam, ale z opisu lekarki wiem o jakie chodzi. kiedyś piguły chodziły w takich. pełna pięta, wolne palce a na środku sznurowane.

a wirówka to masaż wirowy
cyt. "Masaż wirowy kończyn dolnych - to zabieg, który wykonuje się w specjalnej wannie, wyposażonej w urządzenie o napędzie mechanicznym wprawiającym wodę w ruch wirowy. Kąpiel ta powoduje rozluźnienie tkanek, zmniejszenie napięcia mięśniowego, poprawę ukrwienia kończyn oraz złagodzenie bólu."

chciałabym poczytac i popiasać...ale chwilowo jest to niemożliwe... julia sie tak rozmarudziła,że z oka spuścić jej nawet na chwile nie można...

i jeszcze to jej jedzenie...

jestem wściekła!!! mam ochotę wyjść z domu i trzasnąć drzwiami...

A moje dziecko zamiast stawać na całej stopie, to staje na palcach, jak baletnica:dry::baffled::eek: i cholender zaczyna mnie to niepokoic, bo nawet w chodaku też tak stoi i ma tendencje do wykrzywiania lewej nóżki na boki:baffled:. Leyna, a z tymi problemami Piotrusia, to kto Cię skierował do neurologa, bo ja to myślałam raczej do ortopedy się wybrać, ale teraz to już zgłupiałam:eek::baffled::dry::oo2:

Leyna, pewnie chodzi o takiego typu sandalki, tak?
20061115101328.jpg

Moje kuzynostwo ze stanow jak byli mali to tylko w takich chodzili. Tyle, ze mieli je z zamszu zrobione, a te sa ze skorki.

Renee, czytalam, ze dzieci korzystajace z chodzika maja wlasnie tendencje do stawania na palcach i dlatego chodziki sa niewskazane.

Renee przykurcze często są spowodowane zwiększonym napięciem mięśniowym a to problem neurologiczny. rozmawiałam ze znajomą pediatrą i ona mówiła, że lepiej żebym to pokazała neurologowi.
najlepiej będzie jeśli pokażesz stópki Alicji pediatrze i niech on zadecyduje czy to problem neurologiczny czy ortopedyczny.
jeśli Alicja staje na palcach to nie jest tak źle. mój Piotruś staje na podkurczonych palcach i to jest problem :baffled:

Sandra tak tak, o te buciki chodziło lekarce :tak: mnie się kojarzą ze starymi czasami, bo w podobnych można było spotkać pielęgniarki. kiedyś dbało sie o stopy piguł i miały refundowane takie obuwie.
skąd wytrzasnęłaś fotkę i gdzie można takie kupić??

reklama
Sandra tak tak, o te buciki chodziło lekarce :tak: mnie się kojarzą ze starymi czasami, bo w podobnych można było spotkać pielęgniarki. kiedyś dbało sie o stopy piguł i miały refundowane takie obuwie.
skąd wytrzasnęłaś fotkę i gdzie można takie kupić??
No no, tez mi sie z prl-owskimi szpitalami kojarza, hehe. :-D
Wpisalam w google "dziecięce obuwie ortopedyczne" i na jednej z pierwszych stron byly :-D

Do góry