reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Dziewczyny, wiem, ze bylo to juz tysiac razy poruszane, ale nie chce mi sie szukac. Mam kase od "tescia" i chce Sare dodatkowo zaszczepic - tylko nie wiem na co lepiej: na pneumokoki czy na menigokoki c?
Wiem, ze te wszytkie smiertelne przypadki sepsy w Polsce byly wywolane menigokokami...
Na co szczepilyscie Wasze maluchy?

reklama
Sandra my teraz po tej szczepionce skojarzonej bedziemy szczepic na pneumo a jak skończy 2 latka to na meni. czy dobrze robie nie wiem ale jakos tak sobie poukładałam , moze zapytaj pediatry
co do d3 to kupie ten vigantol a w czerwcu zapytam bo termin ważn. devikapu do 2009:-pa to nie straszny wydatek bo 5 zł:-p

Sandra, jak sie o to pytalam kilku lekarzy i kazdy mowil ze lepiej na meningokoki. I chyba tak zrobie.

w poniedzialek mala byla zaszczepiona dopiero MMRII (mamy opoznienia z winy przychodni:wściekła/y::wściekła/y:, bo niby mieli za malo szczepionek i jak bylysmy w terminie czyli we wrzesniu-jak dobrze pamietam to ich nie mieli). Poki co jest ok. Slyszalam, ze moze wystapic goraczka i wysypka po tej szczepionce, czy u ktoregos z Waszych dzieciaczkow wystapily te objawy?

no i mamy zalażki krzywicy:szok::no::-:)-:)-(
p. dr (przemiły profesjonalny facet) z paluszkami jest wszystko ok. ale zwrócił uwage na łukowate kości łydek(ja myślalam ze tak ma byc i że mała bedzie miała ciut krzywe nogi:zawstydzona/y:) i pyta czy daje D3 no to ja mu że nie bo pediatra kazała odstawic, zrobił olbrzymie oczy kazał dawac 2 krople dziennie , jeżeli daje vibowit to jedna kropelke dodac do niego.
po domu mamy tylko w skarpetkach lub tych skarpetach z podeszwą
buciki bez wkładki profilowanej
i do mam dziewczynek" kozaczki sa ładne ale dla dorosłych dla maluchów najlepsze ocieplane trzewiki czyli te wszystkie z rzepami itp. ale nie kozaczki":cool:no a my mamy dwie pary:baffled:
mówił abym sie nie martwiła za bardzo bo mamy czas na naprawienie błedu pediatry, w czerwcu mamy sie pokazać ponownie

co do chodzenia na palcach , jezeli jest to notoryczne to trzeba sie pokazac u lekarza aby on stwierdził czy to nawyk czy problem neurologiczny czy ortopedyczny... lepiej sie pokazac niz później żałowac

kurcze...moje dziecko tez ma jakos wygiete lydki :wściekła/y: i nam tez powiedziano zeby dostawic d3:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ja nie moge z tymi lekarzami:wściekła/y:

moze któras z Was moze polecic jakiegos dobrego ortopede z Warszawy? moze byc zarowno prywatnie jak i panstwowo.

Leika zdrówka dla Natka :tak:dla Alutki też dużo zdrówka :tak:

Sandra
ja szczepiłam na pneumokoki, bo tak mi radziła ta znajoma lekarka.

Mada a to Ci pediatra.... kurcze :wściekła/y: nasza kazała dawać Piotrkowi po 2 krople Vigantolu do 2-go roku życia. dobrze, że poszłaś z Ami do lekarza, wiesz przynajmniej co robić.

Nocka mam nadzieję, że łydki Oliwki są w porządku, ale lepiej sprawdzić :tak:

hehe, Piotrek ma bardzo zgrabne łydki, aż nieprzyzwoicie jak na chłopaka. ale to po tacie ;-)

Ja daje Mateuszkowi codziennie 5 kropelek Cebionmulti. I to wszystko. Po ostatniej wizycie pediatra nic innego nie zalecila. No ale zastanawiam sie teraz nad ta D3. Moze powinnam i to podawac? Juz sama nie wiem.

Ale wizyta u ortopedy to chyba dobry pomysl.

Nocka - ja nie mam jeszcze zadnego ortopedy, ale popytam i dam znac. Moja znajoma chodzila do jakiegos i byla zadowolona. Sprawdze to.

Tranu nie daje, bo mi pani dr. powiedziala,ze jak maly nie choruje to nie ma co.... hmm. No to prawda, nie chorowal nigdy i temperatury tez nigdy nie mial.

Tak naprawde, to jak u nas w domu byly jakies przeziebienia, to ja leczylam i siebie ( karmilam piersia ) i profilatkycznie Mateusza HOMEOPATIA.
Zdania nt te,at sa podzielone, ale jak do tej pory udawalo nam sie uciec przed infekcjami.

Mada - ja na kaszel - a wlasciwie na Mateuszkowa chrypke, ktora mial cale dwa dni _ to stosowalam syrop homeopatyczny. Na swoje gardo tez, i mi pomoglo. Stodal sie nazywa.
I cale szczescie ze poszliscie do ortopedy, teraz bedzie juz dobrze.

Sara - ja szczepilam Mateusza na pneumokoki. Od drugiej dawki - czyli szczepiony byl trzy razy. MOja bardzo zaufana dr. hmatolog ( leczylismy niedokrwistosc Mateuszkowa ) wrecz nakazala nam zaszcepic Malego. Bo tak to wiekszosc lekrzy mi mowilo,ze nie trzeba skoro nie ma kontaktu z innymi dziecmi. No a ta KAZALA szczepic i juz. Zaszczepilismy. O menigokokach nic nie mowila.

Wama - a ta multivitamine z fluorem to ci lekarz polecil?? Ja chcialam cos Malemu dawac z fluorem na zeby, ale pediatra powiedziala, ze lepiej zeby dentysta to przepisal. A ja sie boje jeszcze isc do dentysty z Mateuszkiem, bo ryk bedzie jak nic, a potem nie bedzie mi uciekal przed gabinetem.

Leika - zdrowka dla Natka.

Ja daje Mateuszkowi codziennie 5 kropelek Cebionmulti. I to wszystko. Po ostatniej wizycie pediatra nic innego nie zalecila. No ale zastanawiam sie teraz nad ta D3. Moze powinnam i to podawac? Juz sama nie wiem.

Ja daję 1 -2 kropleki cebionmulti i to w okresie jesienno zimowym i wiosennym. Takie miałam polecenie od lekarki. Nie wiem czy 5 to nie za dużo. Do tego daje 1 -2 kropelki vigantolu i tak jak inne dziewczyny pediatra powiedział że do skończenia 2 roku życia obowiązkowo trzeba podawać d3. Może upewnij sie jeszcze u innego lekarza czy masz podawać vigantol czy nie.

Nocka, mnie wlasnie tez kilka osob mowila, ze lepiej na menigo szczepic, dlatego Was pytam tez o rade :tak: Zapytam jeszcze pediatry w przyszlym tygodniu.
Sara po MMRII nie miala zadnych objawow (nie przypominam sobie), wiec moze i Twoja Oliwke ominie :tak:

Leyna, Sara tez ma zgrabniutke nozki, wiec ogolnie rzecz biorac - idealna z nich para ;-):-D

Ipanema, cudnie, ze udalo sie Matiemu narazie nie chorowac - oby tak dalej! :tak:

O tran zapytam tez, bo wiem, ze mnie i mojej siostrze mama dawala tran i praktycznie w ogole nie chorowalysmy w dziecinstwie :-)

zdrowka wszystkim:tak:

ja daje jak mi sie przypomni vibovit do picia, wit. d lekarz kazal odstawic, ale jestesmy codziennie na spacerze wiec jakos ta wit.d ze slonca moze wchlonie.....

cholera u nas tez jakis kaszel sie pokazuje:baffled: w piatek wizyta u ortopedy, nie ma to jak miec mame w szpitalu....wszytsko szybciej i prosciej i nie zrobia zadnej lipy:baffled:mam nadzieje......

reklama
Do góry