reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ułożenie pośladkowe

Gandessa

Zaciekawiona BB
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?

reklama
Rozwiązanie
Moja córka od początku golowa w górze i wypięta na świat pupą 😂 Nie odwróciła się i w 39tc miałam Cc. To druga ciąża po porodzie sn i mogłam zdecydować się na poród pośladkowy drogami natury jednak za duże ryzyko jak dla mnie i wybrałam cc.
Masz jeszcze czas, może twój Maluch nie będzie taki uparty.
Mała ma 35cm i 1300 ważya razie. Więc dość w normie jak an wiek ciąży. Ruchliwa jest mocno, szczególnie gdy chce iść spać zaczyna "tańczyć";).
Mówisz, że SN było gorzej? Słyszałam, że po CC się gorzej do siebie dochodzi i większy szok dla dziecka.
Jeśli chodzi o ten "szok" to też zależy w jaki sposób wykonuje się cesarkę. Mnie informowano, że przy CC z powodu ułożenia pośladkowego czeka się na akcje skurczową i dopiero wtedy przeprowadza się operację. Czyli nie jest to taka operacja "na zimno", a dziecko jest częściowo przygotowane wcześniejszymi skurczami.
Sama nie mam doświadczenia, ale wychodzę z założenia, że będzie co ma być. Będę próbować naturalnie, ale gdyby z jakiegoś powodu zalecono mi CC to się zgodzę.

reklama
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?
Hej, jestem podobnie, bo 29+6 i dziś miałam usg. Tez mała położona miednicowo. Lekarz się nie przejął i tez mówił, ze jeszcze spokojnie kilka razy może się przekręcić.
U bratowej za to tydzień przed porodem było jeszcze położenie miednicowe, po kilku dniach już główkowo. Wiec zdecydowanie słuchaj się lekarza :) wszystko się jeszcze może zdarzyć.

Nie miałam cesarki, urodziłam syna w 40tc, siłami natury- niewtedy było za późno na znieczulenie.. Były takie momenty,że chciałam umrzeć..
Ale fakt szybko się dochodzi do siebie

Hej,
Moja w 37 tygodniu była jeszcze nie odwrócona A kiedy to zrobiła to nawet nie wiem bo nie zdążyłam na kontrolne usg w dniu terminu porodu ponieważ urodziła się 2 dni przed więc głowa do góry i nie martw się na zapas ☺

Mi ginekolog powiedział: "Do dołu głową, to tylko nietoperze siedzą. One ewolucyjnie tak mają".
Moja córka od początku do końca, głową do góry była...

Niepotrzebnie Cię położna nastraszyla, dziecko może się obrócić jeszcze kilka razy i nikt nie wywróży czy w dniu porodu będzie prawidłowo. Spokojnie ciesz się ciążą i nie denerwuj się narazie.

Dziękuję Wam dziewczyny za reakcje. Zawsze trochę spokojnie;) Czekam cierpliwie do kolejnego USG. I nie nastawiam się negatywnie jak to "sugerowała" położna, która chciała dać mi "dobrą radę" a wyszło jak wyszło... do samego porodu też mam jeszcze czas więc uczę się cierpliwości :)

reklama
Moja córka od początku golowa w górze i wypięta na świat pupą 😂 Nie odwróciła się i w 39tc miałam Cc. To druga ciąża po porodzie sn i mogłam zdecydować się na poród pośladkowy drogami natury jednak za duże ryzyko jak dla mnie i wybrałam cc.
Masz jeszcze czas, może twój Maluch nie będzie taki uparty.

Rozwiązanie
Do góry