loumarie
Fanka BB :)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Złożyłam wypowiedzenie i przeszłam na l4 na "stres w pracy" a uwierzcie mi że tam był jak jasny uj. Miałam mieć do końca okresu wypowiedzenia ale okazało się że jestem w ciąży. Niestety nie łapałam się na przedłużenie zatrudnienia do rozwiązania przez te wypowiedzenie. Jednak ciąża na początku źle rokowała i miałam przedłużone l4 przez to, później same problemy wychodziły i cała ciąża na l4 ale z Zusu. Jeszcze musiałam oddawać kasę bo urodziłam wcześniej niż miałam wypisane l4 i musiałam sprostować w urzędzie.No w sumie tak, bo na l4 zwolnic nie mogą...nie będzie macierzyńskiego.
No jakbym już miała te L4 płatne ( musiałabym przed końcem umowy iść na L4, żeby mieć 100% płatne całą ciążę. A potem na macierzyńskim te 1000 kosiniakiwe przez rok i 800plus to starczyłoby, a później już i tak do pracy po macierzyńskim.No w sumie tak, bo na l4 zwolnic nie mogą...nie będzie macierzyńskiego.
I wtedy faktycznie co miesiąc miałas 100% płatnego L4 do porodu ? A byłas w ciąży poniżej 12tc w trakcie zakończenia umowy ?Tak. Ja byłam na umowie na zastępstwo i nie było opcji przedłużenia umowy, no za mnie musiała wskoczyć inna osoba. Złożyłem wniosek w ZUSie o zasiłek chorobowy i co zwolnienie musisz dostarczyć osobiście lub przez stronę składać "zas53".
Ale to z wiosnę tego roku ?Ja obecnie mam umowę na czas określony i kończy mi się z wiosną więc też zasuwam z dziecioróbstwem.
Z tą różnicą, że u mnie każdy się domyśla, a niektórzy nawet sugerują.Ale też raczej jakby mi w tym cyklu się udało to przedłużenie do porodu i do widzenia.
![]()
Plus jeszcze jest te RKO czyli 12 tys ) co miesiąc 1000 zł przez rok ) na drugie dziecko prawda ?
Tak. Ja byłam na umowie na zastępstwo i nie było opcji przedłużenia umowy, no za mnie musiała wskoczyć inna osoba. Złożyłem wniosek w ZUSie o zasiłek chorobowy i co zwolnienie musisz dostarczyć osobiście lub przez stronę składać "zas53".
Ale to z wiosnę tego roku ?![]()
Ale Ty chyba z Warszawy jesteś co nie ? Chyba, że źle kojarzę. Tam jest duży wybór tych specjalistów na NFZ. Ja jestem z małego miasta i u nas nie ma dobrych ginekologów na NFZ, zresztą pisałam Wam ostatnio co gin na NFZ po dwóch biochemach dał mi skierowanie do poradni leczenia niepłodności i totalnie się mną nie zajął, nie zlecił badań krwi itp.