reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

WAGA NASZYCH DZIECIĄTEK!!!

Asiu, nie martw się. To podobno normalne.Moje Ola przez pierwsze 6 tygodni przybrała 1,6 kg, a przez kolejne 6 tygodni tylko 700 g i lekarka powiedziała, że to normalne i nie mam się czym martwić. Tak więc Ty tym bardziej!! Jeden tydzień lepszy, drugi gorszy. Ważne, że Maluchy rosną.

reklama
Asiu, nie martw sie - mi tez powiedzieli że to normalne że tempo przyrostu maleje...Nie poddawaj się tak szybko tylko przystawiaj Eliaszka wiecej i pewnie niebawem znów będzie ok!!!
Mój Karolek też do olbrzymów nie nalezy - wg norm w książeczce jest na 25 centylu z wagą choć w "Pierwszym roku " są troszkę inne normy i tam jest trochę wyżej - bliżej 50ego. Ale co dziwne - jak go mierzę to wychodzi mi że ma około 66 cm ale albo ja go źle mierzę albo w książeczce są złe normy albo moje dziecko ma niedowagę :) Bo wzrost ma w pobliżu 90 centyla :D Coś mi się nie chce w to wszystko wierzyć ....Czy u was mierzą maluchy? Bo mój lekarz jeszcze nie mierzył - tylko główkę i klatkę - ma po 40 cm - równy chłopak :)

U na spani pediatra powiedziała, że mirzyć dopiero będzie jak bioderka będą całkiem dobre bo na jednym Ola dostała IIA.

U nas pani pediatra mierzy (wzrost, owód główki i klatki piersiowej) i waży przy każdej wizycie .Nasza Zosia tez swego czasu nic nie przybierała na wadze ale tak jak pisze aniasorsha "Jeden tydzień lepszy, drugi gorszy. ". Widocznie tak ma byc bo skoro maluch byłby głodny to by płakał i się domagał cycuszka :)

u mojego lekarza jest taka miarkana stole gdzie układa się dziecko, Niestety mój łobuziak tak ryczał ostatnio że nie dało się go spokojnie ułożyć ;D

Basiu, u nas po porstu prowadziła metr krawiecki wzdłuż ciałka od czubka głowy - wszło 69cm, ale jak miał ... 1,5 miesiąca! Bieżącego wzrostu jeszcze nie znam.
Poza tym mierzony był obwód główki (41), klatki (40).

U mnie pani doktor mierzy zwykłym metrem krawieckim, żeby właśnie dziecku stawów biodrowych nie uszkodzić przy naciąganiu Malucha. Przykłada do czubka głowy i potem przez pleckii wzdłuż jednej nogi aż do pięty. Ale sama ona powiedziała, że dopóki dziecko samo nie stoi, to mierzenie jest czysto orientacyjne, bo w zależności, jak się ten metr przyłoży, to różnica może być nawet kilka cm. U nas wyszło, że przez pierwsze 6 tygodni Olka urosła 5 cm, a przez kolejne 6 - 1 cm. Ale lekarka powiedziała, że pewnie to różnica wynikająa z mierzenia i że nie będzie mierzyć ponownie, bo będziemy miały tyle wyników, ile prób i wtedy już zupełnie nie będzie wiadomo, na co patrzeć...

Anias , Basia dziekuje , tak robie , przystawiam do piersi ile wlezie i widze ze znow sie rozkrecam :D Tak bardzo chce zostac przy karmieniu piersia ze te kryzysy laktacyjne mnie przerazaja.

reklama
Do góry