reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

gufi- ja też zamierzam sama zrobić tort- a potrzebne są właściwie dwa. Chciałabym zrobić na tą pierwszą "koleżeńską" cześć w fikolandzie bo będzie tylko kilka maluchów z rodzicami, druga "rodzinna" u rodziców jest już dla 3 solenizantów, i tu ew. kupi się jakiś większy torcik

i tak szukam pomysłu- twój fajny ale w listopadzie świeżych malin nie dostanę a mrożonki nie bardzo ;/

już rok temu marzył mi się dla Olka na urodziny taki tęczowy tort jak tu - ale akurat poszłam rodzić i dupa zbita:)
Tęczowy tort (rainbow cake)
Chciałabym własnie coś takiego tylko szukam jakiejś innej masy- żeby całoś nie była za mdła.

Może coś macie ciekawego w zanadrzu ???????? :)

reklama
mamolka - ja takie tęczowe robiłam z samej galaretki i owoców, no ale to w lipcu na imieniny starszej, nie wiem jak to by smakowało w grudniu, ale na roczek to ja chyba kupię torta, bo umiem chyba tylko ten z galaretki :D

mamolka - dla dzieci można też zrobić sernik na zimno z galaretka. na pewno bedzie smakowac ;)

a ja na roczek chyba cos wykombinuje sama. tylko musze obczaic, gdzie sie kupuje takie wafle do dekoracji wierzchu

Ja z pieczenia noga ale mam wypróbowaną cukiernie i chyba Fifi dostanie piłke a Lolo autko ;-) Wolałabym dla juniora jedynka ale to wszystko zalezy od ceny...

1. Ciasteczka kajmakowe - przepis dla idiotów ;-)
Bierzemy gotowe ciasto francuskie, rozwijamy na stole i smarujemy gotową masą kajmakową. Zwijamy w rulonik (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na ok 1,5 cm kawałki. Kładziemy na blasze ale nie na boku, tylko na "pleckach" - ślimakowym wzorem do góry. pieczemy ok 15 min.

2. Ciasto jabłkowe - to już wyższa szkoła jazdy ;-)
potrzeba:
1. składniki na biszkopt
2. 5-6 jabłek
3. 3 opakowania budyniu (na 0,5l)
4. pół kostki masła
5. 200 g wiórków
6. 2 jajka
7 cukier

a) pieczemy biszkopt - wg swojego ulubionego przepisu. Nie powinien być zbyt wysoki.
b) zabieramy się za jabłka - obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gara, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy 5 łyżek cukru. Gotujemy aż zmiękną. Przecedzamy. Uwaga! Woda po ugotowaniu jabłek będzie jeszcze potrzebna - gotujemy na niej budyń (proszek trzeba rozrobić w ok 0,5 szklanki wody).
c) Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jeśli ktoś lubi) i wylewamy masę budyniową.
d) teraz "kruszonka": w garnuszku topimy masło, dodajemy wiórki kokosowe.W misce ubijamy białka, dodajemy 2 łyżki cukru i żółtka. Łączymy z wiórkami. Wylewamy na wierzch i dajemy jeszcze na chwilę do piekarnika.

Ciasto pyszne, ale ma dużą wadę - sprawia, że w kuchni gwałtownie rośnie stos brudnych garów :-(

reklama
mamolka ja w swoim życiu popełniłam kilka tortów (baa nawet byłam nie raz proszona o upieczenie tortu przez znajomych i rodzinkę)

na jeden bezowy (boski) podałam już przepis wcześniej

a to niektóre przepisy z których korzystałam w całości lub częściowo
Wielkie Żarcie - Przepis - Tort Mikado przy tym jest trochę pracy, ale wychodzi niesamowity w smaku (coś innego) i wszystkim smakuje

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort motyl - ten robiłam z inna masą. Fajny patent na tort dla dziecka

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort Piętrowy Wiśniowy taki robiłam na 50 urodziny mojego taty (góra była w kształcie serca) masę chyba też dałam inną (nie pamietam) i robiłam na urodzinki (chyba 6 Matiego) prostokątny z wyspą. Były rybki itd. Jest z tymi masami trochę pracy. Szczególnie jak robi się kilka kolorów

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort, któremu trudno się oprzeć - ten robiłam bez alkoholu. Wychodzi taki bardziej klasyczny. Oczywiscie ozdabiałam go wg swpjej inwencji

Wielkie Żarcie - Przepis - Truflowy tort - z tym było trochę pracy. Dokładnie nie pamiętam jaki była smak...ale chyba dobry

jednak najczęściej robiąc torty improwizuję. Fajne masy to np mascarpone z bitą śmietaną i śmietan fixem, lub mascarpone zmieszane z nutellą, lub najzwyklejszy karmel z masłem ewentualnie masa z mleka w proszku, ale jest dość słodka

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry