reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Mięso, ryba, ryż, makaron, ziemniaki wchodzą w skład posiłków obiadowych. Więc jeśli jadłabym taką sałatkę na obiad, to spoko - mogłoby to w niej być. Ale ja potrzebuję właśnie czegoś do śniadań :/
Paluszki krabowe znam, ale nie lubię ;)

Dziś zrobię chyba klasyczną sałatkę warzywną, mogę też z sałaty lodowej coś kombinować - z pomidorami, papryką, rzodkiewką... No nic, będę kombinować :) Chociaż już mi się nudzi pomału ta dieta. Ja to mam zapał ;)

Już chyba wolałabym zapisać się na jakiś fitness... Tylko że to kosztuje, a kasy teraz nie mamy za wiele. No a z brzuszków domowych to wiele nie wynika :/

reklama
Ewa ja bym robiła z sałaty lodowej, pomidorów (uwielbiam), papryki, oliwek (opcjonalnie), cebuli, ogórka, do tego mogłabym mieć sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego (np. greckiego bo lepszy smak, a jak nie możesz to zwykły) i opcjonalnie np.łyżki serka homogenizowanego dla zagęszczenia lub bez niego plus oczywiście świeżo wyciśnięty czosnek i przyprawy.

Mniam mniam :)

Ewa - ja bym zrobiła brokuł+ pomidorki koktajlowe polane sosem czosnkowym. Albo duszoną cukinię z curry (ale Wy chyba nie lubicie cukinii?) Mozna jeszcze buraczki pokrojone w talarki (po ugotowaniu oczywiście) z sosem czosnkowym/chrzanowym.

Podaję przepisy na chleb z maszyny:
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Chleb z miodem i płatkami owsianymi[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na bochenek 750g:[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

• [FONT=&quot]550 g mąki pszennej chlebowej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżeczki soli[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]15 g miękkiego masła[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]115 g płatków owsianych[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżeczki suchych drożdży [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]150 ml letniego mleka[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżki miodu[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]225 ml letniej wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba: najpierw mleko, woda, masło, miód, sól, na końcu mąka i drożdże. Płatki dosypać w trakcie wyrabiania. Piekę na programie "biały szybko"
[/FONT]

[FONT=&quot]Chleb pszenno-żytni[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na bochenek 750g:[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

• [FONT=&quot]150 g mąki pszennej [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]250g mąki razowej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]150 g mąki żytniej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki soli[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1 łyżeczka cukru[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki oliwy[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1/2 łyżeczki suchych drożdży [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]330 ml letniej wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Najpierw woda, oliwa, sól, cukier, mąka na końcu drożdże. Cukier nie może stykać się z solą, a drożdże mają dotykać tylko mąki [/FONT]:-) Piekę na programie "razowy szybko"

Na razie bazuję na podstawowych przepisach trochę je modyfikując - mąkę mieszam taką jak mam, zachowując tylko proporcję. Zamiast mleka może być maślanka, zamiast masła oliwa, zamiast suchych drożdży - świeże, zamiast płatków owsianych słonecznik, sezam, mak, dynia itp. Ważne tylko żeby waga się zgadzała.

Pysznie wychodzi też ciasto drożdżowe z maszyny - do przekrojenia i przełożenia czymś dobrym lub samo na śniadanie do mleka :-)
Ja mam maszynę philipsa.

[FONT=&quot][/FONT]

Thinka, dziękuję :) Wypróbuję w pierwszej kolejności ten drugi przepis, bo właśnie chleb żytni mi nie wychodzi...:/ Ale poczytałam trochę o maszynach i wiele jest takich opinii, że one sobie z żytnią mąką nie dają rady. Spróbuję jeszcze na pewno opcji - wyrabianie ciasta w maszynie + pieczenie w piekarniku. Bułki mi tak wychodzą pyszne, to może i chleb wyjdzie :)
Ja mam Severin. O taki: Severin BM 3986 - Ceneo.pl :)

pochwale sie, ze zrobilam pierwszy w swoim zyciu tort - dla Ninki na urodziny. super prosty i pyszny.

biszkopty podluzne nasaczone herbata, na to masa z serka mascarpone, bitej smietany i malin, znowu biszkopty, znowu masa. na wierzch swieze maliny i starta czekolada :)

na przyszly weekend robie dla brata :D

Chyba wiem, co robiłam nie tak z chlebem żytnim - piekłam go na programie na chleb razowy. Nie wiem czemu. Powinien być podstawowy. Niedługo wypróbuję.
Dziś zrobiłam pszenny z otrębami pszennymi - pychota :)

Wypróbowałam dziś też po raz pierwszy system nastawiania piekarnika na konkretną godzinę. Przed południem wyszliśmy z domu. Wstawiłam mięso, programując 2 godziny pieczenia, tak żeby na 15 było gotowe. Po powrocie powitał nas zapach pieczonego mięska i zjedliśmy ciepły obiad bez odgrzewania. Fajna sprawa. Będę częściej z tego korzystać :) Polecam.

reklama
Marynata do mięsa z orzeszkami ziemnymi:

małe opakowanie orzeszków ziemnych ( mogą być solone i bez soli - wtedy dodajesz do marynaty soli), sos sojowy, czosnek w granulkach, sok z cytryny, cukier, olej, curry, pokrojona w większa kostkę cebula, imbir

w proporcjach jakich lubisz- ja robię na oko ( zacznij od pół łyżeczki przypraw)

wszystko traktujesz blenderem na gładką masę, jakby było za gęste dodać mleko

ja wrzucam w to pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wstawiam do lodówki na jakiś czas.
Później mięsko można ponakładać na patyczki i wrzucić na grill
lub
wrzucić na teflon ( całość ) i smażyć do póki mięsko nie dojdzie, wyłożyć na ryż , podawać np. z popieprzonym pomidorem skrojonym w kostkę.

od razu mówię- nie dla każdego to marynata-ja gotową mogłabym jeść na kanapce :)
trzeba lubić takie połączenie, raczej nie nadaje się na stół w ciemno, trzeba najpierw spróbować :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry