reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Krolcia na początek nie musisz kupować specjalnej maszyny, by upiec chlebek!
ostatnio drożeje pieczywo, więc ludzie wracają do starych przepisów kiedy w domu się wypiekało własny chleb, w Lidlu nawet zdarzyło mi się widzieć gotowe mieszanki do takiego chleba, wystarczy tylko mieć formę i do piekarnika, ładnie to wychodzi w 2-3 foremkach na keks, ale jak masz zamiar piec chleb nie raz na pół roku a częściej to chyba wtedy opłaci się maszyna

reklama
Mój piekarnik nie nadaje się do robienia czegokolwiek co musi wyrosnąć:no:. Z jednej strony przypala a z drugiej nie dopieka. Ta kuchenka była tu na stanie jak się wprowadzaliśmy. Nie mamy gdzie jej ulokować, bo już dawno kupiłabym coś porządnego. A nijak nie mam w domu miejsca na dwie kuchenki.:-(

krolcia - ja nie mam maszyny, piekę w piekarniku :)

edit: właśnie doczytałam, że masz do d.... piekarnik. To może faktycznie lepsza byłaby maszyna w tym wypadku, ja Ci w tym niestety nie pomogę, bo o maszynach do chleba nie mam zielonego pojęcia :P

Krolcia - pewnie, że można razowy. I mnóstwo innych. Mąki z gotowymi mieszankami i mąki razowe/żytnie są dostępne w każdym supermarkecie. Gorzej jest z mąką chlebową - przynajmniej u nas rzadko kiedy można na nią trafić.
A w maszynie można też zagnieść ciasto na bułki, chleb pieczony potem w piekarniku albo na drożdżówkę. Można też robić dżemy (jeszcze nie próbowałam).

Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że taka maszyna to znaczny pobór prądu. My z tego powodu ostatnio trochę przystopowaliśmy z pieczeniem. Maszyna na programie podstawowym chodzi ok. 3,5 godziny non stop. No i żre prądu całkiem sporo...:/

Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że taka maszyna to znaczny pobór prądu. My z tego powodu ostatnio trochę przystopowaliśmy z pieczeniem. Maszyna na programie podstawowym chodzi ok. 3,5 godziny non stop. No i żre prądu całkiem sporo...:/

Właśnie dlatego ja raczej nie kupię maszyny, będę piekła raz na tydzień-półtora dwa chleby w piekarniku i będę zamrażać.Muszę tylko dojść do wprawy z zakwasem, bo na razie eksperymentuję i nabieram wprawy, także nie będę piekła dwóch chlebów jak nie mam pewności czy mi wyjdzie, szkoda potem wyrzucać...

Podajcie mi w takim razie taki najprostszy przepis na chlebek i gdzie szukać składników. W regale z mąkami, czy gdzie najczęściej to jest? Może spróbuję w tym piekarniku zrobić. Blaszkę mam keksówkę.

ainah a jak dojdziesz wprawy w zakwasie to dziel się! ja na razie wątpię czy zabiorę się za pieczenie czegokolwiek, bo mnie w kuchni mdli przy wszystkim, a ostatnio chodzi za mną kapusta kiszona z cukrem i oliwką... mmmm... wczoraj kazałam mężowi kupić, i jak dopadłam to aż mi uszy się trzęsły, wyglądałam jak narkoman co dopadł do działki...

reklama
Krolcia - moja koleżanka ma piekarnik niewiele większy od mikrofali. Podpiety do zwykłego gniazdka. Może coś takiego by Ci się udało upchnąć.
A co do maszyny - ja też nie posiadam i posiadać nie chcę. Można tylko jeden chleb zrobić, a prądu to to musi żreć jak wściekłe. Robiłam w piekarniku trzy blaszki i zamrażałam. Muszę znów wziąć zakwas od rodziców i wrócić do tej zabawy, bo pyszota taki świeżutki chebuś.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry