reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
Mi szkoda czasu i tak wiem, że pół dnia będziemy ciaprać pisanki z młodą bo już się strasznie na to napaliła i ciągle pyta kiedy malujemy :-D zresztą potem człowiek naszykuje nie wiadomo czego a jak siądzie do stołu to w sumie na nic nie ma się ochoty :dry:

zalewa do peklowania(porcja na 1-1,2 kg miesa):

*1 l zimnej wody(dalam kranowke)
*2 plaskie lyzki soli
*po 1 plaskiej lyzce przypraw:ziele ang,pieprz ziarnisty,lisc laurowy,czosnek granulowany i jak ktos lubi:estragon i kolendra

Sol rozpuscic w wodzie,wsypac przyprawy,przemieszac.wlozyc miesko,przykryc talerzem,wstawic do lodowki na 2-3 dni.
Karkowke pieklam 75min w 180'C w rekawie,po godzinie rekaw przerwalam i na 15 min wlaczylam termoobieg...

Dziewczyny,w zyciu nie jadlam tak mieciutkiej i kruchutkiej karkoweczki!!!!!!!
Tluste zawsze wykrajam,bo nie lubie(mloda tez),a to samo miesko jest po prostu niebo w gebie!!!!!

jak bedziecie kiedys piekly mieso wyprobojcie!!!!!!!miooodziooooo!!!!!

Ostatnia edycja:
Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik:)
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, :) No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku :)

ja czekam z utesknieniem na zurek ( niestety bez polskiej kielbachy ) i jakies dobre ciasto, bo sama piec nie umiem.

brokulowa pierwsza klasa, po swietach zabiore sie za robienie innych

Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik:)
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, :) No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku :)

Tak,w 180'C,juz poprawilam:)
Ja tez zawsze miesko nacieralam,a teraz zrobilam ta zalewe i ono lezakowalo wniej prawie 3 dni...

Ogladalam na TVP1 jak facet robil zalewe do szynki z cieleciny,ale mowil,ze ta zalewa nadaje sie rowniez idealnie do wszelkiego rodzaju mieska...Wyprobowalam na karkowce i wyszlo idealnie;)smacznego!!!!

SERNIK Z CHAŁWĄ

• opak.ciasta francuskiego
  • 90 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • łyzka masła
  • 40 dag słodzonego mleka skondensowanego
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyzeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 łyzeczki aromatu migdałowego
  • łyzka soku z cytryny
  • 12 dag białej czekolady
  • 25 dag chałwy
  • łyzka płatkow migdałowych

Tortownice wysmarowac masłem,oblepic tortownice okragła ciastem francuskim tak, żeby na zewn.tortownicy wystawało ok. 5 cm ciasta. Wystajace brzegi również wysmarowac masłem.

Ser wymieszac z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny,olejkami i jajkami. Czekolade roztpic w kapieli wodnej. 17 dag chałwy pokroic w kawalki i wraz z czekolada dodac do sera. Wymieszac, wlac do tortownicy. Te brzegi ciasta, które wystawaly poza tortownice, ulozyc na mase serowa i lekko docisnac. Pozostala chalwe pokroic w kawalki i wraz z platkami migd. posypac na ciasto. Piec ok. godziny w 180’C. Po wystudzeniu wstawic na min.12 h do lodowki.

sernik jest zarabiscie pyszny!!!!Mokrusienki i baaaardzo slodki!!!!!Normalnie jak z cukierni!!!!!!
Ale zupelnie bez kalorii wiec mozna sie zazerac:):):)
Jadlam go u cioci i dzis bede go piekla

Ostatnia edycja:
reklama
Tortille(przepis na 12 placków)

pół litra mleka,
łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (i nie kleić się do rąk ;)). Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

Jeżeli chcecie przygotować tortille wcześniej, po usmażeniu ich możecie przechowywać placki zawinięte w foliowy worek w lodówce, a przed samym użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskują świeżość i elastyczność.

Przepis nie mój ale robiłam i dobre wyszły :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry