Ktoś mnie prosił o przepis na łazanki
Ja robię tak:
Składniki:
- makaron typu łazanki lub świderki (ja Lubella bo się nie rozgotowuje, dla nas troszkę więcej jak pół paczki)
- 30 dag boczku wędzonego lub kiełbasy do smażenia (u nas tylko boczuć bo lepiej smakuje)
- 30 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
Makaron ugotować al dente bo będzie się dusił ze wszystkimi składnikami.
Kapustę kiszoną również ugotować do miękkości, jak jest zbyt kwaśna to przepłukać wcześniej w wodzie.
Podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ja smażę osobno cebulkę pokrojoną w piórka,
gdy jest rumiana to podlewam odrobinkę wodą- wtedy staje się krucha i mięciutka.
Dodać do boczku. Pieczarki pokroić w półplasterki i posmażyć podlewając troszkę wodą.
Dodać do boczku i cebulki wraz z ugotowaną i odciśniętą kapustą.
Dusić razem z 10min aż się ładnie wszystko przemiesza i smaki się przegryzą.
Połączyć z makaronem, pddusić jeszczę chwilkę i gotowe
Gdy odgrzewam jak zostaną, podlewam wodą lub daję troszkę masła lub oleju
bo czasem makaron wpije tłuszczyk ze smażenia ...
Ja robię tak:
Składniki:
- makaron typu łazanki lub świderki (ja Lubella bo się nie rozgotowuje, dla nas troszkę więcej jak pół paczki)
- 30 dag boczku wędzonego lub kiełbasy do smażenia (u nas tylko boczuć bo lepiej smakuje)
- 30 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
Makaron ugotować al dente bo będzie się dusił ze wszystkimi składnikami.
Kapustę kiszoną również ugotować do miękkości, jak jest zbyt kwaśna to przepłukać wcześniej w wodzie.
Podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ja smażę osobno cebulkę pokrojoną w piórka,
gdy jest rumiana to podlewam odrobinkę wodą- wtedy staje się krucha i mięciutka.
Dodać do boczku. Pieczarki pokroić w półplasterki i posmażyć podlewając troszkę wodą.
Dodać do boczku i cebulki wraz z ugotowaną i odciśniętą kapustą.
Dusić razem z 10min aż się ładnie wszystko przemiesza i smaki się przegryzą.
Połączyć z makaronem, pddusić jeszczę chwilkę i gotowe
Gdy odgrzewam jak zostaną, podlewam wodą lub daję troszkę masła lub oleju
bo czasem makaron wpije tłuszczyk ze smażenia ...
przepyszny jest, smakuje tak samo jak brzmi
Dawno nie robiłam ,trzeba by zrobić na weekend