reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wczesna ciąża a farbowanie włosów

Cześć dziewczyny, mam takie trochę dziwne pytanie. Jestem jeszcze przed testowaniem,więc nie wiem czy się udało zajść w ciążę czy nie. Jestem umówiona do fryzjera na farbowanie w czwartek. Na test jeszcze za wcześnie ale mam jakies opory przed pójściem. Niby ciąży jeszcze nie ma, ale czy ta farba jakoś nie zaszkodziłaby temu zarodkowi, któy się np dopiero co implantuje?

reklama
Cześć dziewczyny, mam takie trochę dziwne pytanie. Jestem jeszcze przed testowaniem,więc nie wiem czy się udało zajść w ciążę czy nie. Jestem umówiona do fryzjera na farbowanie w czwartek. Na test jeszcze za wcześnie ale mam jakies opory przed pójściem. Niby ciąży jeszcze nie ma, ale czy ta farba jakoś nie zaszkodziłaby temu zarodkowi, któy się np dopiero co implantuje?
Nie, dlatego ze ciąża nie zaczyna się od zarodka i tak czy siak na początku ciąży nie ma łożyska, powstający zarodek żywi się swoim yolk sack (na smierć zapomniałam jak ta struktura nazywa się w języku polskim 😅)

A jak mialoby to dzialac wedlug Ciebie? Farba jest na glowie, a komorka w macicy 🤪
Tak, ale składniki farby mogą przenikać. Naczytałam się różnych artykułów i przeważnie zalecają farbowanie w 2 trymestrze. Ja wiem, że ja w ciąży jeszcze nie jestem, ale to nie jest naturalne zapłodnienie i po prostu chucham na siebie i dmucham.

Te nowoczesne farby to nie to, co bylo kiedys. Nie sa tak toksyczne. Najbardziej niebezpieczne jest wdychanie oparow takiej farby, ale tak, jak wyzej napisalam, te nowoczesne farby nie sa tak szkodliwe. Inaczej fryzjerki tez nie mialyby dzieci.

Nie, dlatego ze ciąża nie zaczyna się od zarodka i tak czy siak na początku ciąży nie ma łożyska, powstający zarodek żywi się swoim yolk sack (na smierć zapomniałam jak ta struktura nazywa się w języku polskim 😅)
Moja ciąża (gdyby oczywiście się dało) zaczyna się właśnie od zarodka.A to oczym piszesz to pęcherzyk żółtkowy.

Tak, ale składniki farby mogą przenikać. Naczytałam się różnych artykułów i przeważnie zalecają farbowanie w 2 trymestrze. Ja wiem, że ja w ciąży jeszcze nie jestem, ale to nie jest naturalne zapłodnienie i po prostu chucham na siebie i dmucham.
Mysle, ze jezeli mialabys z tego powodu sobie potem wyrzucac, to lepiej chyba przelozyc wizyte 😉

Moja ciąża (gdyby oczywiście się dało) zaczyna się właśnie od zarodka.A to oczym piszesz to pęcherzyk żółtkowy.
Ah! Rozumiem, przepraszam w takim razie, nie wiedziałam :) generalnie można farbować włosy w 1 trymestrze, ale jakbyś miała się tym martwić, to nie ma sensu

Farba do włosów to nie sarin ! Do zarodka, jeśli jest w drogach rodnych nie przedostają się jeszcze żadne substancje, jest chroniony, zaszkodzić mogłoby mu chyba tylko promieniowanie radioaktywne w dużej dawce. Idź do fryzjera i zrób włosy, bo jeśli będziesz w ciąży to zwariujesz.

reklama

A jak ta ciąża to robi, że pomija etap moruli, blastuli itp? Zakładam, że mówisz o procedurze in vitro, ale to nie zmienia faktu, że żeby doszło do ciąży i miało jej cokolwiek zaszkodzić musi chociaż dojść do implantacji. A gdyby już był jej czas to test też by to pokazał.
Poza tym w XXI wieku w ciąży można farbować włosy, robić paznokcie, leczyć zęby i nawet korzystać z niektórych zabiegów medycyny estetycznej

Do góry