reklama
Asiaxz
Fanka BB :)
Ale to ja nie rozumiem najpierw pobrali wycinki a później zrobili cytologię? Też tak miałam w cytologii CIN 1 w wycinkach CIN 2Dosłałam przed chwilka wynik cytologi płynnej lsil cin 1, wskazana kolposkopiamiałam cin 2 także chyba coś się zmniejszyło po pobraniu wycinków ?
Celia89
Cytologia płynna czy nie płynna nie ma nic do tego. Przy takim wyniku najpierw robi się kolposkopię i wycinek, a potem wycina. Na podstawie wyników biopsji decyduję lekarz. Czasem jak są duże zmiany usuwa się je już podczas pobierania wycinka.Czekam za wynikiem cytologi płynnej powinien być już dzisiaj ale oczywiście nie majak będzie nadal cin 2 to sama będę mówić o wycięciu
![]()
Celia89
Wyniki z wycinków są ważniejsze od cytologii. Żadna cytologia nie daje 100% wiarygodności.Dosłałam przed chwilka wynik cytologi płynnej lsil cin 1, wskazana kolposkopiamiałam cin 2 także chyba coś się zmniejszyło po pobraniu wycinków ?
Celia89
Mi też coś nie pasuje w chronologiiAle to ja nie rozumiem najpierw pobrali wycinki a później zrobili cytologię? Też tak miałam w cytologii CIN 1 w wycinkach CIN 2

Asiaxz
No jakieś dziwne to wszystko jak jest CIN 2 to od razu kierują na konizacje a tu zlecili cytologię płynna nie wiem o chodziMi też coś nie pasuje w chronologii![]()
Celia89
mi gin po wycinku nie kazał powtarzać cytologii bo to bez sensu. W razie złego wyniku w moim przypadku miała być za pół roku powtórka kolposkopii i wycinka a jeśli wynik wskazywał by asc-h wtedy usunięcie zmian.No jakieś dziwne to wszystko jak jest CIN 2 to od razu kierują na konizacje a tu zlecili cytologię płynna nie wiem o chodzi
reklama
Asiaxz
Oczywiście i to tak jest prawidłowo wycinki są najważniejsze. Gdyby u mnie się kierowali cytologia to bym nie miała konizacjimi gin po wycinku nie kazał powtarzać cytologii bo to bez sensu. W razie złego wyniku w moim przypadku miała być za pół roku powtórka kolposkopii i wycinka a jeśli wynik wskazywał by asc-h wtedy usunięcie zmian.
Podziel się: