reklama
Asiaxz
Fanka BB :)
Mi lekarka mówiła że nie jest na nfz tylko cintest jest na nfz. Także chyba lekarka tak od siebie zrobiłaPłynna plus hpv, w sumie się zdziwiłam
Gosia38
Powiedzieli, ze jeśli miałam potwierdzony hpv16 w systemie NFZ to jestem w grupie ryzyka i wtedy mogą na NFZ. Nie dopytywałam, brałam co dali. Nie planowałam robic teraz hpv, tak jak wcześniej była tutaj rozmowa,ze nie ma sensu za często, bo to miesięcy wielu potrzeba, aby usunac to dziadostwo, ale jak zaproponowali razem z cytologia płynna , to wzielam, o cintescie nic nie mówili.
Asiaxz
A no to w sumie dobrze ja nie miałam jeszcze robionej cytologii płynnej tylko dodatni cintest ale jaki hpv tego nie sprawdzali tylko wyszło że infekcja przetrwałaPowiedzieli, ze jeśli miałam potwierdzony hpv16 w systemie NFZ to jestem w grupie ryzyka i wtedy mogą na NFZ. Nie dopytywałam, brałam co dali. Nie planowałam robic teraz hpv, tak jak wcześniej była tutaj rozmowa,ze nie ma sensu za często, bo to miesięcy wielu potrzeba, aby usunac to dziadostwo, ale jak zaproponowali razem z cytologia płynna , to wzielam, o cintescie nic nie mówili.
Gosia38
Bo to chyba wszyscy trochę jak dzieci we mgle. Nikt za bardzo nie wie co z tym hpv. Trzeba obserwować i badać regularnie- najczęstszy tekst. A chciałoby się wziąć tabletkę/ zastrzyk i zapomnieć o tym w końcu, jak przy innych chorobach.A no to w sumie dobrze ja nie miałam jeszcze robionej cytologii płynnej tylko dodatni cintest ale jaki hpv tego nie sprawdzali tylko wyszło że infekcja przetrwała
Asiaxz
No ja cały czas mam wiarę że znajdą na niego lek chociaz tak jak mówisz czeski filmBo to chyba wszyscy trochę jak dzieci we mgle. Nikt za bardzo nie wie co z tym hpv. Trzeba obserwować i badać regularnie- najczęstszy tekst. A chciałoby się wziąć tabletkę/ zastrzyk i zapomnieć o tym w końcu, jak przy innych chorobach.
Cześć dziewczyny,
Jakie są Wasze doświadczenia ze szczepieniem przeciwko hpv podczas aktywnego zakażenia? Czy którejś z Was wspomogło?
Jakie są Wasze doświadczenia ze szczepieniem przeciwko hpv podczas aktywnego zakażenia? Czy którejś z Was wspomogło?
Asiaxz
Jedna dziewczyna z innego forum przyjela ta szczepionkę i ma czysta cytologię teraz ale nie wiadomo czy to dzięki temu. Mi lekarze mówili że ta szczepionka chroni ale przed tymi wariantami których nie jesteśmy nosicielami. Na te co już mamy to szczepionka nie działa. No ale opinie są różne i każdy powie Ci coś innegoCześć dziewczyny,
Mi wyszedł jeden szczep onkogenny ale Gardasil przed nim nie chroni. Lekarz powiedział, ze szczepionka działa krzyżowo tez na pozostałe odmiany. Ciekawa jestem opinii zaszczepionych, czy jest sens skorzystać ze szczepienia jak już mam aktywne zakażenie…Jedna dziewczyna z innego forum przyjela ta szczepionkę i ma czysta cytologię teraz ale nie wiadomo czy to dzięki temu. Mi lekarze mówili że ta szczepionka chroni ale przed tymi wariantami których nie jesteśmy nosicielami. Na te co już mamy to szczepionka nie działa. No ale opinie są różne i każdy powie Ci coś innego
reklama
Celia89
Ja mam i tak 16 i 18. Uznałam że gorzej się nie da i się nie szczepie. Teraz idę na cytologie pod koniec msc. Cytologia czysta od 2,5 roku póki co.
Podziel się: