reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

Na dzisiejszej wizycie kontrolnej u pediatry Piotruś dostał szaleju :dry: Darł się jak opętany (mimo że szczepienia nie było), pojęcia nie mam czemu :dry:
Piotruś dostał skierowanie do chirurga, gdyż coś do tej pory diagnozowanego jako wodniak, teraz zaczyna przypominać przepuklinę mosznową :baffled: I pojawiła się też lekka przepuklina pępkowa :baffled: No szału nie ma.
A co do diety - wciąż mam podawać mm HA, wprowadzić jogurt naturalny (ale baaardzo ostrożnie), natomiast z żółtkiem poczekać przynajmniej do skończenia 12 m-cy.

reklama
Powiedzcie mi czy podajecie jeszcze witaminę D? Idziemy do pediatry za dwa tygodnie a ciekawa jestem co mówią Wasi lekarze...​

anielap do 2 lub 3 roku życia się ją podaje (głowy nie dam do kiedy, no ale naszym bąblom jeszcze na pewno :tak:)

Tak, ale niektórzy pediatrzy zalecają przerwę w lecie. Gdy dzieciaczki często przebywają na dworze to pod wpływem promieni słonecznych organizm sam wytwarza więcej witaminy D. No i ciekawa jestem jakie podejście ma mój pediatra (okaże sie za dwa tygodnie), a jakie Wasz...​

Mój pediatra zaleca w bardzo słoneczne dni (o ile Piotruś dużo jest na dworze, oczywiście) podawać 1 kroplę co 2 dni - no ale my przyjmujemy jeszcze też w Cebionie. Natomiast czytałam, że w naszej szerokości geograficznej niezależnie od słońca niezbędne jest podawanie D3, bo nie ma szans na odpowiednio duże jej wytworzenie (zw. z kątem padania promieni słonecznych i czymś jeszcze ale nie pamiętam :zawstydzona/y:).

To u Was jedna kropla co dwa dni, a właśnie ciekawa jestem co powie nasz lekarz. Wiadomo że co lekarz to inna opinia...:baffled:

o tym samym myśałam, bo Misiu dostaje codziennie 2 krople. Spytam przy okazji pokazania wyników. A wit. D podaje się do trzeciego roku, chociaż z najnowszych badań wynika, że powinno się do 18 lat.

Powiedzcie mi czy podajecie jeszcze witaminę D? Idziemy do pediatry za dwa tygodnie a ciekawa jestem co mówią Wasi lekarze...​

nam nie kazała juz podawać:baffled:
powiedziała, że dzieciom karmionym jeszcze piersia - owszem, a mleko modyfikowane zawiera wystarczająca dawkę:dry:

Toska - ja tez nie podaje. W sumie to przestalam w momencie, gdy Misia przeszla na sztuczne mleko (miala 3 m-ce) bo tam jest witD. Duzo sie o tym naczytalam, rowniez o skutkach przedawkowania tejze witaminy (np. zbyt szybkiego zrosniecia ciemiaczka:szok:). Decyzje podjelam sama. Stale kontroluje Misi glowke itp...nic jej nie mieknie, nie poci sie, wiec objawow niedoboru brak. A co pediatra to inne zdanie:baffled: wiec w tym akurat przypadku zdalam sie na swoja intuicje poparta obszerna lektura,

reklama
No właśnie dziewczyny jak jest u waszych dzieciaczków z ciemiączkiem???
My podajemy dwie krople dziennie (chociaż przyznam się, że czasami zapomnę :zawstydzona/y:) a ciemiączko jakie było takie jest :baffled:

Do góry