Trudno mi powiedzieć, ale chyba pojawienie się siary bądź nie ma niewiele wspólnego z pokarmem ??? Prawdę mówiąc ważne jest, żeby dziecko dobrze zaskoczyło ze ssaniem to wtedy będzie dobrze opróżniać pierś i będzie podtrzymywać laktację. Druga sprawa to psychika karmiącej. Niestety czasami stres powoduje osłabienie laktacji, dziecku jest trudniej to mama się nakręca, że nie ma mleka i robi się błędne koło.
Ja karmiłam ponad rok, nie zawsze było łatwo. W 7 dobie odstawili małego całkowicie od piersi i przez 4 doby podawali mu sztuczne mleko z butelki, bo mały miał taką silną żółtaczkę. Przez ten czas odciągałam pokarm co 3 godziny także w nocy (nastawiałam sobie budzik), bardzo mi zależało, żeby podtrzymać laktację ale miałam doła, że mały się przyzwyczai do butli.
A jednak jak go przystawiłam z powrotem to się udało :-). Potem też było różnie, co kilka tygodni dziecko ma skok wzrostowy, trzeba się z tym liczyć, że wtedy wisi na cycu, niektóre mamy wtedy stwierdzają, że na pewno za mało mleka mają i przechodzą na butlę. Ja nie przeszłam, uparta byłam. Ale nie wiem czy za drugim razem będę miała tyle determinacji ;-).
Za to mam dwie koleżanki, jedna ma takiego ssaka, że od razu w szpitalu mała rozbudziła jej laktację niesamowicie i zawsze wciąga obie piersi do końca i nie ma problemu z ssaniem.
A drugiej koleżanki córeczka źle ssie pierś i jest do tego stopnia leniuszkiem, że woli ssać pusty smoczek uspakajacz niż jeść z cyca. Ale koleżanka się zawzięła, że drugie dziecię też wykarmi piersią i zaczyna mieć sukcesy :-) (po 4 miesiącach).
Dziewczyny błagam was nie nastawiajcie się, że jak leci wam siara albo jej nie macie to na pewno będą problemy z karmieniem, albo wam pokarm zaniknie.
Jeśli po porodzie nie będziecie pewne czy mały się najada, czy ssie prawidłowo nie krępujcie się zapytać położną, poprosić o radę z przystawianiem.
Jeśli dziecko będzie miało prawidłowy instynkt ssania i dobrze będzie przystawione to nie ma bata mleko się pojawi ;-).
Nerwy, stres czy nastawianie się jest w karmieniu najgorszym doradcą.