reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u gin, zdjęcia USG, mama w połogu.

cyniczna - mam ochotę powiedzieć - a nie mówiłam? :-)

gregorb - co do badan to nie pamietam.. ale Agatka to śliczne imię i u nas też jest na prowadzeniu :-) (mamy jeszcze kilka w zanadrzu, ale póki co oswajam sie z Agatką)

reklama
Cyniczna gratuluje dobrego wyniku usg:-), a mężem się nie przejmuj my co prawda tylko wstępnie mamy zapowiedzianą dziewczynke i weryfikacja za 2 tyg ale mój mąż zareagował identycznie też miał dziwną mine:baffled: troche się boczył i nie odzywał się mi było przykro i aż się popłakałam zamiast ze szczęścia że usg ok to dlatego bo mąż mnie wkurza ale mu przeszło aha a moja znajoma z pracy kazała mu powiedzieć # chyba wie co robił#haha:laugh2:
Zycze miłego dnia dziewczyny:-);-):-)

gregorb ja miałam badanie przepływów w czasie połówkowego badania. Według mnie warto zrobić od razu bo w sumie to jeden koszt, tyle, że zamiast inwestować w zwykłe USG trzeba poszukać radiologa z dobrym sprzętem.

gregorb ja miałam badanie przepływów w czasie połówkowego badania. Według mnie warto zrobić od razu bo w sumie to jeden koszt, tyle, że zamiast inwestować w zwykłe USG trzeba poszukać radiologa z dobrym sprzętem.
My mamy wszystkie badania za darmo w pakiecie medycznym mojej firmy, zaplacic musze tylko dodatkowo za USG 4D. Czy wiec takie badanie przeprowadza specjalny radiolog? Jak to badanie przeplywow sie nazywa ?

My mamy wszystkie badania za darmo w pakiecie medycznym mojej firmy, zaplacic musze tylko dodatkowo za USG 4D. Czy wiec takie badanie przeprowadza specjalny radiolog? Jak to badanie przeplywow sie nazywa ?

usg z dopplerem, tudziez badanie przepływów właśnie :-) w specjalnych tego typu pracowniach przeprowadzają je własnie zazwyczaj specjalisci radiolodzy. Ja np na kazdej wizycie u gina mam usg ale na połówkowe skierował mnie do specjalisty radiologa.

Ja nie wiem czy miałam usg dopplerowskie, badał mnie ginekolog, przepływy sprawdzał, mówił że ok. :eek: konieczne jest do tego dopplerowskie?

A swoją drogą Gregorb gratulacje! Agatka śliczne imię ;-)
nie mogę narzekać na swojego męża, ale żeby on wiedział to co Ty o ciąży to byłoby niesamowite... :laugh2::laugh2:

gregorb ja właśnie dlatego nie korzystam z USG darmowego firmowego (luxmed), mimo, że mam pakiet, tylko wolę iść gdzie indziej, bo oni mają taki najprostszy sprzęt, dokładnie taki sam jaki ma mój gin.
A za to USG połówkowe też nie płaciłam, bo jak się spełnia warunki to to genetyczne ma się na NFZ i nam się udało zrobić u radiologa na super sprzęcie w klinice prywatnej ale co ma umowę z NFZtem na takie specjalistyczne badania.
Normalnie to badanie by nas 250zł kosztowało.

reklama
Amelkowa ale przepływy się właśnie sprawdza dzięki zjawisku Dopplera :-), więc jak miałaś je sprawdzane to używana była ta metoda. Po prostu nie wszystkie aparaty USG mają "Dopplera".
Prawdę mówiąc to pisanie, że badanie dopplera jest bardzo mylące, bo to tak naprawdę nazwa metody badawczej dzięki któremu możemy oglądać przepływy a nie jakiegoś specjalnego urządzenia.
Jakby ktoś chciał wiedzieć więcej o zjawisku Dopplera to proszę bardzo, chociażby tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Dopplera

ten fragment jest o obrazowaniu medycznym:
W obrazowych badaniach diagnostycznych cenną informację jest nie tylko kształt anatomicznych struktur, lecz także kierunek i prędkość poruszania się tkanek. Ruch takich płynów ustrojowych jak krew można obserwować mierząc zmiany częstotliwości oraz fazy fal dźwiękowych odbitych od płynącej cieczy.
Udoskonaleniem konwencjonalnych aparatów ultrasonograficznych było wprowadzenie ultrasonografii dopplerowskiej. Jeżeli głowica ultradźwiękowa potrafi rejestrować nie tylko opóźnienie echa wysyłanego dźwięku, lecz również jego wysokość lub fazę, wtedy na obrazie diagnostyczny można kolorami umownymi zobrazować ruch ciała.
Przykładem może być tutaj echokardiografia. Dla kardiochirurgów bardzo ważne jest określenie nie tylko struktury anatomicznej serca, ale również prędkości i kierunku ruchu krwi przepływającej w tej biologicznej pompie. Obserwacja bijącego serca płodu umożliwia wykrycie wad rozwojowych jeszcze w łonie matki. Lekarze mając wiedzę o zagrożeniu mogą przygotować się na trudności po porodzie.

Ostatnia edycja:
Do góry