reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u pediatry, w poradniach, czyli kłopociki z naszymi dzieciaczkami.

Hejka laski jesteśmy po wizytach
- badania krwi Ok tylko hemmoglobina troche niska (niedokrwistość niemowleca) przepisano Ferro 66 ale nie ma w aptekach wiec hemofer
- usg brzucha - ok ale dużo gazów (a śmierdzą jak puszcza, że wszyscy z pokoju wychodzą) - przepisano Debridat
- przy okazji (neurolog dała skierowanie wczoraj) moja pediatra zrobiła usg głowy.. ogólnie jest ok, ale ma jakieś wodniaczki podtwardówkowe - niby norma jest do 5-6 a młoda ma 7. Mamy się nie martwic, tak często bywa u noworodków i skontrolować za 2 miesiace.Nie jestem też dfo konca pewna czy udało sie pediatrze dobrze zmierzyć bo młoda strasznie się kręciła.
- uwaga...młoda w tydzien przybrała 220 gram... dziś ważymy 5120 a w ubiegłą środę 4900. Tyle, że nie ma się co cieszyć bo ważona była zaraz po karmieniu (na usg na głodniaka dała taki popis że od razu trzeba było jej dac cyca, pocycała i po 10 min na wagę więc wyszło napewno wiecej niż powinno).
- dostaliśmy receptę na bebilon pepti - jesli będę się wybierać do pracy to mam małą przyzwyczajać... (dobre sobie :-D)
- zrobilismy szczepienia Rotarix i Infanrix Hexa. Chwule było ryku, w domu zabawa teraz sen. Nie ma tragedii. Za 6 tyg. trzecia dawka Hexy i Prevenar13. (shenkoka - odpowiadając na Twój sms - nie ma sprawy)

reklama
Roksi no właśnie ja tak stopniowo odchodzę od cycka...mleko mam ale już od paru tyg coraz mniej ale czasami szczególnie w nocy piersi twardnieją (kumulacja). mam taką technikę 1 tydzień 1x butla
2 tydzień 2x butla itp a teraz jest już 3 tydzień i mała dostaje rano kolo 9 o 12 i o 20 butlę.. między 12 a 20 cycek i w nocy cycek:sorry2: zobaczymy jak to będzie. miałam wczoraj z pediatrą pogadać na tem trzejśćia ale zapomniałam z tego wszystkiego...:zawstydzona/y::-p
Przed chwilą Zosia dostała histerii pewnie z głodu... no i próbowałam dać jej butlę z tym świństwem i za 10 razem mała skapitulowała i wypiła wszystko czyli razem od 9.30 200ml.teraz zasnęła i śpi sobie pewnie jakoś 30 min jej to zajmie;-)

Nie martw się Szymon odkąd pije to mleko może z 5 razy wypił 130ml, a tak to zazwyczaj 70-80. Także to 200ml to ogromny sukces- aż zazdroszczę ;-)

czarodziejka i on się najada jak wypije ci te 130 ml?? moja to by zrobiła ryk niesamowity.... wiem jaki moja ma spust dlatego byłam przerażona jak wypiła rano tylko 60ml.... ale może teraz już będzie norma skoro wydutkała wszystko??

Jak Was czytam dziewczyny, to stwierdzam ze moje dziecko zjada ogromnie ilości, teraz już za każdym razem 180ml ale co 4.5-5-5.5h w zależności od głodu i spania:-D. Na noc dodaje do mleka kleik, teraz po 4.5 godz od porannego jedzenia wciągnęła tylko 150ml i poszła spać:-).Ja swoja zważę jak będziemy 10/02 na szczepionce zobaczymy ile przybyła w m-c
Abeja - super ze mała przybiera,
Kingus - my wczoraj przed kąpielą po drzemce ćwiczyłyśmy, a śmiechu i radości było, dzięki wielkie za linka:-D
Dziewczyny czy ten nutramigen mieszacie z normalnym mlekiem, z tego co wiem- tylko ze slyszenia-dziewczyny mieszaja mleko a potem coraz wiecej nutramigenu a mniej mleka "normalnego"

ja nie polecam mieszania... np. w naszym przypadku młoda za każdym razem zwraca mleko modyfikowane zwykłe... a wolałabym jej oszczędzic tych pawiów (poza pierwszym tyg życia gdy ja miałam pólpaśca i ona jadła enfamil AR podano jej w sumie 3x mleko - jak mnie nie było lub nie mogłam karmić) za każdym razem paw.

Dziewczyny czy ten nutramigen mieszacie z normalnym mlekiem, z tego co wiem- tylko ze slyszenia-dziewczyny mieszaja mleko a potem coraz wiecej nutramigenu a mniej mleka "normalnego"

ja nie mieszam :no:... tak się nie powinno robić bo np moja ma skazę i kurcze na inne mleka reaguje alergicznie a tu przecież chodzi o normalizcję....

Ja nadal nie wiem co Maxiowi zaszkodziło. Zwierząt nie mamy, kurz taki jak zwykle i wcześniej nie było problemu. Jedyne co się zmienilo to proszek do prania. Może nie toleruje zapachu lovelli (mleczka). W sumie ma mieć po kim uczulenie bo ja mam na ludwik wziewne, Mała ma AZS, brat też alergik i tata też ;-)
Abejka, a próbowałaś HA? Ja dodaję Alexowi do pepti dwie miarki HA (wcześniej tylko jedną, ale powoli zaczyna mi wyrastać z tej nietolerancji). Raz, że mleko smaczniejsze wtedy, a dwa, że chyba ta metoda jest skuteczna, bo nie boli już go brzuszek jak czasem się pomylę i dam mu tylko samo HA. Jedzą teraz mniej więcej po 150 ml co 3 godziny plus jeden posiłek warzywny i od czasu do czasu jakieś jabłuszko. Swoją drogą Max jest typowo warzywny, a Alex owocowy ;-)

czarodziejka i on się najada jak wypije ci te 130 ml?? moja to by zrobiła ryk niesamowity.... wiem jaki moja ma spust dlatego byłam przerażona jak wypiła rano tylko 60ml.... ale może teraz już będzie norma skoro wydutkała wszystko??

odkąd mały miał te bezdechy i wykryli u niego refluks lekarka nie kazała podawać mu więcej niż 120-130 ml mleka na porcję, ale za to mam go karmic częściej. Z tymże od jakiegoś czasu je co 3 godziny i dość mało(najczęściej 70ml). Na dobę zjada średnio 650ml. Troszkę mnie to martwi, ale już nie wiem co mam robić, żeby jadł więcej.
Każde karmienie to płacz i wyrywanie się dopóki dobrze nie załapie :-(
A dzisiaj to już w ogóle mało zje, bo byliśmy na scyntygrafii i nie mógł jeść 5 godzin przed badaniem.

Dziewczyny,to super,że Wasze dzieciaczki tak dzielnie znoszą szczepienia :tak::tak::tak:
Nasza płakała strasznie,Ona wogóle ostatnio bardziej płacząca,niż śmiejąca się :tak::tak::tak:

reklama
Do góry