reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki, ciuszki i inne rzeczy dla naszych dzieciaczków - NOWY -(STARY ) WĄTEK ;)

napewno coś na gorączkę dla dzidzi , to podstawa , nie pamiętam w jakim roztworze się spirytus rozrabiało czy nie , w każdym razie zaraz się dowiemy - to do smarowania kikuta pępowiny - to napewno

reklama
Martusia ja mam na swojej liście takie rzeczy:

- Jałowe gaziki do przemywania np. oczu dziecka
- Sól fizjologiczna( do noska małego czy ropiejących oczu)
- gencjana na spirytusie do pielęgnacji pępuszka oraz 70% spirytus i do przemywania pępka
- Maść majerankowa
- Linomag na odparzenia i wypryski skórne
- Maść rozgrzewająca stosowana przy przeziębieniach np. Pulmex Baby,
- Żel łagodzący na dziąsła dla ząbkujących dzieci
- Żel łagodzący uczucie świądu po ukąszeniu np. fenistil
- Czopki glicerynowe przeciwko zaparciom
- Paracetamol jak lek przeciwgorączkowy - w czopkach dla niemowląt
- Termometr (np.smoczek)
- Zakraplacz
- Łyżeczka z podziałką do podawania lekarstw, do niektórych syropów np. wapna producenci nie dołączają miarek.
- Frida do noska
- Koper włoski lub herbatki przeciwkolkowe
Jeśli o czyms zapomniałam prosze o sugestie

Masc majerankowa na katarek, smaruje sie pod nosek. Moje dzieci to urzywaly i zawze pomagalo polecam!

dzięki za informacje magdziara i alize bo ja jestem kompletnie zielona w tych sprawach :happy: a poza tym dopiero po 18 urodzinach pierwszy raz tak naprawde się rozchorowałam, więc wiele przypadłości potrafiłam znieść bez różnych specyfików ;-)

Jak nie miałam dziecka w szafce z lekami było 2Kc i apap. Teraz tam są ze trzy pudła leków...prawie jak w aptece. ;-)

A my to co dziewczyny

Mam pytanko bo ja akurat nie używałam , pewnie nie było a i ja mogłam byc zielona. Co myślicie o majtkach poporodowych - moim skromnym zdaniem sie przydadzą razem z wkładami poporodowymi ?
No i laktacyjne władki - potrzebne .

Jeszcze do apteczki nadmanganian potasu - nie wiem czy konieczny ale ja kąpałam małą i witamina D3 -ale to już lekarz przepisze i powie

kasiau30 co do majteczek poporodowych to jest swietna sprawa, bo sa przepuszczalne (oddychaja) i to jest najwarzniejsze. U mnie w szpitalu zalecali lerzenie tylko z wladka aby wszystko szybcie sie goilo i to pomagalo. Wladki tez potrzebne a co do tz kaliku to ja juz nie uzywalam i moj pediatra powiedzial ze nie trzeba.

Ja też jak leżałam w szpitalu to kazali mi leżeć tylko z wkładką - grubym kawałem ligniny który mi sie przesuwal i brudził prześcieradło a i chodzenie z tym ruchomą podpachą było okropne

reklama
Do góry