reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Moja Jagodka glownie na cycu, ale wczoraj dostala ziemniaczka z marchewka - oczywiscie sama gotowalam, bo raczej nie bede sloiczkow kupowac, chyba ze na jakis wyjazd jak nie bede miala czasu ugotowac. Zobacze dzisiaj jak kupka (albo jutro) i zadecyduje co dalej. Jesli chodzi o ziemniaki to niestety mam kupne, ale marcheweczka swoja, dzialkowa od tesciow. Zdecydowalam sie podac inny posilek, bo mala sie strasznie do innego jedzenia rwie, widze, ze juz ma potrzebe....

reklama
u nas też raz dziennie mała je cos oprócz cyca- narazie na przemian dostaje: jabłko, marchewkę, kaszkę mleczno-ryżową. teraz zastanawiam się nad wprowadzeniem jeszcze czeoś nowego... może tak jak wy ziemniaczka:confused::confused:

Mada zanim wprowadzisz inną kaszkę smakową odczekaj kilka dni. Zobacz, czy Ami nie ma jakiejś reakcji alergicznej na banany.

Sara wlasnie zjadla 1/3 sloiczka zupki jarzynowej z Bobo Vity!!! I nie plula nia!! :-) Chyba przerzuce sie z Gerbera wlasnie na Bobo Vite :-)

A u mnie już trzy posiłki wprowadzone: w południe deserek, około 15 zupka na razie tylko jarzynowa a po kąpieli kaszka, po wszystkich posiłkach podaję jej cyca na zapchanie, bo nie wiem czy niecałe pół słoiczka jest wystarczajace na zaspokojenie głodu.
Oprócz tego w ciągu dnia karmię tylko piersią jeszcze dwa (czasem trzy) razy i niestety dwa razy w nocy, bo Kindze chyba coś sie poprzestawiało.
Za dwa tygodnie planuję wprowadzenie mięska w zupkach a pod koniec miesiąca żółtka, bo to juz najwyższy czas.

W załączeniu obiecane skay artykułu na temat rozszerzania diety.

Oliwier jadł już: jabłko, marchewkę, banana, brokułę, gruszkę wiliams, marchewkę z ziemniakami, zupę jarzynową. To chyba wszystko, wczoraj pierwszy raz zjadł deser jabłko z wanilią na mleku i bardzo mu smakowało.
Ogólnie ma już stały harmonogram, tzn. 4 x mleko następne, 1 x kaszka z butli, 1 x zupka jarzynowa i 6 łyżeczek deserku i w międzyczasie soczek albo herbatka. Od tygodnia zastąpiłam mu jeden posiłek zupką jarzynową (pół słoiczka, które mu wystarcza), którą uwielbia. Z jedzeniem łyżeczką nie ma problemu, sam otwiera buzię jak ją widzi :) Zuch z niego chłopak, bardzo lubi próbować nowości:)

Mada zanim wprowadzisz inną kaszkę smakową odczekaj kilka dni. Zobacz, czy Ami nie ma jakiejś reakcji alergicznej na banany.

Leyna ja od początku karmienia pije dużo soku z bananowego (tak mi sie wydaje że pokarmu mam przez niego więcej bo jak przystopowałam to pokarmu mniej było)więc mała napewno alergi na niego mieć nie będzie.Ale nie pomyślałam o alergii i mała zjadła dzisiaj pół słoiczka ziemniaczka z marchewka , wcinała aZ miło było patrzec a później zjadła 60ml kaszki malinowej oj tez bardzo jej smakowało!!!
ale dalej nie wiem po ile jej dawac zeby nie przesadzić:baffled:

Dziewczyny, teraz mi sie przypomnialo, ze dostalam, chyba przez te ankiety wypelniane w szpitalu:confused:, "Poradnik zywienia malego dziecka" wydanego przez nutricia producenta bebiko i bobovita, calkiem ciekawie i przejzyscie opisali kazdy etap wprowadzania nowych pokarmow maluszkowi, czy ktoras z was tez to dostala:confused::confused:

reklama
Tez mi wysłali ten poradnik bobovity;-) bardzo przydatna rzecz nie powiem.. a dzis mam jeszcze do odebrania probki z hippa na poczcie..

Do góry