reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

reklama
redaktorka :-D:-D:-D ketchup :-D:-D:-D

dziewczyny ta papryke to ja daje malej do ryzu lub ziemniaczka jak mamy danie bezmiesne, ale do mieska tez pasi i naprawde nie ma nic prostszego i szybkiego
1 cebulka (nie za duza)
1 czerwona papryka ( jesli dziecie lubi inne kolory to tez moze byc)
troszke oliwy z oliwek do smazenia
2 lyzki smietany ( tu dowolnosc , jaka macie)
szczypta soli ( doslownie szczypta)

podsmazamy cebulke na rumiano nie zbyt mocno, tak tylko zeby ja troszke zlamac
nastepnie dodajemy papryke pokrojona , ja kroje w paski bo zuzu tak woli , ale moze byc tez drobna kosteczka
wszystko razem podsmazamy, uwaga zeby nie spalic i dodajemy smietany
wszystko ladnie sie laczy i smakuje bosko
potrawa jest lekko slodkawa dlatego moje dziecko tak ja lubi i nie za bardzo mamalygowata ale taka chrupka dla malych zabkow idealna

jak juz pisalam ja podaje ja Zuzu z gotowanym ryzem najczesciej i mamy gotowe danie jarskie

Silunia, az sie glodna zrobilam jak przeczytalam Twoj przepisik ;-):-)
Rzeczywiscie - prosciutkie do zrobienia, a na pewno pyszne :tak:
Wyprobuje jak bedzie sezon na papryke, bo teraz jakies takie bez smaku sa :-p

A ja mam fajny przepisik na placuszki warzywne:
  • warzywka - marchewka, kalarepa, seler, pietrucha, cukinia, ziemniaki (czy co tam akurat ma sie pod reka) zetrzec na grubej tarce
  • cebulke zetrzec jak do plackow ziemniaczanych, czyli na drobnej tarce
  • osobno przygotowac ciasto takie jak na nalesniki, ale troszke bardziej geste (mleko, woda, jajko, maka, proszek do pieczenia)
  • polaczyc ciasto ze startymi warzywami, cebulka i ewentualnie dodac maki
  • doprawic sola, pieprzem, vegeta, maggi, slodka papryka, ziolami (czy co tam sie lubi) wycisnac czosnek i wymieszac
  • smazyc na rozgrzanym oleju na zloty kolorek z obu stron
  • podawac jako osobne danie np. z pomidorowa salsa albo sosem jogurtowym
  • mozna tez zrobic do nich gulasz
  • pycha :-)

Silunia przepis super prosty i pewnie dobry dzieki :tak::tak:
Sandra te pleacki tez dobre mnia mniam i proste w wykonaniu przynajmniej dziecko warzywa zje :-D:-D a te warzywa to tak surowe dodac usmaza sie i zmiekna:confused:

powinnyscie wkleic przepisy na watek jedzeniowy :-D

reklama
silunie, sandra - pycha!!!

falbala - Mateuszek podkradl raz nam frytki i bardzo mu smakowalo i sie swietnie po nich czul. Ale zjadl tylko piec;-)

Ja kupuje mrozone frytki Avico, grube. Najszybciej. Do rozgrzanego piekarnika, 10 minut i gotowe. I wydaja mi sie mniej tluste niz takie smazone na glebokim oleju.

Do góry