O
onka
Gość
(...)Ninonka nie denerwuj się tą przeziernością będzie wszystko w porządku, zapytaj lekarza czy warto robić w Twoim przypadku ten test potrójny. Tak jak napisała a-niutek to jest test prawdopodobieństwa- zazwyczaj robi się go, wtedy jak lekarz podejrzewa jakieś nieprawidłowości, a u Ciebie na pewno jest wszystko ok.[/COLOR]
(...)
Ninonka nie martw się ! wszytsko jest na pewno ok... dla mnie lekarz zrobił badanie genetyczne i tylko usłyszałam że wszystko jest ok ...
(...)
Dziewczyny dzięki za odpowiedzi, wierze że musi być dobrze.... musi musi musi, ja też za dużo panikuje, ale już tak mam....:-)
Ninonka ja dostalam od mojej ginki skierowanie na usg w szpitalu i napisala na skierowaniu usg dopochwowe wtedy bylam w 11 tyg. Poszlam na usg do szpitala usg akurat robil ordynator i czlowiek ktory przyjmowal mi porod Jagódki. Byl z taka młoda lekarka ktora vhyba sie uczyla i mowie do niego ma byc dopochwowe czy jak ? a on mowi ze moze juz bedzie normalnie przez powloki brzucha widac to moze normalne usg zrobimy i jak powiedzial tak zrobil. W trakcie badanie najwiecej zajety byl wymyslaniem zartobliwych opowiastek do pani ktora sie uczyla. Sprawdza przeziornosc karkowa wiec sie pytam co z ta przeziernoscia czy w pozadku ? on do mnie ze matki teraz za duzo na internecie rzeczy czytaja a to nie jest najwazniejsze i ze ta przeziernosc karkowa to jest lansowana przez producentow sprzetu do usg ale ze u dziecka jest ok jak chce wiedziec. Malo mnie szlag nie trafil na jakiego chama trafilam. i nic nie napisal o przezernosci ani o kosci nosowej tylko pojedynczy plod zywy cos ze serce dobrze i ze nerki matki bez zastoju.
No i sama widzisz, jak lekarzed poważnie traktują nas jako pacjentki.... brak słów - robienie sobie jaj, zamiast skupić się na wykonaniu badań tak jak należy....
POLSKA SŁUŻBA ZDROWIA poprostu BEZ KOMENTARZA 

POLSKA SŁUŻBA ZDROWIA poprostu BEZ KOMENTARZA 

Ja dzis tak strasznie szybko porannie bo obudzil mnie koszmar o umierajacym tacie, dziewczyny czy wy tez macie tyle roznych snow w ciazy u mnie to po prostu masakra.
Nawet nie mów, ja też mam ostatnio takie sny że hej, jakies trupy mi się z miesiąc temu śniły i to tak realnie że szok
Sachmecia ja w swoim imieniu bardzo dziękuje za życzenia :-)
Hey
Niononka spokojnie, napewno Twój dzidziuś jest zdrowiutki.
U mnie to z tą przeziornioscią to było tak, ze też śmigałam po internecie i zobaczyłam, że należałoby zrobic takie badanko od 11-13, 6tyg ciązy. Zadzowniłam na Agatową i się umawqiam, a byłam w 11 tygodniu ciązy a Ona mówi że może mnie zapisac ale będzie za pózno spanikowałam a miałam 2 prowadzące ginkoloszki i oczywsicie żeadan o takowym badaniu mnie nie poinformował, no jedna chciała mi robic usg między 15-16 tyg po groma nie wiem, dlatego nie chodze do niej. Byłam tak wkurzona jak ninionka, ale jakoś udało mi się zrobic to badanko. Czy sie uspokoiłam, napewno troszkę tak ale dziewczynki jak dziecko ma się urodzic zdrowe to się urodzi a jak coś ma byc nie tak to będzie mimo iż bysmy chuchały dmuchały i wogóle biegały do lekarza to nic tego faktu nie zmieni. Oczywiscie,że można pomóc dziecku w łonie matki ale w przypadku przeziornoiiości i wad genetycznych to bysmy niesetyt nie pomigły. Teraz jest ważne te usg połowkowe, bynajmniej ja do tego powąznie podchodze i lekarz do którego pojadę na usg. On powiedział ze jak dziecko jest większe to sparwdzic można serduszko(czy prawidłowo roziwnęły się wszytsko komory, nereczki i inne organy wazne do funkcjonowania) Takze ninonka naprawde nie martw się bo napewno wad genetycznic h dzicko nie maide o zakłąd![]()
Wiesz, zawsze jakaś świadomość, że jest OK zaspokaja nasze sumienie, ale jak już coś jest nie tak (w moim przypadku nie zrobiona przezierność) już powoduje strach....:-
A z tym USG połówkowym dziewczyny to kiedy najlepiej zrobić je w którym TC??????
(...)
Nionka: Tylko spokojnie. Ja tych badan (jak juz pare razy pisalam) nie robilam, moja przyjaciolka przy 2 ciazach tez nie, bo i tak dzidzie bedziemy kochac, a ciazy bym nie usunela. Niedlugo sie przekonasz, ze wszystko jest OK: na USG bedzie widac kosc nosowa itd. Moja ginka mi odradzila nawet robienie tego badania (przeziernosc + krew), jesli je chce robic tylko, zeby sie uspokoic. Powiedziala, ze moze wiecej niepewnosci niz pewnosci spowodowac. I nie zaluje naszej decyzji.
Ale fakt: lekarze Cie zle poinformowali, bo powinnas byla miec mozliwosc zrobienia tego badania. No ale i tak mam zle zdanie o sluzbie zdrowia w Polsce (mam z nia troche doswiadczenia przez problemy z kregoslupem).
(...)
Dzięki za odpowiedz, próbuje zachować spokój ale jest z jednej strony ciężko teraz to tylko USG połówkowe zrobić trzeba i myśleć pozytywnie. Postaram się

A co do Twoich bólów to niestety ja nie pomogę, bo takiego typu bólu to ja nie mam.

, moja mama dzis do mnie zawitala z rana wiec bede miala troszke pomocy bo po tych porzadkach moj kregoslop niestety daje o sobie za bardzo znac
, a slonkiem musze sie cieszyc bo przez nastepne 2 dni - znowu deszcz br br 
trudno trzeba dbac o siebie o kregosłup