reklama

Wrzesień 2009

(...)Ninonka nie denerwuj się tą przeziernością będzie wszystko w porządku, zapytaj lekarza czy warto robić w Twoim przypadku ten test potrójny. Tak jak napisała a-niutek to jest test prawdopodobieństwa- zazwyczaj robi się go, wtedy jak lekarz podejrzewa jakieś nieprawidłowości, a u Ciebie na pewno jest wszystko ok.[/COLOR]
(...)

Ninonka nie martw się ! wszytsko jest na pewno ok... dla mnie lekarz zrobił badanie genetyczne i tylko usłyszałam że wszystko jest ok ...
(...)

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi, wierze że musi być dobrze.... musi musi musi, ja też za dużo panikuje, ale już tak mam....:-)

Ninonka ja dostalam od mojej ginki skierowanie na usg w szpitalu i napisala na skierowaniu usg dopochwowe wtedy bylam w 11 tyg. Poszlam na usg do szpitala usg akurat robil ordynator i czlowiek ktory przyjmowal mi porod Jagódki. Byl z taka młoda lekarka ktora vhyba sie uczyla i mowie do niego ma byc dopochwowe czy jak ? a on mowi ze moze juz bedzie normalnie przez powloki brzucha widac to moze normalne usg zrobimy i jak powiedzial tak zrobil. W trakcie badanie najwiecej zajety byl wymyslaniem zartobliwych opowiastek do pani ktora sie uczyla. Sprawdza przeziornosc karkowa wiec sie pytam co z ta przeziernoscia czy w pozadku ? on do mnie ze matki teraz za duzo na internecie rzeczy czytaja a to nie jest najwazniejsze i ze ta przeziernosc karkowa to jest lansowana przez producentow sprzetu do usg ale ze u dziecka jest ok jak chce wiedziec. Malo mnie szlag nie trafil na jakiego chama trafilam. i nic nie napisal o przezernosci ani o kosci nosowej tylko pojedynczy plod zywy cos ze serce dobrze i ze nerki matki bez zastoju.
No i sama widzisz, jak lekarzed poważnie traktują nas jako pacjentki.... brak słów - robienie sobie jaj, zamiast skupić się na wykonaniu badań tak jak należy....:wściekła/y: POLSKA SŁUŻBA ZDROWIA poprostu BEZ KOMENTARZA :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Ja dzis tak strasznie szybko porannie bo obudzil mnie koszmar o umierajacym tacie, dziewczyny czy wy tez macie tyle roznych snow w ciazy u mnie to po prostu masakra.

Nawet nie mów, ja też mam ostatnio takie sny że hej, jakies trupy mi się z miesiąc temu śniły i to tak realnie że szok :szok:

Sachmecia ja w swoim imieniu bardzo dziękuje za życzenia :-)

Hey
Niononka spokojnie, napewno Twój dzidziuś jest zdrowiutki.
U mnie to z tą przeziornioscią to było tak, ze też śmigałam po internecie i zobaczyłam, że należałoby zrobic takie badanko od 11-13, 6tyg ciązy. Zadzowniłam na Agatową i się umawqiam, a byłam w 11 tygodniu ciązy a Ona mówi że może mnie zapisac ale będzie za pózno spanikowałam a miałam 2 prowadzące ginkoloszki i oczywsicie żeadan o takowym badaniu mnie nie poinformował, no jedna chciała mi robic usg między 15-16 tyg po groma nie wiem, dlatego nie chodze do niej. Byłam tak wkurzona jak ninionka, ale jakoś udało mi się zrobic to badanko. Czy sie uspokoiłam, napewno troszkę tak ale dziewczynki jak dziecko ma się urodzic zdrowe to się urodzi a jak coś ma byc nie tak to będzie mimo iż bysmy chuchały dmuchały i wogóle biegały do lekarza to nic tego faktu nie zmieni. Oczywiscie,że można pomóc dziecku w łonie matki ale w przypadku przeziornoiiości i wad genetycznych to bysmy niesetyt nie pomigły. Teraz jest ważne te usg połowkowe, bynajmniej ja do tego powąznie podchodze i lekarz do którego pojadę na usg. On powiedział ze jak dziecko jest większe to sparwdzic można serduszko(czy prawidłowo roziwnęły się wszytsko komory, nereczki i inne organy wazne do funkcjonowania) Takze ninonka naprawde nie martw się bo napewno wad genetycznic h dzicko nie maide o zakłąd:)

Wiesz, zawsze jakaś świadomość, że jest OK zaspokaja nasze sumienie, ale jak już coś jest nie tak (w moim przypadku nie zrobiona przezierność) już powoduje strach....:-(:szok::-(​

A z tym USG połówkowym dziewczyny to kiedy najlepiej zrobić je w którym TC??????

(...)
Nionka: Tylko spokojnie. Ja tych badan (jak juz pare razy pisalam) nie robilam, moja przyjaciolka przy 2 ciazach tez nie, bo i tak dzidzie bedziemy kochac, a ciazy bym nie usunela. Niedlugo sie przekonasz, ze wszystko jest OK: na USG bedzie widac kosc nosowa itd. Moja ginka mi odradzila nawet robienie tego badania (przeziernosc + krew), jesli je chce robic tylko, zeby sie uspokoic. Powiedziala, ze moze wiecej niepewnosci niz pewnosci spowodowac. I nie zaluje naszej decyzji.
Ale fakt: lekarze Cie zle poinformowali, bo powinnas byla miec mozliwosc zrobienia tego badania. No ale i tak mam zle zdanie o sluzbie zdrowia w Polsce (mam z nia troche doswiadczenia przez problemy z kregoslupem).
(...)

Dzięki za odpowiedz, próbuje zachować spokój ale jest z jednej strony ciężko teraz to tylko USG połówkowe zrobić trzeba i myśleć pozytywnie. Postaram się :tak:
A co do Twoich bólów to niestety ja nie pomogę, bo takiego typu bólu to ja nie mam.

reklama
Ja dzis tak strasznie szybko porannie bo obudzil mnie koszmar o umierajacym tacie, dziewczyny czy wy tez macie tyle roznych snow w ciazy u mnie to po prostu masakra.
Oj widzę, że wszystkie to mamy. Tyle czasem się dzieje w snach, że budzę się bardziej zmęczona niż wieczorem :sorry:

Kamila witam :-)

trzymajcie kciuki mamusie - ruszam do lekarza!!;-):tak::-D
Trzymam bardzo mocno!! Napisz po powrocie!!:-D

(..)Ja tych badan (jak juz pare razy pisalam) nie robilam, moja przyjaciolka przy 2 ciazach tez nie, bo i tak dzidzie bedziemy kochac, a ciazy bym nie usunela. (...) Moja ginka mi odradzila nawet robienie tego badania (przeziernosc + krew), jesli je chce robic tylko, zeby sie uspokoic. Powiedziala, ze moze wiecej niepewnosci niz pewnosci spowodowac. I nie zaluje naszej decyzji.

Dzisiaj w nocy obudzilam sie o 3 rano i tak mnie bolal brzuch, ze nie moglam zasnac. Taki lekki, tepy, ciagly bol okresowy. Najgorsze jest to, ze nie potrafie odroznic bolu jelit (mam czesto przy wzdeciach) od skurczow macicy. Ale mysle, ze to macica, bo jak kichnelam to tak mnie caly brzuch zabolal, ze az sie skrecilam z bolu. Moze to przez to, ze zapomnialam zazyc magnez wczoraj wieczorem. Tez Was czasami tak boli brzuch? Moze to przez to, ze sie macica rozciaga?
Ja też nie robiłam żadnych konkretnych badań. Poza tymi standardowymi oceniającymi stan mojego zdrowia, miałam tylko usg. Za każdym razem moja gin mówi, że dzidziuś ładnie się rozwija, gada do dzidziusia, żeby się wiecej poruszał i sprawił mamie radość - bo coś leniwe to moje dziecię;-) No nie wiem... Jakoś wystarcza mi to co usłyszę od babki no i wierzę, że dzidziulek pięknie rośnie :-D
A brzucj też mnie boli, czasem mniej czasem bardziej, ale czuję go codziennie. Najgorzej dokucza kiedy długo i niewygodnie siedzę - a w pracy inaczej się nie da :sorry:

A u mnie normalnie slonce zaswiecilo dzis i podobno ma byc az 8C ciepla - ale wiosna:eek::happy:, moja mama dzis do mnie zawitala z rana wiec bede miala troszke pomocy bo po tych porzadkach moj kregoslop niestety daje o sobie za bardzo znac :crazy:, a slonkiem musze sie cieszyc bo przez nastepne 2 dni - znowu deszcz br br
no to ide sie ubrac i ze slonka skorzystam - zabiore moje potwory na poranny spacer
Dobrze, że masz mamę do pomocy :-D Pamiętaj, żeby nie przesilać się - jeszcze malutki nieporządek jeszcze nikomu nie zaskodził :tak:;-):-)

A ja się witam i zmykam. Jadę jakieś zakupy świąteczne w końcu zrobić - i tak dalej nie mam pomysłu na świąteczne dania - ale miejmy nadzieję, że w końcu mnie olśni, hehehehe. Jutro wpada rodzinka z wizytą - i już się doczekać nie mogę!!! :-D:-D:-DHmmm - dzisiaj już tydzień 19 zakończony i tak jakby połówkowo się robić zaczyna :D
Wszystkie szykujecie święta a ja do mamusi jadę!!! :-D Wiola przepysznych pomysłów życzę, myślę, że po udanych zakupkach coś w głowie zaświta ;-)
No i u mnie tak bardziej połówkowo zrobi się w poniedziałek :-D

Hey hey :rofl2:

Ja juz tydz pracy zaliczony... uff ale dluzyl sie ten dzien masakrycznie !

Mi sie snilo juz trzeci raz, ze na usg pokazalo,ze bedziemy miec chlopczyka :-D To juz jakis rytual senny hehehe. :rofl2:

Eh i znow dzis nie mam czasu, ide obiadek zjesc :-D:-D:-D

melduje sie po powrocie od lekarza - wszystko w porzadku, nie wiem nic o dzidzi wymiarach bo nie wiedziec czemu dostałam jakiegos ataku paniki serducho mi waliło jak oszalałe i ginka stwierdzila ze dzieciaka jej (raczej sobie:szok:) stresuje zmierzyła tylko obwód główki i odpowiadał wiekowi ciazy, powiedziala ze wszystko ok -a ja jej wierze, kolejna wizyta 7 maja. dostałam OPR ze za duzo waże :wściekła/y:a tak sie cieszyłam ze przytyłam tylko 3 kg:wściekła/y::zawstydzona/y:trudno trzeba dbac o siebie o kregosłup:sorry: pozdrawiam dziewczynki jutro w południe jade do teścia na swieta wiec zycze wszystkim zdrowych spokojnych i pełnych radosci świąt wielkanocnych - smaczengo jajka - mokrego dyngusa. do usłyszenia po swietach

Hej
co do snów to ja nie mam wcale.
Mam dzisiaj strasznie zły dzień wszystko mnie denerwuje a to nie mam się w co ubrać, a to deszcz pada itp :wściekła/y: idę się położę.
Życzę wszystkim miłego wieczorku!

Syla - ja właśnie od kilku dni mam luteinę dopochwowo i znajome uprzedzały mnie, że oprócz normalnej wydzieliny przy luteinie mogą się wzmóc upławy - rano jest tego zawsze dość sporo, ale widocznie tak organizm reaguje:tak:
Bóle, czy kłucia to ja mam często, też biorę no-spę gdy jest źle:sorry: A o kichaniu to wolę nie mówić bo już sama nie wiem jaką pozycję przyjmować gdy czuję że sie zbliża:baffled:

filantropku to Wesolych Swiat :)) I jajka smacznego :-D Jak ty sie tak moglas denerwowac na usg ? Hehe a tyle sie czeka :-D Przeciez to takie cudowne !

Ah i melduje,ze wczoraj to z pietki dostalam normalnie ! Takiego kopa,ze heJ! To juz nie ruszku, nie smyranko tylko kopas !! :rofl2: NORMALNIE CUDOWNE TO JEST ! :rofl2::rofl2::rofl2:

Witam,
Widze ze nie tylko ja taka pelna obaw i ciagle wyszukujaca problemy:)
Moze rzeczywiscie za duzo szukamy w internecie. Moja mama powiedziala mi o tym na samym poczatku, jak mowilam a co sie stanie jak sie okaze ze mialam toksoplazmoze na poczatku ciazy...a co bedzie jak sie okaze to czy tamto....ciagle tak marudzilam, pierwsze 2 miesiace to byl koszmar z jednej strony sie cieszylam a z drugiej paralizowal mnie strach czy wszystko jest ok, teraz troche wyluzowalam, no ale tylko troche.
Nie mialam usg na przeziernosc karkowa-tez sie martwie,
Syla28 ty masz naprawde lekarza do pozazdroszczenia! Teraz sobie tlumacze ze rzeczywiscie moze za duzo tego internetu:tak: Dzidzia jest zdrowa bo przeciez i ja i moj chlopak i nasi rodzice sa zdrowi
Jesli chodzi o sny-to na poczatku ciazy mialam koszmary. Noc w noc budzilam sie z przerazenia-prawdziwe horrory.
Ale za to ostatnio mam piekne sny-snil mi sie dzidzius w krecanych blond wloskach, taki malutki, stal w spodenkach a ja nie moglam sie napatrzec jaki slodziutki. Jakies dwie noce pozniej snilo mi sie ze karmilam niemowlaka-bardzo milo wspominam te sny-zycze sobie i Wam takich jak najwiecej:tak:
W sobote wyjezdzam do Polski-autem-niestety te swieta wielkanocne spedze w podrozy, ale za to potem prawie dwa tygodnie na miejscu u mamy:happy:
Zycze Wszystkim Wesolych Swiat!

reklama
WESOŁYCH ŚWIĄT mamusie i ich dzidziusie i nie zamartwiajcie się niczym , szczególnie wagą (tak mówię bo ja taż mam przez miesiąc przytyć tylko kilogram i nie wiem jak to zrobić) tylko cieszcie , ja staram się cieszyć każdą chwilką , bo to już oststnia moja ciąża, dobra kończę bo aż mi łezka poleciała

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry