Bereshka-ah sama by chciala wiedziec jaka była przyczyna, do 23 tygodnia książkowa ciąża, żadnej ttabletki nie wziełam, wuniki super, to byl 23 + 4 dni ciąży w nocy dostalam skórczy,pojechalam do szpitala, oczywiscie polozna stwierdzila ze paniekuje i ze sie pewnie czegos najadlam i ze moglam sobie nospe wziaść, i na wlasne żądanie mnie przyjeli, to byla 3 rano, na badanie zawolali mnie o 6 rano i bylo 8 cm rozwarcia po godzine urodziłam Alunie:-(
jesli chodzi o przyczyne to wyszlo mi ze w trakcie ciąży przechodzlam cytomegalie ale nie na 100% to byla przyczyna bo badanie robilam dopiero w lipcu a rodzilam 30 kwietnia, ale ginka twierdzi ze to mogla byc przyczyna
drugą przyczyna mogla byc niewydolnosc ciśnieniowa szyjki macicy, czyli po prostu skrócila sie i jej zabraklo,
a trzecią podejrzewaną przyczyną mogło byc jakies zakażenie wewnątrzmaciczne,DLATEGO TAK NACISKAM ZEBY ROBIC POSIEWY Z SZYJKI!!!!!(szczególnie jesli współzyjecie jeszcze z mężami, bo ja nie mogie:-( ) a po 35 tyg.to koniecznie trzeba sie upomniec bo jak wyjdzie jakis paciorkowiec albo gronkowiec to trzeeba wziaśc antybiotyk zeby dzidzi przy porodzie nie zarazic.na prawde wiem o czym mówie bo po moich przejsciach i 6 pobytach w tej ciązy w szpitalu napatrzylam sie i nasłuchalam o takich przypadkach.
ja mialam tydzien temu posiew i wyszedł ok,
w moczu jak macie bakterie to tez nalezy zrobic z tego moczu posiew, bo od pęcherza moczowego tez moze dojsc do zakażenia.a jak sie zrobi posiew to wyjdzie co to za bakteire, u mnie wyszły i okazalo sie ze sa odpowiedzialne za to zapalenie nerek.