reklama

Wrzesień 2009

Syla przepraszam, ze rozdrapuje rany ale co się stało z Twoim dzieckiem w 24 tyg. ? jaki był powód poronienia :confused::-(:-(:-(

właśnie jestem po wypiciu 75g glukozy zaraz jade do szpitala pobrac krew i okaze sie czy rzeczywiscie mam tą cukrzyce :dry: w 50g wychodziło, ze jest :baffled:

puścili mnie do domu bo mam blisko szpital ale rzeczywiście wolą gdy pacjentka zostaje w przychodni

no to trzymajcie kciuki

pa

reklama
jest krzywa obciażenia gluzkozą 50 i 75, 50-krew masz pobieraną na czczo, potem pijesz 50 glukozy i po godzinie masz drugi raz badaną krew, 75 jest tak samo, tylko obciążenie masz 75 i badają ci po wypiciu 2 razy, czyli po godzinie i po dwóch, ja powiem wam to, co mi mówi mój gin, że jesli zrobisz obciązenie 50 i wynik wyjdzie ci powyżej 140, to w celu sprawdzenia kazą ci zrobić obciażenie 75, wiec drugi raz będzie ta niezwykła przyjemność:-), dlatego mój gin od razu zaleca robić 75, zeby w razie co dwa razy się nie męczyć, a i wyniki wtedy ładnie widać jak się układają. Tak wiec ja napewno zrobię 75 od razu.

Bereshka-ah sama by chciala wiedziec jaka była przyczyna, do 23 tygodnia książkowa ciąża, żadnej ttabletki nie wziełam, wuniki super, to byl 23 + 4 dni ciąży w nocy dostalam skórczy,pojechalam do szpitala, oczywiscie polozna stwierdzila ze paniekuje i ze sie pewnie czegos najadlam i ze moglam sobie nospe wziaść, i na wlasne żądanie mnie przyjeli, to byla 3 rano, na badanie zawolali mnie o 6 rano i bylo 8 cm rozwarcia po godzine urodziłam Alunie:-(

jesli chodzi o przyczyne to wyszlo mi ze w trakcie ciąży przechodzlam cytomegalie ale nie na 100% to byla przyczyna bo badanie robilam dopiero w lipcu a rodzilam 30 kwietnia, ale ginka twierdzi ze to mogla byc przyczyna
drugą przyczyna mogla byc niewydolnosc ciśnieniowa szyjki macicy, czyli po prostu skrócila sie i jej zabraklo,
a trzecią podejrzewaną przyczyną mogło byc jakies zakażenie wewnątrzmaciczne,DLATEGO TAK NACISKAM ZEBY ROBIC POSIEWY Z SZYJKI!!!!!(szczególnie jesli współzyjecie jeszcze z mężami, bo ja nie mogie:-( ) a po 35 tyg.to koniecznie trzeba sie upomniec bo jak wyjdzie jakis paciorkowiec albo gronkowiec to trzeeba wziaśc antybiotyk zeby dzidzi przy porodzie nie zarazic.na prawde wiem o czym mówie bo po moich przejsciach i 6 pobytach w tej ciązy w szpitalu napatrzylam sie i nasłuchalam o takich przypadkach.
ja mialam tydzien temu posiew i wyszedł ok,
w moczu jak macie bakterie to tez nalezy zrobic z tego moczu posiew, bo od pęcherza moczowego tez moze dojsc do zakażenia.a jak sie zrobi posiew to wyjdzie co to za bakteire, u mnie wyszły i okazalo sie ze sa odpowiedzialne za to zapalenie nerek.

Ostatnia edycja:
Syla ja uważam, że powinnaś zrobić jakiś dodatkowy fakultet, bo Ty już normalnie niczym lekarz operujesz takimi pojęciami i tak fajnie nam tu wszystko wyjaśniasz, że jestem pełna podziwu!!A pozatym wielki ukłon dla Ciebie za te 20 tyg, wow!!Moja koleżanka leżała całą ciąże, bo była zagrożona i lekarze stwierdzili, że dziecko na bank urodzi sie na przełomie 7/8 miesiąca, tymczasem urodziła się 3 dni po terminie!!Mnie lekarka ostatnio powiedziała, że po 29 tyg prawie 100% dzieci które się urodzą dobrze się rozwijają, tak więc coraz bliżej jesteśmy tego "spokojniejszego" terminu!!filantropek76 jak na mój gust to 6 miesiąc już u Ciebie trwa, bo podobno zaczyna się dokładnie przy 22,5 tyg!!!Paula mnie lekarka mówiła, że czasem się zdarza, że kobiety mają twardy brzuszek i to trzeba sprawdzić, ale dobrym sposobem by stał się miękki jest właśnie wypoczynek!!Tak więc bez stresu odpoczywaj sobie , będzie wszystko ok!!Ja tymczasem znikam do dermatologa, bo zaatakowała mnie moja alergia mam nadzieję ,że coś pomoże!!

Czesc Mamusie po weekendzie.
Paula ja mam tak samo jak ty, tzn twardy brzuch i skroconą szyjke i od tygodnia jestem na zwolnieniu. Niby miałam sie nie przemeczac, no i nie robie nic specjalnego, ale normalnie funkcjonuje i nie leze cały czas. Biore nospe 3x1 i magnez 3x2.
Ale niestety skurcze i twardnienie brzucha mam nadal i tu mam pytanie do was, kiedy takie skurcze zaczynają być niebezpieczne? Jak czesto muszą się pojawiać, bo u mnie to są tak kilka razy na dzień, ale np czasem występuje tak jeden po drugim w przeciągu np 5 min, a potem spokoj. A ostatnio zaobserwowałam ze jak sie rano budze to brzuch mi się tak nizej zaczyna. Jak leze plackiem to tak od pepka w doł. Co to moze znaczyc? Bo ja sobie tłumaze ze jestem poprostu głodna, bo w miare uplywu dnia brzuszek staje sie coraz wiekszy,ale to są tylko moje tłumaczenia, a myślicie ze to moze sie dziac cos złego?

A dzis mam ambitny plan odpoczywania cały dzien, bo w sobote bylismy na weselu i w sumie dopiero wstałam bo jeszcze odsypiałam, a poza tym to mam jakies dziwne obawy o mojego Maluszka :-(

gabis duzo wypoczywaj i powiedz ginowi ze mimo tego co bierzesz skurcze są nadal, choc kilka dziennie na tym etapie ciązy to normalne.i myśl pozytywnie przede wszystkim:-)
ja chyba dzis pojade do gina bo mnie niepokoją te moje twardnienia brzucha.mimo tych leków co ja biore:-(

ja uwazam podobnie jak syla... w pierwszej ciazy pod koniec brałam posiew na paciorkowca grupy "b"... nie wiem, czemu w polsce nie jest to obowiązkowe badanie, uważam ze takie byc powinno...
Paciorkowiec w ciąży

to dziadostwo jest straszie groźne, a wystarczy naprawde niewiele by grożne nie było, tzn zastrzyk w trakcie porodu o ile dobrze pamietam, albo bezpośrednio po nim ...

Dziewczyny nasza forumowa kolezanka robi przepiękne rękodzieła:

Aniołki i zawieszki z imionami dzidzi do powieszenia np.nad łóżeczkiem,albo na upominek. Dziewczyna jest bez pracy i tak sobie dorabia, ale naprawde piękne, zdjecia tego tak nie oddają ale sama zamóiłam juz 3 aniołki.
Jesli ktos jest zainteresowany to prosze na priva.ceny w zaleznosci od wielkosci.
Teraz zamieszcze tylko kilka fotek a później wiecej bo ma mi przeslac mailem:

Załączniki

• 3a.jpg
    3a.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 31
  • 4a.jpg
    4a.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 32
  • 33.jpg
    33.jpg
    19,2 KB · Wyświetleń: 32
  • a6.jpg
    a6.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 32
  • 24.jpg
    24.jpg
    35,1 KB · Wyświetleń: 35
co do wszelkich badań to popieram, ja miałam tę "przyjemność":-( że doszło u mnie do zakażenia wewnątrzmacicznego, błony pęknęły na 20godzin przed porodem, zarażony został dzidziuś-podwyższone białko CRP, a wiec 7 dni po porodzie dożylnie antybiotyk, ja tez dostałam antybiotyk i dziś po lekturze i wielu wyszukanych informacjach podejrzewam, ze moze byc to właśnie jakas bakteria. Nikt oczywiście nie zrobił mi żadnych badań, nie wytłumaczył co i jak, mogłam se to wyczytać z karty przy wypisie, taka u nas jest kochani państwowa opieka!!!
Dlatego zrobię to badanie koniecznie prywatnie.

reklama
ja CRP juz kontrolowalam ze 3 razy i mam w normie. moja siostra urodzila z paciorkowcem na szczescie nic powaznego sie nie stalo, maly dostal antybiotyk, ale sa jeszcze inne cholerstwa jak ureaplazm czy chlamydia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry