reklama

wrzesień 2011

Witam! Jestem tu nowa.. przyjmiecie mnie do siebie? :)
Witaj serdecznie:-)napisz coś o sobie, na kiedy masz termin?
Dziewczyny z tymi chwilami z M sam na sam, kolacjach przy świecach...........trudne ale możliwe choć przyznam, że pierwsze miesiące skupiają sie zwykle na dzieciaczku, ważne zeby M nie zaniedbywać bo w tych momentach oni mogą czuć sie odepchnięci. My już planujemy wspólny wypad do kawiarni, kina i kolacje przy winku a także kilku dniową wycieczkę bez dzieci hihi;-)
Wieci co też jak kaczka chodze ale to już od dawna, takie mam czasem parcie tam w dole i nie raz myśle, że to JUŻ:szok:
Miłego wieczorku i oczekiwania na godzine ZERO:-)

reklama
No my po wizycie, ale o tym już w odpowiednim watku napisalam. Kolejny szkrab już z nami i zaraz przybędą następne dzieciątka, a ja juz sie swojego doczekac nie moge.
Wlasnie przegladam allegro, bo maz powiedzial,ze mam wybrac ladny kaplecik poscieli + ochraniacze do lozeczka, a on po akceptacji zaplaci;).

Dziewczyny, mam takie pytanie ( zwlaszcza do wrzesniowej;), bo napewno jest na bieżąco), a więc dostalam w urzedzie dokuemnty potrzebne do becikowe i jest tam zaświadczenie, które musi wypełnic ginekolog prowadzacy ciaze. Kiedy ma to wypelnic, na ostatniej wizyce czy juz po porodzie, bo kolezanka cos mi ostatnio wspominala,ze musi tam byc ujeta data porodu.

Pytam, bo raczej juz nie pojade do swojego gina, jesli dostane sie tu na miejscu na nfz i nie wiem jak to mam zalatwic?!
Poza tym zastanawiam się, po co takie zaswiadczenie, skoro ten przepis o opiece od 10tyg ciazy zostal narazie zniesiony. Ach ta nasza polska biurokracja.

nanusia ja właśnie cały czas myślałam, że tego zaświadczenia nie będę potrzebować skoro przepis zniesiony...ale u mnie w MOPSie i tak go wymagają...gdybym miała formularz wcześniej to mój gin by go wypełnił na przyszłość (gdyż nie widnieje w tym zaświadczeniu nic o dacie porodu-same wizyty-chociaż jedna na trymestr) a tak muszę męża do niego wysłać... Nie wiem tylko czy wszystkie będziemy miały takie same formularze czy to zależy od gminy... No czysta biurokracja... nanusia ale będziesz jeszcze miała wizyty u gina przecież?
Zresztą nie wiem czy jutro nie pójdę do gminy się trochę o ten przepis porzucać ;-) bo sama zobacz:
Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku
"Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r."

Ostatnia edycja:
nanusia ja właśnie cały czas myślałam, że tego zaświadczenia nie będę potrzebować skoro przepis zniesiony...ale u mnie w MOPSie i tak go wymagają...gdybym miała formularz wcześniej to mój gin by go wypełnił na przyszłość (gdyż nie widnieje w tym zaświadczeniu nic o dacie porodu-same wizyty-chociaż jedna na trymestr) a tak muszę męża do niego wysłać... Nie wiem tylko czy wszystkie będziemy miały takie same formularze czy to zależy od gminy... No czysta biurokracja... nanusia ale będziesz jeszcze miała wizyty u gina przecież?
Zresztą nie wiem czy jutro nie pójdę do gminy się trochę o ten przepis porzucać ;-) bo sama zobacz:
Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku
"Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r."

Dziękuję za odpowiedź. teoretycznie wizytę powinnam mieć, ale nie chcę dojeżdża w 39tyg około 70km w jedną stronę i planuję załatwić sobie wizytę na nfz u mnie w mieście. A dziś zapomniałam o to zapytać i tak jakoś mi siedzi to w głowie. Najwyżej zadzwonie do niego,żeby mi to wypisał i przesłał. Babka w urzedzie mówiła,że jest ten wniosek gdzieś na jakieś stronie dla lekarzy i lekarz sam powinnien sobie to ściągnąć.

Nanusia o becikowe można się starać do momentu aż maluszek ukończy rok jeśli dobrze kojarzę więc jakby co to możesz ze spokojem po porodzie to załatwić ale w sumie to najlepiej zadzwoń do swojego gina i zapytaj jak on to widzi, czy wysłałby Ci pocztą czy co.
Oj dziewczyny, widze, ze rozpakowujecie sie z dnia na dzien. Nie wiem jak to w Polsce wyglada, jak juz jest po terminie to robia jakies badania i planuja wywolanie? Bo tutaj to czekaja i czekaja az dopiero po 2 tygodniach mysla o wywolywaniu
Wiem że mój lekarz jeśli jest się nadal w dwupaku tak tydzień po terminie to bierze do szpitala i wtedy wywołują poród

pozdrawiam

Nanusia o becikowe można się starać do momentu aż maluszek ukończy rok jeśli dobrze kojarzę więc jakby co to możesz ze spokojem po porodzie to załatwić ale w sumie to najlepiej zadzwoń do swojego gina i zapytaj jak on to widzi, czy wysłałby Ci pocztą czy co.

nalka, ja wiem,że do ukończenia przez dziecko roczku można ubiegać się o becikowe, ale jak wiemy kasa na początek się przyda bardzo. Poza tym należę do osób, które starają się zawczasu wszystko zaplanować i mieć wszystko przygotowane. ;) Myślę, że dr nie zrobi problemów z przysłaniem, z resztą zobaczymy jak będzie z tą ostatnią wizytą.

reklama
Ostania pizza i deser malinowy zaliczony a dziś frytki z Mc'donalda ( Tofilesia narobiłaś mi smaka) to były trzy rzeczy na które miałam ostanio ochotę. Stwierdziłam że teraz to już mogę rodzić :-D A więc dzidziol do dzieła :-p

Nanusia ja wniosek o becikowe zanoszę na środową wizytę aby mieć problem z głowy i potem nie latać czy T. wysyłać. Wydrukowałam z neta. Na SR położne mówiły że taki wniosek podobno jest miesiąc ważny. Myślę że Twój lekarz nie powinien robić Ci problemów i wniosek przesłać skoro jesteś jego stałą pacjentką i wie że dojeżdżasz taki kawał do niego.

Frigga moja ginka zapowiedziała że jak do 12 września się nie rozpakuję ( termin mam na 10.09) to mam się stawić 13 w szpitalu, ale w środę będą z nią pertraktować :-p tzn że wolałabym bez wywoływania urodzić.

Witam nową wrześniową mamusię :-)

Miłego wieczoru !!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry