reklama

wrzesień 2012 ;)

mamusie cukrowe:

wartości prawidłowe glukozy we krwi (mg/dl):|
na czczo- <6,1 (<110) i
po jedzeniu- <7,8 (<140)

Cukrzyca:
na czczo- >7,0 (>126) lub
2h po podaniu glukozy- >11,1 (<200)

upośledzona tolerancja glukozy (ITG)
na czczo- >7,0 (>126) i
2h po podaniu glukozy- >7,8 (>140) - <11,1 (<200)

cele leczenia dietetycznego :
1. uzyskanie najbardziej zbliżonego do normalnego metabolizmu węglowodanów i tłuszczów|
2. unikanie hipoglikemii spowodowanej nieprawidłowym żywieniem|

zasady w diecie cukrzycowej:|
posiłki częste ale nie obfite,
nie przejadać się,|
w każdym posiłku warzywa
owoce codziennie w ustalonej ilości
jeść produkty zbożowe pełnoziarniste lub razowe
ograniczyć tłuszcze i alkohol
stosować wymienniki cukrowe.

indeks glikemiczny (%)(przykładowe produkty):
100 - glukoza
90-100 cola, płatki ryżowe, płatki kukurydzine, ziemniaki, puree, miód, ryż preparowany.
70-90 pieczywo przenne, pieczywo przenno-żytnie, pieczywo żytnie, chleb chrupki, mąka przenna, ryż gotowany, babka piaskowa, herbatniki, biszkopty
50-70 płatki owsiana, kukurydza, sacharoza, banany, niesłodzone soki owocowe, chleb gruboziarnisty
30-50 mleko, jog naturalny, owoce, makarony, lody, rośliny strączkowe
do 30% surowe warzywa, fasola, bób.

CDN

reklama
produkty przeciwskazane:
1-rogaliki francuskie, musli z dodatkiem cukru suszonych owoców lub orzechów, bulki slodkie.
2-mleko keir jogurty - tłuste, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, jogurty owocowe, serki homogenizowane slodzone,
ograniczyc sery biale tluste i topione, Feta, Fromage.
3-całe jaja częsciej niż 2-3 mrazy w tyg.
4-mięsa tłuste (wieprzowina, baranina, gęś kaczka) tluste wedliny, pasztety, mięso peklowane, konserwy miesne i rybne
5-smietana, śmietanka, smalec, loj, boczek, margaryny twarde, majonez tradycyjny.
6-frytki, ziemniaki smazone na innym oleju niz rzepakowy lub oliwa z oliwek, chipsy.
7-warzywa z zasmazkami, i smażone z tluszczem innym oleju niz rzepakowy lub oliwa z oliwek.
8-owoce konserwowe slodyone, owoce suszone, z cukrem lub bitą śmietana.
9-suche straczkowe całkowicie zabronione.
10-wszystkie slodycze i kakao
11-sol w ograniczonej ilosci
12-zupy zaprawiane zasmazkami, zageszczane maka, ze smietana, zupy tluste, rosoly, zupy z proszku.
13-potrawy miesne i rybne smazone w duzej ilosci tluszczu
14-potrawy z mąki i kaszy smazone na innym tluszczu niz zalecany, potrawy z dodatkiem cukru
15-desery wszystkie slodycze ograniczyc, orzechy solone i slodzone, i nadmierne ilosci orzechow.
16- sosy na zasmazkach, na wywarach tlustych miesnych lub kostnych, na smietanie tlustym mleku, sosy i kremy salatkowe, sosy z torebki lub kostek, sosy slodkie
17-napoje- tluste mleko, plynna czekolada, soki i napoje slodzone, napoje alkoholowe, kawa ze smietana, kawa parzona w szklance.

Jasminum przy fasolce to chodzi o to, że surowa, taka al dente ma niski IG, ale już rozgotowana bardzo wysoki.
Co do soku z buraków to wiadomo, że na anemię ok, ale ogólnie buraki już ugotowane mają wysoki, tak samo marchewka, ta też ma b. wysoki.

z owoców zakazany jest arbuz, melon, winogrona :) to bankowo

Jeśli chodzi o chleby to tak jak pisze Fasolka też różnie, bo te razowe, ciemne są często słodzone :)

Produkty ZALECANE:

1.produkty zbozowe- razowe, typu graham, chrupkie, kasze grube, platki owsiane jeczmienne, musli typu al dente (czyli bez suszonych owocow i orzechow i bez cukru)
2.mleko i przetwory - slodkie i zsaidłe (0% i 0,5%) jogurty odtłuszczone, kefir chudy, sery białe chude, (camembert, brie w ograniczonych ilosciach)
3. mieso i wedliny- miesa chude (wolowina, cielecina, kurczak, indyk {najlepiej mięsko z piersi}), ryby, wedliny chude.
4. tluszcze - margaryny miekki, oleje roslinne (rzepakowe, sojowy slonecznikowy kukurydziany) oliwa z oliwek. majonez domowy z bialka jaja.
5. ziemniaki - gotowane, gotowane tłuczone, smazone na tluszczach zalecanych.
6.warzywa - swieze i mrozone: na surowo bez cukru zasmazki majonezu.
7. owoce- swieze i mrozone bez cukru bitej smietany, konserwowe nieslodzone, wszystkie w umiarkowanej ilosci.
8. cukier i slodycze- cukier, miod dzemy w b.malych ilosciach.
9. przyprawy - wszystkie, tylko cukier w ograniczeniach
10. zupy - mleczne ( mleko 0% lub 0,5%) zupy owocowe delikatnie slodzone, zupy warzywne czyste, zupy na odtluszczonych wywarach
bez smietany i masła.
11. potrawy miesne i rybne - gotowane, duszone, pieczone w foli lub w rekawie, potrawki, pulpety, budynie, smazone bez tluszczu.
12. potrawy z maki i kaszy- kasze gotowane na sypko, kasze z dodatkiem miesa warzyw owocow, leniwe pierogi z chudego bialego sera, nalesniki smazone bez tluszczu
13. desery- kompoty, kisle, musy, galaretki bez lub z niewielkim dodatkiem cukru. budynie na chudym mleku.
sałatki owocowe bez cukru, orzechy i migdaly bez cukru umiarkowana ilosc
14. sosy- salatkowe niskotluszczowe na bazie mleka lub kogurtu chudego. (0%)
15. napoje -herbata kawa mleko chude kawa parzona w ekspresie lub instant, kawa ziarnista pozbawiona skladników podnoszacych poziom cholesterolu, kawa zbozowa na chudym mleku, soki owocowe w umiarkowanych ilosciach, soki warzywne, herbatki owocowe i ziolowe, napoje niskokaloryczne, wody mineralne.

Techniki obróbki

gotowanie, gotownie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu lub ewentualnie krótkotrwałe smażenie w niewielkiej ilości oleju rzepakowego
lub oliwy z oliwek.

Ja ostatnio zastanawiałam sie gdzie mi spinacze od prania znikaja..:szok::-D i znalazła sie sprawczyni:-D

DSC00721.jpg

Pajka niezły ubaw z tym małym syneczkiem masz :D.
Nie rób smaka, bo odstawiłam całkowicie słodycze i lody...

Fasolka co za groźny pożeracz spinaczów :D
A wiecie, że jak byłam mała to bardzo lubiłam się bawić spinaczami, a nie zabawkami :)

a mnie dobijają gołębie, parapety i okna musiałabym czyścić co tydzień.
Help.

A poza tym coś ostrość wzroku mi nawala, ale tak to już jest jak się klika na mini komputerku.

Witam sie deszczowo:-) ale niech pada bo dzis taka duchota,że ledwo obiadek zrobiłam moj mąz dzis zrobił rosól!! pierwszy raz !! ale wiecie jaki pyszny:-p wpierdzielalam:-Da na zakupach to sie człapałam:-D zakupiłam dzis kocyk i okrycie kąpielowe dla dzidzi w pepco i jestem bardzo zadowolona:-)

Pajka wiecej prosze takich zabawnych opowiesci o synku:-D niezly ubaw mam z czytania. A jak sie czujesz po zozolach?? mam nadzieje,że nic nie dolega hihi ja pochlonelam pol czekolady białej i reszte schowalam bo zaraz bym cała zjadla wrrrr:-(

Fasolka no tu tez mialam ubaw z tym ogonem az męzusiowi przeczytalam i obydwoje sie smialismy:-D
co do Twojego jedzenia to az głowa boli,żeby po tym krazku ryzowym czy jajku miec taki cukier masakra!!! Ty to sie masz kobietko, ale pokazujesz innym jaka jestes dzielna i wytrzymala we wszystkim :*:*
Ale masz piesia ślicznego zakochalam sie!!!!!!!!
Martusia spałas do 12stej??? i Ty mowisz,że sie nie wysypiasz :-D:-D ale zazdroszcze ja odkad pamietam najpozniej wstałam o 10stej i to mimo poł nieprzespanej nocy jakos nie umiem tyle spac a szkoda

Do-ti gratuluje i podziwiam odstawienia słodyczy!! tego mojego jedynego nałogu nigdy sie nie pozbede:-D
ja mam za to dosc wrobli itd ich ćwierkania sa wszedzie na moim dachu i ciagle rano mnie budza!!! wrrrr

A ja zaraz zmykam na imieninki z meżusiem do kolezanki:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry