reklama

Wrześniowe mamy 2025

Kurczę, wczoraj miałam jeden taki epizod który nie daje mi spokoju. Wieczorem przez pójściem poleciało mi trochę wydzieliny i była lekko zabarwiona na różowo. Przy podtarciu na papierze praktycznie nic nie było. Oprócz tego nic się nie działo, żadnego bólu ani nic. To się zdarzyło raz i do teraz się nie powtórzyło. Jestem w 8t5d ciąży. Myślicie że jest się czym martwić?

reklama
Kurczę, wczoraj miałam jeden taki epizod który nie daje mi spokoju. Wieczorem przez pójściem poleciało mi trochę wydzieliny i była lekko zabarwiona na różowo. Przy podtarciu na papierze praktycznie nic nie było. Oprócz tego nic się nie działo, żadnego bólu ani nic. To się zdarzyło raz i do teraz się nie powtórzyło. Jestem w 8t5d ciąży. Myślicie że jest się czym martwić?
Mi się wydawało ze też tak miałam, tzn widziałam w wc 🙈 na wizycie powiedziała że widzi beżową podbarwioną wydzielinę i nie ma plamienia i że jest ok.

Dopadł mnie katar i zaczyna rozkładać choroba .. i w związku z tym mam do was pytanie. Jeśli wezmę chorobowe teraz np na tydzień. To jeśli za np 2 miesiące będę chciała iść już na ciążowe L4 to coś to zmienia?
Słyszałam że kwota na macierzyńskim jest średnią z 12 miesięcy, pod warunkiem że w ciągu ostatnich 3 miesięcy nie było L4... Ale nie jestem pewna. Robi to u mnie różnice bo co miesiąc mam inną wypłatę ( praca na wynik).
Ale teraz lekarz rodzinny też wystawia Ci zwolnienie z kodem ciążowym, ja w piątek właśnie brałam zwolnienie od rodzinnego w związku z przeziębieniem, nwm czy to coś zmienia, ale zdrowie jest teraz najważniejsze, więc nie ma co ryzykować i chodzić do pracy

No to ja bym na okrągło jadła słodkie, ale muszę się hamować🫣 odrzuciło mnie od mięsa, mdłości sprawiają ,że apetyt mam słaby, dzisiaj na obiad jadłam swoje frytki, poprawiłam żelkami Akuku niezbyt zdrowo, ale na nic
innego nie było ochoty 🤷‍♀️ wczoraj jadłam rybę w pomidorach z puszki też mi się zachciało😅
Ogólnie to staram się jeść owoce i warzywa, pije zdrowe smoothie, ale sporo grzeszków ostatnio popełniam🙈
Ja codziennie musiłam coś słodkiego i kawusię z mlekiem. Najlepiej ze trzy sztuki. Ale no totalnie nie mam ochoty na słodycze a jak już wezmę gryza to mnie mdli i kawusia też nie wchodzi. Za to wszystko co trochę ostrzejsze jest super 😂 a ogórki konserwowe jakie smaczne 😍

Że słodyczy to sok pomarańczowy - schodzi litrami, jak nigdy 😂

Ale teraz lekarz rodzinny też wystawia Ci zwolnienie z kodem ciążowym, ja w piątek właśnie brałam zwolnienie od rodzinnego w związku z przeziębieniem, nwm czy to coś zmienia, ale zdrowie jest teraz najważniejsze, więc nie ma co ryzykować i chodzić do pracy
Nie no jasne że nie ma co ryzykować. Wzięłam na jutro urlop i zobaczę co dalej. Nie wiem czy wystawia z kodem ciążowym.
Zastanawiam się bo później przez półtorej roku co miesiąc np. o tysiąc mniej dostawać to jednak warto przemyśleć i się upewnić a nie bardzo jest gdzie. W kadrach nie mogę zapytać bo nie powiedziałam w pracy jeszcze o ciąży.

Nie no jasne że nie ma co ryzykować. Wzięłam na jutro urlop i zobaczę co dalej. Nie wiem czy wystawia z kodem ciążowym.
Zastanawiam się bo później przez półtorej roku co miesiąc np. o tysiąc mniej dostawać to jednak warto przemyśleć i się upewnić a nie bardzo jest gdzie. W kadrach nie mogę zapytać bo nie powiedziałam w pracy jeszcze o ciąży.
Zajrzyj na ten profil tam jest sporo informacji o macierzyńskim i l4. Mnie niestety macierzyński nie dotyczy, bo mam umowę na czas określony, więc po porodzie będę się starać o kosiniakowe jedynie. Link do: Anna Wydrych | Ekspertka P.Pracy (@mamaiprawo) • Instagram photos and videos

Zajrzyj na ten profil tam jest sporo informacji o macierzyńskim i l4. Mnie niestety macierzyński nie dotyczy, bo mam umowę na czas określony, więc po porodzie będę się starać o kosiniakowe jedynie. Link do: Anna Wydrych | Ekspertka P.Pracy (@mamaiprawo) • Instagram photos and videos

Jeżeli masz umowę o pracę na czas określony. I owy określony czas kończy się po 12tc to pracodawca ma obowiązek przedłużenia tej umowy do porodu. A potem normalnie przysługuje Ci zasiłek macierzyński z ZUS przez 12 miesięcy który jest taka sama kwota jak byś tam nadal pracowała i miała macierzyński

Jedynie kto inny Ci te pieniądze przesyła i nie masz gdzie wrócić po roku

Jeżeli masz umowę o pracę na czas określony. I owy określony czas kończy się po 12tc to pracodawca ma obowiązek przedłużenia tej umowy do porodu. A potem normalnie przysługuje Ci zasiłek macierzyński z ZUS przez 12 miesięcy który jest taka sama kwota jak byś tam nadal pracowała i miała macierzyński

Jedynie kto inny Ci te pieniądze przesyła i nie masz gdzie wrócić po roku
O kurcze to nie wiedziałam, że to tak działa, dziękuję.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry