reklama

Wrześniówki u lekarza.

Kasieczek ale to dziwne, bo każdy chyba musi mieć to badanie w okolicach 12 tygodnia a potem w okolicach 18-20, wydaje mi się, że to jedyne dwa obowiązkowe/przysługujące, hmmm

reklama
jest w tych terminach wykonywane usg na których bada się inne parametry niż te służące do oceny ryzyka chorób genetycznych. Narodowy Fundusz Zdrowia|Witamy na stronach Narodowego Funduszu Zdrowia tutaj jest napisane co przysługuje na nfz i jest tam wzmianka "udzielenie informacji dotyczącej badań genetycznych u kobiet ciężarnych z grupy ryzyka" też do tej pory byłam pewna, że badania wykonywane na nfz wykonywane są pod tym kontem ale wygląda na to że nie

To jest rozbój w biały dzień wszystko nam niedlugo pozabieraja. To juz wogle nie bedzie przyrostu naturalnego a na nasze emerytury nikt nie zarobi. Byłam przekonana że usg genetyczne jest obowiązkowe i bezpłatne

chodzi mi o badanie wykonywane około 12 tyg. Na razie tylko o usg bo z tego co wiem kolejne badania robi się jak coś jest nie tak w usg. Niestety nie przysługuje każdemu - chyba trzeba mieć odpowiedni wiek lub choroby genetyczne w rodzinie. lekarz zanotował w karcie tylko że poinformował mnie o możliwości zrobienia takiego badania

u nas w 1 trymestrze wysylaja kobiety na usg genetyczne + test PAPP-A bez względu na wiek czy choroby w rodzinie;)Badanie krwi to uzupełnienie usg i jesli coś wyjdzie nie tak to wtedy wykonuje sie dalsze badania.
Czasami usg nie wykaze nic a dopiero badanie krwi daje niepokojący wynik.Róznie bywa

Hej,ja po wizycie:-)
Wszystko jest ok z okruszkiem,rośnie,serduszko pika,z usg 10tc3d.wzrostowo3,75 normalnie olbrzymek:-D
Ja na usg z nt w3D wybieram się 20 lutego i bardzo jestem ciekawa czy będzie widac małego siuraska;-)bo ze zdrowe będzie to oczywiste innej opcji nie przyjmuje.
Moja siostra takie usg jak moje miała na nfz,ginka jej przepisała skierowanie bez problemu,nawet sie zdziwiłam ze miała z NT myslałam ze bedzie miała tylko przyziernosc karkowa no i miała tez w 3D tak że na wypasie jak na nfz.

Jak to jest dziewczyny z tym badaniem genetycznym?czy którąś z ewentualnie wykrytych chorób można leczyć czy to tylko dla własnej świadomości?No i czy porzebna taka świadomość?Jak myślicie?

Ja w poprzedniej ciąży dowiedziałam się dopiero jakoś w 30 tygodniu jak leżałam w szpitalu. Wcześniej nawet na tym usg połówkowym lekarz nie powiedział mi co będzie. Ale i tak od początku czułam, że będzie chłopak. Teraz kompletnie nie wiem co noszę pod sercem.

Ja w 12 tyg juz wiedziałam że bedzie chłopczyk,Pani doktor nie miała watpliwości.No ale to była formalnosc bo ja od początku byłam przekonana że to chłopczyk będzie.Teraz nie mam konkretnego przeczucia,wydaje mi się że jednak drugi synek,tak podpowiada rozum ale serducho swoje i ze jednak może mała psioszka:-)Może za dwa tyg juz będzie wiadomo,oj ciekawawa jestem bardzo:tak:

reklama
Beacia gratuluję wizyty:)

co do usg genetycznego to popytajcie lekarzy bo ja miałam na NFZ i nie przysługiwal mi podobno... ale mialam za darmo zobacze jak tym razem bedzie dowiem sie 14 lutego. Ale jest tam sprawdzana przezierność karkowa, NT, nawet 3D mogą włączyć trwa to około 1-1,5 h ale najważniejsze, zeby robiła to osoba uprawniona nie byle kto...czyli miał do tego odpowiedni sprzęt i certyfikat!

W Katowicach mogę polecić

ZiebaClinic
Zięba Clinic Katowice

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry