reklama

Wrześniówki u lekarza.

Ja wyniki badań odebrałam w piątek a dziś na 17/30 mykam na wizytę.
Demetrios oj i u mnie było kilka tych fiolek.Pobrali mi tak szybko ze nawet się nie zorientowałam ze tyle tego było.Mi akurat pobieranie krwi nie przeszkadza,mogą mnie kłuc:tak:Najgorsze badanie dla mnie przez całą ciąże to ta paskudna glukoza do wypicia:-p

reklama
Beacia już od wielu dziewczyn słyszałam, że ta glukoza to jedna wielka masakra. Dobrze, że to jeszcze trochę czasu zanim nas to czeka.

Ja wyniki będę miała jutro do odbioru, tylko grupę krwi w czwartek - w sam raz przed wizytą u ginki.

Kochane, do glukozy (która Was tak przeraża) trzeba wcisnąć cytrynę (zabrać z domu, nie zapomnieć przekroić) i będzie dobrze :tak::-D:tak: Taka lemoniadka, trochę ciepława, ale znacznie lepsza niż bez cytryny. Gin mi poleciła tak zrobić, więc proszę się nie bać, że dodanie cytryny zafałszuje wyniki, bo to nieprawda.

hej! Ja w piątek byłam u lekarza, Dzidzia rośnie pięknie, usg przez brzucho :szok: badanie moczu mam powtorzyć i zobaczymy czy zmniejsza się czy zwiększa to białko. Poza tym umówił się ze mną na koniec lutego na badanie genet. będziemy wykluczali zespół Downa itp. i tak w ogóle to nawet nie zapytał czy ja chcę je mieć...bo sama nie wiem czy to ma sens a Wy będziecie je miAły?
Ja ani razu w ciąży nie miałam badania ginekologicznego, mój lekarz wychodzi z założenia, że nie wolno stresować Dzidzi

Lenkka gratuluje udanej wizyty. Czy to badanie genetyczne to jest to, na którym się mierzy przezierność karkową i kość nosową? Jeśli tak to ja myślałam, że ono jest obowiązkowe.

Lenkka, mi się wydaje, że te dwa badania genetyczne (pierwsze między 11 a 13tyg, a drugie między 18 a 23) są obowiązkowe u nas. Dalsza diagnostyka już nie jest obowiązkowa, czyli co zrobisz z wynikami, to Twoja sprawa. Ja mam usg genetyczne 21ego.

hej! Ja w piątek byłam u lekarza, Dzidzia rośnie pięknie, usg przez brzucho :szok: badanie moczu mam powtorzyć i zobaczymy czy zmniejsza się czy zwiększa to białko. Poza tym umówił się ze mną na koniec lutego na badanie genet. będziemy wykluczali zespół Downa itp. i tak w ogóle to nawet nie zapytał czy ja chcę je mieć...bo sama nie wiem czy to ma sens a Wy będziecie je miAły?
Ja ani razu w ciąży nie miałam badania ginekologicznego, mój lekarz wychodzi z założenia, że nie wolno stresować Dzidzi
nie wiem czy wszedzie, ale u mnie kazda ma to badanie. nie tylko chodzi tu o downa, ale jeszcze o jakies inne schorzenia, ktore lepiej wczesniej wykryc a moze i ewent leczyc. ja sie nawet nie zastanawialam, czy je chce, bylo to oczywiste :-) teraz je bede miała 20-go lutego :-)

W Polsce testy Pappa nie są obowiązkowe. Owszem, jeśli usg genetyczne wychodzi nieprawidłowe, to zaleca się dalszą diagnostykę czyli między innymi testy pappa, a w dalszej kolejności amniopunkcję... Ale nam tu obecnym usg genetyczne wyjdzie pięknie i żadne dodatkowe badania nie będą potrzebne, prawda? :tak::-D:tak:;-):-D

reklama
tutaj wykonuje sie badanie krwi razem z usg genetycznym w 1 trymestrze a w 2 trymestrze jest samo usg genetyczne
Połaczenie badania usg z oznaczeniem poziomów białka PAPP-A w krwi daje wykrywalnośc wiekszą,do 95%

a jesli usg nic nie wykryje a tylko test PAPP-A?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry