reklama

Wszystko o porodzie

Jak na moje nielekarskie oko to jak najbardziej masz podstawy do cc. Ale powiem ci ze to nie tylko na pl porodowkach tak jest.

Dzaga jesli obawiasz sie bolu porozmawiaj z lekarzem o znieczuleniu.

reklama
ja to napewno jak tylko bedzie mozliwosc od razu biore znieczulenie nie bede sie zastanawiac i udawac ze dam rade bez jak to było za 1 razem :P jeszcze to wziewne chce a najchetniej prysznic albo wanna podczas porodu :) a tak bólu bardzo się obawiam tym bardziej ze juz wiem z czym to sie je :P

Tosienka. Mam dysplazje szyjki macicy cin 2 / cin 3 jest to stan przedrakowy. Nie zgodzilam sie juz bedac w ciazy na pobranie wycinku histopatologicznego wiec nie wiemy dokladnie jak bardzo zaawansowana jest choroba itd. Jestem pod stala cytologia w wyniki nie sa najlepsze ale tez nie najgorsze. Teraz za 10 dni bede miala najswiezszy wynik. Wiec na ostatniej wizycie jej powiedzialam ze jestek zdecydowana na cc i wole dmuchac na zimne.

Rajani podziwiam Cie za ten optymizm.... ja jak otrzymalam wyniki cytologii CIN 2,to sie załamalam na szczescie szybko udalo sie porobic badania i zabieg konizacji szyjki... teraz lekarz ocenił stan szyjki na bardzo dobry jak na taki zabieg.

Dzaga bedzie co ma byc. Fakt jestem tym przerazona ale najwazniejszy jest Adas. Dlatego tez mialam w kwietniu sama kolposkopie robiona bez wycinka bo to jednak bylo jakies ryzyko. A nie wiem czy bede miala pozniej sama konizacje czy choroba obejmuje cos wiecej i czy pozniej bede mogla miec nawet dzieci. Niestety takie sa realia. Boje sie. Kazdy by sie bal. Bo to jednak prawie rak...

no tak tak będzie co ma być... mnie ta cytologia wyszła w momencie pierwszych prób starań o dziecko więc do momentu pobrania wycinków byłam chodzącym nerwem bo lekarze nie owijali w bawelne powiedzieli co może wyjść i czym może to grozić.... więc jak się okazało że to zmiana niewielka to kamień z serca i niecaly miesiac po wycinkach miałam już zabieg.
a po porodzie jak dojde do siebie zrobie cytologie i ide na kolposkopie tak na wszelki wypadek juz mam zalecenie przez lekarza ktory kierował mnie do szpitala na zabieg.

Widzisz, ja mialam isc na zabieg dokladnie 6 lutego ale juz nie doszlam do szpitala bo na tescie zobaczylam dwie kreseczki - ale tez podjelam swiadoma decyzje o tym by ze wszystkim doczekac do porodu. lekarz mnie uswiadomil ze choroba moze postapic w drastycznym tempie ale tez moze sie nic nie zadziac co by bylo najlepszym rozwiazaniem. A miesiac po porodzie juz cos zaczniemy robic z ta szyjka.

my bylismy w trakcie dni płodnych i po dwóch próbach kiedy zadzwonili do mnie z przychodni... więc też niepewność do dnia okresu :/
mam nadzieje że u Ciebie nie postapi choroba a już tak nie dużo zostało do końca ....

Jeśli chodzi o znieczulenie to mam dokładnie takie samo zdanie jak Dzaga, mimo komentarzy np mojej mamy "a po co, a na co" ona rodziła dwójkę dzieci bez znieczulenia i tak jest bezpieczniej... Taaaa bezpieczniej bym męczyła się tyle godzin a potem nie miała siły przeć...
Za to moja koleżanka która urodziła pare miesięcy wcześniej, zaczeła mi wyliczać skutki uboczne... "Uwielbiam" te dobre rady wszystkich wokół jak ja mam rodzić...

Jedyne czym się martwie w tym temacie, to że jak już dojade do szpitala może być za późno za znieczulenie...

reklama
ja to uwielbiam mojego teścia ma najwieksze zdanie apropo porodu... jak kobieta urodziła przez CC to to nie jest dla niego matka :angry: bo powinna rodzic naturalnie ale nie bierze pod uwagę tego że nie każda moze urodzić naturalnie .. jezu jak on mnie z tym wkurza...
znieczulenie - napewno biorąc taka opcje pod uwagę liczysz się ze skutkami ubocznymi, to Twoja decyzja .. ja mialam już hmmm 4 razy robione znieczulenie w kręgosłup i jakoś żyje :P oczywiście zdarzają się przypadki że coś pójdzie nie tak. A że teraz jest taka mozliwość znieczulenia w trakcie porodu to czemu z tego nie skorzystać ?? poród często jest dlugi i bardzo wyczerpujący - to jest każdej z nas i generalnie nikt nie powienien tego komentować. :)

Novaspace też się tego boje że bedzie za pozno na znieczulenie.....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry