przyszlamama
Fanka BB :)
witam. Jestem w 16 tyg ciąży. Czy już powinam odczuwać jakieś ruchy dziecka? Bo nic nie czuję, poza dziwnym uciskiem i trochę się denerwuję. Kiedy lekarz może określić płeć dziecka? pomóżcie, proszę
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.

A nie zawsze,bo w pierwszej bylam grubsza i to o wiele i wczesniej czulam ,a w drugiej szczuplejsza i zaczelam czuc pozniej a takie naprawde rzeczywiste ruchy a nie musniecia okolo 24-go tygodnia.Ale rzeczywiscie szczuplejsze podobno zazwyczaj wczesniej,moze jestem wyjatkiem.duzo zalezy od twojej budowy jesli jestes szczuplaruchy bedziesz czuc wczesniej ale tak okolo 5 m-ca juz powinnas czuc;-)

......jeszcze znaczenie ma umiejscowienie łozyska: jesli jest na przedniej scianie macicy - amortyzuje "kopniaczki" i fikolki i te początkowe pewnie będą odczuwane slabiej. Ja czulam pierwsze ruchy w 16 tyg. - to są tak delikatne ruchy ze mozna to odczucie pomylic z ruchami jelit