Czarna a używałaś takiego "odsysacza" do nosa z graco? bo super jest, ja właśnie sciągałam go sobie ze Stanów, bo w pl nie dostępny był. I właśnie polecam gorąco, jesli ktos ma dostęp do niego.
A umnie:
sterylizator - nie miałam, Arek pił z butelki, ale nie odczułam jego braku. MIałam takie pudełko co sie wstawia do mikrofali, uzyłam kilka razy, ale ja to wogole nawet nie wyparzałam butelek, tylko jak był noworodkiem zrobiłam to kilka razy.
-przewijak nakładany na łozeczko - swietna pomoc, zwłaszcza po porodzie jak nie bardzo mozesz siedziec, uzywałam kilka miesięcy, potem to na podkładzie przewijałam gdzie popadnie na kanapie itd
- materac kupilam taki jeden z drozszych kokos-pianka-kokos, uważam że jest ok, ale też myśle że grubszy piankowy też jes ok, nie widzę róznicy.
-rożek- miałam 1, przydał się, o właśnie, przypomniałam sobie że muszę kupić bo poprzedni się zniszczył.
- ubrania - najlepiej rozpinane, chociaż ja miałam duzo kafataników i bluzeczek i też je używałam, takze u mnie sie nic nie zmarnowało.
butelka - odradzam na początek TOmmee Tippee, nawet najwolniejszy smoczek powodował u Arka krztuszenie się, tak z niego leciało.
-wózek - jesli 3w1-to jakiejs porządnej firmy, lepiej wydać więcej kasy ale niech posłuży. Ja mam 3w 1 Kunert koszt w granicach 1000, więc raczej mało i np fotelik nie nadaje się dla takiego dzidziusia do auta. Jakbym miała teraz kupować to kupiłabym osobno fotelik dobrej firmy, gondolę to nawet uzywaną, a w spacerówkę zainwestowałabym sporo.
pieluchy- sprawa indywidualna, ale jeśli ktoś zastanawia się czy kupić tańsze czy oryginalne Paampers, to ja od siebie powiem że dzidziusiowi i tak sie zmienia pieluszke nawet co 2-3godz, więc ja nie widzę sensu kupowania drogich super chłonnych pampersow, bo i tak one nigdy nie będą pełne. Używałam oryginałow na początku, potem przerzuciłam się na dadę, a potem na babydreama i przy tych teraz pozostanę, bo róznicy nie widziałam. Jak dziecko ma np 8mcy, to wtedy Pampers moze być bardziej komfortowy faktycznie, kiedy rzadziej sie zmienia pieluchę, albo na noc. No ale jak mówię, indywidualna sprawa, bo moze się zdarzyc na konkretne pieluchy bedzie reagować odparzeniami
Chciałabym zrobić zapas pieluch i chusteczek, już kupować po trochu, no ale właśnie boję się nakupię babydreama a ta królewska dupka zareaguje na nie podraznienem i co
Mama nadzieję ze komus choć trochę pomogłam