reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla wrzesniowego malucha czyli HITY i KITY :)

W domu rodziców gdzie teraz będziemy mieszkać jest centralne ogrzewanie, i zazwyczaj było tak że napalili do 25 stopni, a później w ogóle i temperatura spadała nawet do 16 (nad ranem), ale ostatnio ich zganiałam żeby w miarę stałą temperaturę utrzymywali, no to nie było już tak źle...
Dla małych dzieci odpada nawilżacz czy olejek pichtowy? - bo już nie wiem :) A propos jak ten olejek w ogóle pachnie???

reklama
wszelkie olejki eteryczne sa nie wskazane.

ten olejek pichtowy z tego co pamiętam to z sosny jest robiony więc pachine jak las :) mnie ten zapach niezbyt sie podoba bo mi przypomina zapach do kibelka. Ale nos odtyka.

my tylko stosowaliśmy maść majerankową pod nosek a Kinga miała tyko 2 razy katarek do ukończenia roczku więc było mało problemu. Ważne by nie przegrzewać dziecka i nie fundować mu skosów zimno gorąco bo wtedy najszybciej sie przeziębia. no i nie rezygnować ze spacerków. Moja jest lutowa więc zaliczyła spacery w zimie i nie było chorób.
Woda morska w atomizerze bardzo pomaga. Warto ją stosować. Moja Kinia nawet to lubi ;)
Za to nawilżacz mamy taki który mierzy wilgotność i sam sie wyłącza przy wysokiej. A na noc ustawialam tryb z niskim wypuszczaniem pary i tylko lekko nawilżał. Był drogi ok 400zł, ale z filtrami znakomicie sie sprawdził.

Anisen ma racje, najważniejsze to nie przegrzewać dziecka, i nie unikać trudnych warunków, chartownaie bardzo ważne jest dla dziecka.
Super taki nawilżacz co sam wie co robic :)

w takim razie wykreślam z listy nawilżacz, może kiedyś kupimy jak będzie potrzeba, a póki co to stawiamy na wietrzenie pokoju, nie przegrzewanie maluszka, mokre pieluszki na grzejniki, i hartowanie, a w razie katarku sól morka i maść majerankowa ;)
A powiedzcie mi do jakich ujemnych temperatur można wychodzić na spacerki?

miki nawet nie pamiętam ile zapłaciliśmy, mąż go kupił na promocji w castoramie podejrzewam że dał nie całe 100 zł, to nie jest jakiś tam rewelacyjny nawilżacz ale zimą spało się nam lepiej przy nim.

Czytałam że z maleństwem nie powinno się wychodzić na pierwsze spacery jeśli temp. jest poniżej 0 ale nie wiem ile w tym prawdy

Igocencja nie strasz że koniec września/ początek października będą ujemne temperatury!:szok: A ja czytałam że na spacer wychodzi się z 2-3 tygodniowym malcem, po wcześniejszym werandowaniu - prawda???

ja dokładnie nie wiem jak z tymi temperatrurami, ale ja planuje wychodzić jak najczęściej nawet jak będzie zimno, zawsze można dziecko ciepło ubrać a w wózku będzie miał ochrone przed wiatrem, gorzej jak powietrze będzie takie mrożne że oddychać się nie da. Ale to w praniu zobaczymy. Na zime nasze maluszki już bedą po pierwszych spacerkach na szczęście.
Ja w sierpniu z 2 latkiem w deszzu nawet na placu zabaw sie hustałam. Ludzie jak na wariatów na nas patrzyli i nawet glupie uwagi robili, ale maly dobrze ubrany przeciwdeszczowo i nic mu nie bylo, za to sie poruszal i dotlenil.

Igocencja nie strasz że koniec września/ początek października będą ujemne temperatury!:szok: A ja czytałam że na spacer wychodzi się z 2-3 tygodniowym malcem, po wcześniejszym werandowaniu - prawda???

z tego co pamiętam to tak, ale sporo mam odrazu wychodzi bez werandowania. Wszystko chyba od pogody zależy. U nas powinno być jeszcze ok, wrzesieć potrafi była naprawde ładny, mrozów nie będzie a okropne upały też za nami, więc na pierwsze spacerki w sam raz :)

Ostatnia edycja:
reklama
ja gdzieś czytałam,że z maluchem można wychodzić na spacerki do -5 stopni jeśli mróz jest większy,lepiej sobie odpuścić...wszystko też zależy od odczucia zimna bo jeśli jest porządny wiatr to nieraz jest bardziej nieprzyjemnie przy 0 stopniach niż przy bezwietrznym lekkim mroziku...

Do góry