reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wyprawkowo ;-)

Meble +dodatki
*łóżeczko
-materac
-ceratka
-ochraniacz (opinie są różne, ja kupiłam na pół łóżeczka i jestem zadowolona)
-kołdra
-pościel (min 2 komplety)
-prześcieradła (min 2szt)
na początku jednak lepszy i bezpieczniejszy jest rożek i śpiworek
*przewijak dostanę od siostry :)
-mata do przewijania

*wanienka
-myjka(lepsza niż gąbka)

-ręczniki kąpielowe (min 2szt najlepiej z kapturkiem)

*monitor tzn elektryczna niania, jeśli dziecko w innym pokoju niż rodzice

Tekstylia
-rożek
-kocyk
-pieluchy tetrowe (min 10szt)
ewentualnie
-poduszka do karmienia

Inne
-butelki (min 1szt)
-smoczek
-laktator (plus min 1pojemnik,najlepiej ze smoczkiem i lejkiem)
-gruszka( nie używałam, odradzano mi zresztą bo może uszkodzić delikatną śluzówkę noska dzieciaczka)
-frida do noska
-miękka szczoteczka do główki( dobrze jest masować główkę ale można to też robić ręcznikiem po kąpieli, łatwiej zapobiec ciemieniusze w ten sposób)

-termometr
-nożyczki do paznokci(z zaokrąglonymi czubkami)

Poród, szpital
-staniki do karmienia
-koszula do karmienia
-koszula do porodu
-matki siatkowe
-podkłady poporodowe (min 20sztuk)- potem wygodniejsze duże podpaski
-wkładki do stanika
inne przydatne:
-krem do brodawek
-nakładki silikonowe na sutki (genialny wynalazek) dostanę nieużywane od siostry :)
-matki na materac w razie odejścia wód płodowych (nie kosztują dużo a jakiś komfort dają choć o skuteczności nie umiem powiedzieć bo całe szczęście wody odeszły mi dopiero w szpitalu;)

Kosmetyki dla Dziecka
-olejek badź balsam
-sudokrem, bephanten (super kremy na podrażenia, sudokrem na potówki również spradza się znakomicie, oba polecam)
-coś do pępka(octenisept)
-płyn do kąpieli/ mydło
-szampon (to przy bujniejszej czuprynce)
-chusteczki nawilżone
-pieluchy
-torby na zużyte pieluchy

Ciuszki (zestaw minimalny)
-body (min7 szt)
-pajacyki( min 6szt)
-śpioszki (min 3szt)
-kaftaniki (min 3szt)
-spodnie/sukienki/spódniczki (min 2szt)
-swetry (min 2-3szt)
-czapeczki bawełniane (min 2-3szt)
-łapki niedrapki (min 2szt)
-skarpetki (min 3szt)
-śliniaczki (na początku u nas lepiej się pieluszki tetrowe sprawdzały)
-kombinezon (ja miałam 2 jeden ciepły drugi lżejszy i mimo, że generalnie tu cieplej to przydały się)

wózek i fotelik samochodowy

To co na niebiesko to mam a to co na czerwono to nie kupuję :)
Ale rożek jeszcze jeden nowy dokupię :)

Ostatnia edycja:
reklama
Fakt droga to "zabawka", ale ja jestem zdecydowana na ten zakup, bardzo to dla mnie ważne. Ale chcę móc używać monitora oddechu wszędzie nie tylko w łóżeczku więc pewnie zdecyduję się na monitorek firmy snuza. ;)
Ostatnio też pomyślałam, że zażyczę sobie pod choinkę taki prezencik ;)
o, nie wiedziałam, że są takie 'przenośne', tylko czy maluch się tym za bardzo nie będzie interesował.
Ja jestem na razie zdecydowana na AngelCare, chyba, że w międzyczasie coś innego się przypląta ;)

o, nie wiedziałam, że są takie 'przenośne', tylko czy maluch się tym za bardzo nie będzie interesował.
Ja jestem na razie zdecydowana na AngelCare, chyba, że w międzyczasie coś innego się przypląta ;)

Ja też nie wiedziałam, że są przenośne, ale koleżanka mi poleciła i po przemyśleniach i przeczytaniu setek opinii zdecydujemy się na Snuza Halo. Wcześniej też myślałam o AngelCare ;)

Ja tam uważam, że lista jest całkiem niezła, choć pewnie coś by mi się jeszcze przypomniało.
Ad rzeczy wykreślonych to tak moim zdaniem:
-meble no to zależy co się ma i ile miejsca się ma... my kupiliśmy komodę z przewijakiem, łóżeczko i fotelik dla mnie do karmienia i to dla mnie wystarczające ale niezbędne;
-ceratka pod prześcieradło dla mnie niezbędna i to 2 takie nie jednorazowe a do prania. U nas pieluszka co prawda może raz czy dwa przesiąknęła ale za to Wiki wiele razy wymiotowała w łóżeczku i materac bez tego pewnie byłby do wymiany;
- śpiworek w sumie dla mnie też niezbędny nie jest. Za to kocyki na początku mieliśmy 2 - jeden cieńszy, a drugi grubszy a w końcu skończyliśmy z 4 po dwa takie i takie bo rzeczywiście kołdra się przydaje dopiero może jak dziecko ma jakieś pół roku a u mnie było lato więc rożek za ciepły i najwygodniej było małą zawinąć w kocyk. Ale teraz może rożek się bardziej przydać bo to zima;
- monitor dla mnie też zbędny. Za to niania do niezbędnych rzeczy się nie zalicza (chyba że ma się dom i śpi na innym piętrze niż dziecko bo uwieżcie, że szczególnie na początku to każdy ruch dziecka z pokoju obok się słyszy;) ) ale za to później jak się gdzieś wyjeżdża itp to jednak jest to przydatna rzecz;
- poduszka do karmienia - ja miałam taką długą poduchę 190cm składaną w połowie jak się chciało do spania w ciąży i potem do karmienia rewelacja - siadałam w foteliku, kładłam taką złożoną poduchą na kolana i na to na ramieniu małą... I raz że wygodniej a dwa, że jednak mimo, iż mała pięknie spała między posiłkami to jednak zdarzało się, że przy karmieniu (które u nas trwało częst godzinę) oczy się zamykały a dzięki poduszce wiedziałam, że nawet jak coś takiego się zdarzy to dziecko wygodnie leży i na pewno nie spadnie. Ale fakt - niezbędne to nie jest - tak raczej dla wygody;
- laktator to już była o tym tu dyskusja - mi się przydał i byłam bardzo szczęśliwa, że go kupiłam choć fakt, że może być całkowicie zbędny a jednak tani nie jest;
- gruszkę rzeczywiście bym wykreśliła za to frida moim zdaniem jest niezbędna;
-matki w razie odejścia wód nie miałam i nie będę kupować (choć odeszły mi na sali przedoperacyjnej i nie było to przyjemne, ale i tak nic bym tam ze sobą nie wzięła;
- torby na zużyte pieluchy czyli tzw. paklanki dla mnie są świetnym i niezbędnym wynalazkiem. Oczywiście nie na wszystkie pieluchy - tylko na te z nr 2;)
- niedrapki u nas się nie sprawdziły bo mała od razu je sciągała ale i tak uważam, że warto je mieć a wydatek to duży nie jest.

Jeżeli chodzi o dodane rzeczy to zgadzam się z grubszą czapeczką, kilkoma pieluchami flanelowymi i tą podstawową apteczką - szczególnie to ostatnie niezbędne. Leżaczek też uważam za fajną rzecz ale ja bym poczekała aż maluszek skończy chociaż 2 miesiące (choć tak było u nas a z kolei koleżance dziecko tylko w takim leżaczku zasypiało więc może warto od razu). A jeżeli chodzi o nawilżacz to też się trochę przy pierwszym maluchu zastanawiałam ale jednak nie kupiłam i teraz też nie planuję...

Mam nadzieję, że też troszkę pomogę;)

Lista jest na prawdę niezłą i na chwilę obecną nic dodatkowego nie przychodzi mi do głowy ale jakby co to będę pisać;)

Lista super :) Co do niani to właśnie my mamy jednorodzinny domek trzypiętrowy ( a raczej tak trzy piętra po pół piętra trudno to wytłumaczyć) i u mnie jest niezbędna :) a już zwłaszcza jak ze starszakiem będę chciała podczas snu maluszka trochę czasu w piaskownicy spędzić.

I nie żałowałaś że nie kupiłaś tego nawilżacza? Wydaje mi się że ręczniki na grzejnik powinny wystarczyć. bo się dużo o jakiś grzybach czy coś naczytałam.

Ja mam taką listę którą robiłam dla kuzynki bo była ciekawa ile trzeba pieniędzy mieć na dziecko i ona wpisywała mi rzeczy co by kupiła a ja szukałam z jakiej firmy i plus minus ile kosztuje. Wyszła ładna sumka :) Ale tez trochę rzeczy bym jej wykreśliła ale jak tak chciała to tak miała :) Jak chcecie mogę poglądowo wrzucić :)

Dużo właśnie zalezy od tego jakie ma się mieszkanie i czy dzidziuś będzie spał z rodzicami czy w swoim pokoiku :)

A cz któraś z Was decyduje się na zakup monitora oddechu dla dzidzi?

Ja nie bo MAluszek będzie z nami w sypialni i z Antkiem miałam bardzo czuły sen i jak się ruszył to ja już nie spałam.

Szczebiotka śliczne dzięki,
Deizzi na pewno każdy coś doda lub wykreśli, grunt że Szczebiotka nam tu solidne fundamenty zaserwowała:)

Wiadomo każda ma inne piorytety i zapotrzebowania :) Ale fundament jest i to się liczy :)

tak jak w glownym watku, najwazniejszy zakup za nami (wozek w domu)

jotka mam tak samo, juz mi sie udalo wygrac pare aukcji na allegro ubranek dla chlopca ;)

Szczebiotka, basieniak - bardzo Wam dziękuję! Ratujecie mnie i pewnie kilka innych dziewczyn, które są - jak ja - kompletnie zagubione.

U mnie niania się przyda na pewno.

kiniusia detektor oddechu u mnie będzie na pewno, chyba bym nie usnęła wiedząc, że coś takiego jest a ja tego nie mam :) czy coś takiego jest razem z elektr.nianią?

Od 3 dni poszukuję wózków i czytam o nich opinie. Na razie wybór stanął na Maxi Cosi Mura 4 z fotelikiem CabrioFix. Któraś z mam miała do czynienia z tym wózkiem i mogłaby coś o nim napisać? Z tego co wyczytałam, to maxi cosi ma najlepsze foteliki (przechodzą one różne crash testy i są najwyżej oceniane) a dużo jeżdżę i na foteliku nie mam zamiaru oszczędzać. Nad wózkiem się zastanawiam, ale na razie kandydat nr 1 jw.

Królowa wrzucę Ci linki do dwóch według mnie najlepszych:
Ten może być w zestawie z nianią (oczywiście trochę droższy jeśli z nianią od razu): ANGELCARE AC300 MONITOR ODDECHU 2 PŁYTKI + GRATISY (2601598850) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A to ten na który ja się decyduje, bez niani, ale w mieszkaniu 55m niania mi niepotrzebna, ale jest mobilny można go używać nie tylko w łóżeczku, a to ważne dla mnie: Snuza Halo Monitor oddechu + GRATISY - WYSYŁKA 24H (2645244191) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Szczebiotka, basieniak - bardzo Wam dziękuję! Ratujecie mnie i pewnie kilka innych dziewczyn, które są - jak ja - kompletnie zagubione.

U mnie niania się przyda na pewno.

kiniusia detektor oddechu u mnie będzie na pewno, chyba bym nie usnęła wiedząc, że coś takiego jest a ja tego nie mam :) czy coś takiego jest razem z elektr.nianią?

Od 3 dni poszukuję wózków i czytam o nich opinie. Na razie wybór stanął na Maxi Cosi Mura 4 z fotelikiem CabrioFix. Któraś z mam miała do czynienia z tym wózkiem i mogłaby coś o nim napisać? Z tego co wyczytałam, to maxi cosi ma najlepsze foteliki (przechodzą one różne crash testy i są najwyżej oceniane) a dużo jeżdżę i na foteliku nie mam zamiaru oszczędzać. Nad wózkiem się zastanawiam, ale na razie kandydat nr 1 jw.

Są są :)

Do góry