reklama
Moim zdaniem monitory oddechu sprawdzają sie przy wcześniakach. Siłą faktu noworodek budzi się 3, 4 razy w nocy, w praktyce lepiej jest spać z dzieckiem, bo jak przyjdzie wam wstawac z łóżka co 20 minut do płaczącego malca to mozna oszaleć. A po 2 miesiącu ryzyko śmierci łóżeczkowej spada, więc jeżeli dziecko nie ma od urodzenia problemów z oddychaniem, to okazuje się on całkiem zbytecznym zakupem.
Deizzi
Fanka BB :)
lista jest super.tylko jaki rozmiar ubranek kupic na poczatek?
Trudno przewidzieć
Madzia_83
Szczebiotka super lista
moja stara lista prawie się z Twoją pokrywała i większość z tych rzeczy mamy teraz po Jaśku
Nam np nie przydał się rożek, Jasio jak był malutki spał pod kocykami
A jeśli chodzi o ubranka to ja teraz jak coś kupuje to w rozmiarze 62, mam trochę rzeczy po Jasiu w rozmiarze 56 i jak pisze Deizzi rozmarówki nie są równe i u nas część ubranek w rozmiarze 56 była większa niż 62
ale oba te rozmiary 56 i 62 używałam przy Jasiu jednocześnie. Ostatnio na allegro kupiłam używany kombinezonik na zime rozmiar 0-3 miesiące, kupiłam rozmiar 56, bo mam kilka takich cieńszych kombinezoników w rozmiarze 62 po Jasiu bo ich wtedy używaliśmy na jesień a teraz będziemy używać wczesną wiosną
taki mamy kombinezon na pierwsze dni
dodatkowo z nowych rzeczy kupiłam 4 pary półśpiochów
dwie cieńsze czapeczki na wiosne i 3 bodziaki bo akurat były przecenione
Chętnie bym jeszcze zrobiła jakieś zakupy ale się wstrzymam bo mam sporo rzeczy bo moim starszaku
i pierw musze je przejrzeć
Nam np nie przydał się rożek, Jasio jak był malutki spał pod kocykami
taki mamy kombinezon na pierwsze dniSzczebiotka
Cieszę się, że lista się przydała:-)
Czapeczka ciepła powinna tam być, musiała "zginąć" przy kopiowaniu
Listę robiłam "pod siebie" dlatego tam np niania, my teraz np dom 2piętrowy a sypialnia dziecięca na samej górze, ale u nas dopiero tak naprawdę była używana od 6miesiąca jak młody trafił do swojego pokoju i na mleko modyfikowane przy okazji. Zgadzam się z Ulkan, że na początku dziecko najlepiej we własnej sypialni, my dodatkowo na dole mieliśmy (i będziemy znów go na pewno używać) kosz dla niemowlaków dlatego w końcu zrezygnowałam z kupowania monitora oddechu bo okazał się zbędny.
Jeśli chodzi o rozmiar ubrań warto zebrać wywiad od mam jakie Wy i Wasi Mężowie byli zaraz po urodzeniu, ja miałam kupione rzeczy tylko w rozmiarze 62cm, Szczepcio miał 58cm jak się urodził ale ani u mnie ani w rodzinie Męże nie było dzieci mniejszych niż 56cm.
Oczywiście i tak troszkę więcej rzeczzy kupiłam i parę "gażetów" jak np bujaczek czy nosidełko i pojemnik na zużyte pieluchy, ale podobnie jak Ty Królowa byłam strasznie zagubiona na początku, bo na necie listy różne, w sklepie przekonują Ci, że jeszcze milion innych rzeczy jest niezbędnych i zaczęłam się naprawdę stresować, że w tym całym szale kupie wydam kasę na coś co będzie całkowicie zbędne a zapomnę o czymś istotnym, a zaczynałam od zera, nie miałam w domu dosłownie nic więc też nie chciałam po tych zakupach bankrutkem zostać.
Teraz zaopatrzę się na pewno w poduchę do karmienia, nie miałam a było by mi dużo wygodniej, chustę, i matę edukacyjną ale głównie dlatego, że wszystko inne już mam i mogę trochę "poszaleć"
Czapeczka ciepła powinna tam być, musiała "zginąć" przy kopiowaniu

Listę robiłam "pod siebie" dlatego tam np niania, my teraz np dom 2piętrowy a sypialnia dziecięca na samej górze, ale u nas dopiero tak naprawdę była używana od 6miesiąca jak młody trafił do swojego pokoju i na mleko modyfikowane przy okazji. Zgadzam się z Ulkan, że na początku dziecko najlepiej we własnej sypialni, my dodatkowo na dole mieliśmy (i będziemy znów go na pewno używać) kosz dla niemowlaków dlatego w końcu zrezygnowałam z kupowania monitora oddechu bo okazał się zbędny.
Jeśli chodzi o rozmiar ubrań warto zebrać wywiad od mam jakie Wy i Wasi Mężowie byli zaraz po urodzeniu, ja miałam kupione rzeczy tylko w rozmiarze 62cm, Szczepcio miał 58cm jak się urodził ale ani u mnie ani w rodzinie Męże nie było dzieci mniejszych niż 56cm.
Oczywiście i tak troszkę więcej rzeczzy kupiłam i parę "gażetów" jak np bujaczek czy nosidełko i pojemnik na zużyte pieluchy, ale podobnie jak Ty Królowa byłam strasznie zagubiona na początku, bo na necie listy różne, w sklepie przekonują Ci, że jeszcze milion innych rzeczy jest niezbędnych i zaczęłam się naprawdę stresować, że w tym całym szale kupie wydam kasę na coś co będzie całkowicie zbędne a zapomnę o czymś istotnym, a zaczynałam od zera, nie miałam w domu dosłownie nic więc też nie chciałam po tych zakupach bankrutkem zostać.
Teraz zaopatrzę się na pewno w poduchę do karmienia, nie miałam a było by mi dużo wygodniej, chustę, i matę edukacyjną ale głównie dlatego, że wszystko inne już mam i mogę trochę "poszaleć"

oj dziewczyny przeraża mnie to wszystko. jeszcze tydzień temu nie wiedziałam nawet, że coś takiego jak detektor oddechu istnieje. a teraz myślę sobie, że nie chcę dać się zwariować. z jednej strony lęk, że nie kupię czegoś, co uchroni moje dziecko przed nieszczęściem, z drugiej świadomość, że większość par radzi sobie bez tych gadżetów, choćby tylko dlatego, że je na nie nie stać.
jeżeli chodzi o ubranka, to zastanawiam się, czy nie poczekać na wyprzedaże. widziałam ostatnio kombinezon, który mnie zachwycił, ale kosztował 160 zł i uznałam, że to jednak lekka przesada. przecież po Gwiazdce powinnyśmy się jeszcze na te wyprzedaże załapać, prawda????
jeżeli chodzi o ubranka, to zastanawiam się, czy nie poczekać na wyprzedaże. widziałam ostatnio kombinezon, który mnie zachwycił, ale kosztował 160 zł i uznałam, że to jednak lekka przesada. przecież po Gwiazdce powinnyśmy się jeszcze na te wyprzedaże załapać, prawda????
Madzia_83
gnagna ja takich gadżetów jak detektor oddechy nie będe kupować
np nianie mamy ale dostaliśmy nówkę sztukę od znajomej mojej mamy
jak Jasio miał 10 miesięcy
byliśmy wtedy w trójke na weselu u mojego brata
mały spał na piętrze nad sala gdzie się bawiliśmy i niania wtedy bardzo się przydała
w mieszkaniu jej nie używaliśmy, bo nie było takiej potrzeby
ja kombinezon kupiłam za 30 zł z przesyłką
a wygląda jak nowy
kiniusia1730
Aniołkowa Mamusia Zuzi
To tak jak ze wszystkimi innymi rzeczami, każda zrobi według siebie zakupy.
Ja ze swoją "skrzywioną" psychiką dziesiątkami historii z forum dla rodziców po stracie nie wyobrażam sobie nie kupić monitora oddechu.
A bujaczek czy mata edukacyjna przydaje się od początku czy gdzieś powiedzmy od około 3 miesiąca?
Tak się zastanawiam czy kupować teraz bo tego nie zdążyłam kupić w pierwszej ciąży, czy kupić to po porodzie.
Ja ze swoją "skrzywioną" psychiką dziesiątkami historii z forum dla rodziców po stracie nie wyobrażam sobie nie kupić monitora oddechu.
A bujaczek czy mata edukacyjna przydaje się od początku czy gdzieś powiedzmy od około 3 miesiąca?
Tak się zastanawiam czy kupować teraz bo tego nie zdążyłam kupić w pierwszej ciąży, czy kupić to po porodzie.
reklama
Patrycja2810
Siostra od samego początku używa bujaczka dla małego
i też go od niej dostanę