reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wyprawkowo ;-)

Co do bujaka, czy maty wystarczy po porodzie kupić.
Co do preparatów na pępek są specjalne gaziki nasączone spirytusem przeznaczone do pielęgnacji własnie pępka po porodzie i nazywają się LEKO.
Do czyszczenia nosa - sterimar baby i frida - najlepszy zestaw wg mnie.
Na odparzenia - sudocrem, na ostrzejsze olej lniany.
Na obolałe sutki - maść bephanten lub inna ogólnie dostępna w aptece.
Na kolki polecają - prebiotyk Biogaia, a ja polecam wodę koperkową Gripe Water (nie mylić z herbatkami).
Na rany po porodzie - tantum rosa.

Większość rzeczy typu ręczniki, rożki, pościel itd po dwie sztuki powinno się mieć (by mieć na zmianę).
A co do ubranek to jak uważacie, ja wyprawkę do szpitala kupowałam rozmiar 62, nie mniejszą.
Monitora oddechu, podgrzewacza do butelek, sterylizatora do butelek i innych takich gadżetów nie miałam.
Laktator miałam ręczny i żałuję że taki kupiłam, teraz będę miała elektroniczny/elektryczny.

Szczebiotka jest super, i pokrywa się z moją praktycznie.

Ostatnia edycja:
reklama
szczebiotka dzieki za liste, troche jest tego :) na razie jednak odkladam zakupy czegokolwiek na jakis czas:)

dziewczyny ten monitor oddechu wystepuje tez razem z ta niania z kamerka przenosna czy trzeba kupic osobno?

Ja monitora też nie kupuję - jak już pisałam wcześniej mała spałą w pokoju obok a i tak każdy jej ruch mnie budził - słyszałam dosłownie wszystko...
Królowa jeżeli chodzi o fotelik to zdecydowanie trafny wybór. Myślę, że najlepszy obecnie i nie znam osoby która nie byłby z niego zadowolona no i większość wózków ma adaptery do fotelików maxi cosi a wózek maxi cosi to już zupełnie bo jak jest gondola to nawet nie trzeba adapterów zakładać i zdejmować tylko je przestawić... Ja mam właśnie ten wózek maxi cosi mura 4 jak Ci w sklepie mówiłam (ale spoko - jeszcze się nie orientowałaś, więc możesz nie pamiętać, że to ten;) ). I tak jak mówiłam dla mnie świetny ale ma jedną wadę - daszek do spacerówki jak się ją rozłoży do leżenia to nie nadaje się do niczego - na pewno nie zasłoni maluszka od słońca itp. jak będzie chciało iść spać. Ale mi to na przykład za bardzo nie przeszkadzało bo jak się do spacerówki przesiadłyśmy to mała już i tak na spacerach nie spała. Ale jednak jest to pewien minus o którym nie wiedziałam i jednak trochę mnie zdenerwował. Ale poza tym świetnie się prowadzi, ma dużą gondolę, fotelik w spacerówce można obracać (co jest wygodne na początku po przejściu z gondoli a i potem wolałam małą obrucić jak słońce świeciło niż przyczepiać parasolki które jej świat zasłaniały). No i uważam że spacerówka dla dziecka jest bardzo wygodna. Jak nie musisz nosić wózka bo oczywiście jest ciężki. A, i ja się trochę bałam tego pałąka który spacerówka ma z przodu - większość wózków ma taką barierkę na całą szerokość. Ale teraz uważam, że ten pałąk jest bardzo wygodny i mała nigdy z wózka nie zjeżdżała dzięki temu i jej też się podoba. No tyle, że trzeba dokupić śpiworek do spacerówki do wózka maxi cosi bo takie standardowe się nie nadają bo mają kieszonkę na dwie nóżki naraz a tu trzeba oddzielnie przez ten pałąk. Ale bardzo fajny ten śpiworek:)

Kania dzięki za liste medykamentów, już sobie skopiowałam na maila i pewnie jak będę w Polsce w grudniu to się zaopatrze i w wodę koperkową i to do noska bo dla Szczepcia kropleki też z PL przywożę są według mnie o wiele lepsze niż te dostępne tutaj.

Nad drugim rożkiem właśnie się zastanawiam, mam taki ciepły usztywniany i chyba dokupię taki cieńszy.
Kiniusia leżaczek i matę możesz spokojnie po porodzie kupić, ja jakoś nie jestem fanką kładzenia noworodka od razu w leżaku, wydaje mi się że pozycja "na płasko" jest lepsza chhyba, np jak dzieciaczek ulewa dużo.
W ogóle śliczne mebleki masz dla Maleństwa:-)
Kombinezony to jedyne co kupilam używane, zapłaciłam gorsze, wyglądają idealnie mimo iż również Szczepcio w nich trochę czasu spędził, body czy pajacyki wolałam mieć nowe ale kominezonu taki maluszek nie ma za bardzo możliwości zniszczyć.

Noelka w uk polecam meble typu łóżeczko czy przewijak kupić w ikea bo jakoś dobra a cena najlepsza jak prównywałam, jak byś chciała zestaw mebli to chyba taniej z Polski by było sprowadzić:(
Natomiast rzeczy typu body czy pajacyki super jakoś bawełny i rewelacyjna cena w asdzie, zapłacisz połowę tego co w next'cie czy gap'ie a jakoś taka sama

A, i miałam napisać o leżaczku i macie. Leżaczek nam się przydał od ok 1,5 miesiąca. Fakt, że był niby dla dzieci od urodzenia ale jednak wolę nie używać od początku a i później nigdy za długo ale jednak fajna rzecz. Natomiast mata jakiś miesiąc później. Nie ma sensu wcześniej bo i tak maluch nie za bardzo dostrzega co tam jest ciekawego... Ja i jedno i drugie kupiłam po porodzie jak już przyszła pora. Ale myślę, że nad leżaczkiem można się wcześniej zastanawiać jak się chce wcześniej używać ale z matą spokojnie można poczekać.

No ale naprodukowalyscie tu dzisiaj :) czytam, czytam i nie moglam dojsc do konca :) Szczerbiotka super lista, dzieki bardzo napewno sie przyda. Przynajmniej mam poglad ile tego rzeczywiscie jest bo jak sie zastanawialam to nie wiedzialam jak skompletowac ta liste. Ja jeszcze nic nie kupuje i w sumie to sie jeszcze tak bardzo nie przykladalam do ogladania tych wszystkich rzeczy bo raz ze nie chcielismy zapeszac, a dwa ze czekalismy zeby poznac plec i to ze pani doktor powiedziala ze dziewczynka to u nas wydatki beda zdecydowanie mniejsze ze wzgledu na to ze mamy juz naszykowana wyprawke dla dziewczynki od mojej cioci po mojej chrzestnicy ktora tez jest z marca tylko 2011r. W prawdzie nie mamy tego w domu bo nie mam narazie gdzie trzymac i jest to u babci ale wiem ze sa tam jakies ubranka ktorych jeszcze nie przegladalam wiec nie wiem co bede musiala dokupic. Napewno jest lozeczko i chyba nawet z materacem (nie wiem w jakim stanie czy trzeba bedzie kupic nowy), jest wozek rozowy :) 3w1 z fotelikiem. Napewno kupie taki zestawik 15el pościel HAFTY z moskitierą 90x120 + DO WÓZKA (2554606406) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. bo sie w nim zakochalam :) Jesli chodzi o nianie to mnie tez raczej sie nie przyda bo mieszkamy na 40m2 i dzidzia bedzie spala z nami w pokoju.Co do lezaczka to wiem ze ciotka pozniej troche kupowala a na poczatku jak potrzebowala miec mala przy sobie jak np gotowala obiad to wiem ze w tym foteliku z wozka ja miala bo mala bardzo lubiala w nim lezec ale to tylko wlasnie w takich przypadkach w ten sposob uzywala jak byla sama w domu i miala cos do zrobienia a mala nie spala

Nie wiem co mi odbiło ale nie chcę drewnianego łóżeczka:szok:
interesuje mnie tylko łóżeczko turystyczne , 2 stopniowe z tą funkcją dla niemowlaka:szok:
Mój 3 latek do chwili obecnej śpi w turystycznym - wchodzi i wychodzi sam kiedy ma ochotę.
nawet jak się wygłupia w łożeczku to głowę ma całą:-D
bo w drewnianym to głowa była by w siniakach, i na dodatek kwadratowa.
Coś on jest uparty bo kupilismy mu fajne łożko do spania a on w za żadne skarby nie chce tam spać !!!!!!
więc stoi i tylko w tym momencie zagraca.
nawet z nami nie umie zasnąć :szok:
każdą noc zasypia sam w łóżeczku turystycznym.

Nie mam patentu żeby go oduczyć od tego łożeczka - bo jak urodzę to nie mam gdzie postawić łożeczka dla dziecka:-D

zostało mi mało czasu a z 1 rok już z nim walczę i nie nada

buuuuuuuu

pozdrawiam
sylwia

Ja buszuję ostatnio dużo po Allegro i mogę wam powiedzieć że jest tam mnóstwo kombinezonów różnej grubości na różne pory roku, w b. dobrym stanie za niewielkie pieniądze (ok. 30-40zł). Także myślę że się opłaca :)
A ten monitor oddechu to też raczej odpuścimy, Bobek będzie spał przy nas, w naszym pokoju (przynajmniej na początku) więc chyba będzie to niepotrzebne.
Co do rozmiarów to ja chyba kupię po trochu z 56 i z 62 bo to czasem faktycznie na jedno wychodzi. Dla przykładu kupiłam ostatnio dwa body, na jednym jest rozmiarówka 0-3msc, a na drugim 3-6msc, a są identycznej wielkości :eek: Poza tym boję się że z młodego będzie duży chłopak jak się urodzi (po takich dwóch wielkoludach) więc na pewno się ubezpieczę w te ciut większe ubrania.

reklama
Nie wiem co mi odbiło ale nie chcę drewnianego łóżeczka:szok:
interesuje mnie tylko łóżeczko turystyczne , 2 stopniowe z tą funkcją dla niemowlaka:szok:
Mój 3 latek do chwili obecnej śpi w turystycznym - wchodzi i wychodzi sam kiedy ma ochotę.
nawet jak się wygłupia w łożeczku to głowę ma całą:-D
bo w drewnianym to głowa była by w siniakach, i na dodatek kwadratowa.
Coś on jest uparty bo kupilismy mu fajne łożko do spania a on w za żadne skarby nie chce tam spać !!!!!!
więc stoi i tylko w tym momencie zagraca.
nawet z nami nie umie zasnąć :szok:
każdą noc zasypia sam w łóżeczku turystycznym.

Nie mam patentu żeby go oduczyć od tego łożeczka - bo jak urodzę to nie mam gdzie postawić łożeczka dla dziecka:-D

zostało mi mało czasu a z 1 rok już z nim walczę i nie nada

buuuuuuuu

pozdrawiam
sylwia

My syna odzwyczailiśmy od łóżeczka jak zaczęliśmy starać się o dziecko żeby później mu się nie kojarzyło że te wszystkie "złe" zmiany są związane z tą małą kruszynką. I tak oto wybraliśmy się na zakupy młodemu spodobało się łóżko z nagłówkami autowymi na allegro było jeszcze więcej modeli aut i w niższej cenie o połowę i tak w końcu zamówiliśmy za dość niewielkie pieniądze bo chyba 300zł nowe śliczne łóżeczko i Antoś je bardzo docenił. Komisyjnie rozkręciliśmy łóżeczko i było nieziemsko :) Ten sam patent z tym samym łóżeczkiem tylko z księżniczką sprawdził się u mojej chrześniaczki która uwielbiała łóżeczko bo zasypiała z czołem dociśniętym do szczebelków i miała takie pręgi aż do tego, ale wybrała łóżko rozkręciła stare i też nie marudziła. Nawet nie wspomniała.

Co do łóżeczka turystycznego to nie wiem jak jest z nim w praktyce ale dla mnie to łóżeczko turystyczne czyli na wakacje na kilka nocy nic więcej. Kojarzy mi się z odkształceniami plecków, bo ono miękkie jest. To tak jakby dorosły całe życie spał na dmuchanym materacu :) Przynajmniej to są słowa kuzynki męża która ma takie i takie łóżeczko. Fajne są te łóżeczka bo kolorowe, składasz i masz spakowane, żadnego problemu, ale drewniane łóżeczko ma też coś w sobie. Też może dziecko wchodzić wychodzić, trzy stopnie obniżenia wysokości... I przede wszystkim dziecko śpi na twardy a co za tym idzie odpowiednim dla jego wzrostu materacem. Może lepiej zainwestować w ochraniacz na całe łóżeczko? Tak dla zdrowia dziecka? Ale jak kto co lubi :)

Ja buszuję ostatnio dużo po Allegro i mogę wam powiedzieć że jest tam mnóstwo kombinezonów różnej grubości na różne pory roku, w b. dobrym stanie za niewielkie pieniądze (ok. 30-40zł). Także myślę że się opłaca :)
A ten monitor oddechu to też raczej odpuścimy, Bobek będzie spał przy nas, w naszym pokoju (przynajmniej na początku) więc chyba będzie to niepotrzebne.
Co do rozmiarów to ja chyba kupię po trochu z 56 i z 62 bo to czasem faktycznie na jedno wychodzi. Dla przykładu kupiłam ostatnio dwa body, na jednym jest rozmiarówka 0-3msc, a na drugim 3-6msc, a są identycznej wielkości :eek: Poza tym boję się że z młodego będzie duży chłopak jak się urodzi (po takich dwóch wielkoludach) więc na pewno się ubezpieczę w te ciut większe ubrania.

Mój synio miał 56 cm jak się urodził a i tak te ubranka z rozmiarówką 56 były za dużo bo wiadomo że dziecko na początku się zwija "kurczy" ma nóżki pod brzuszkiem a nie w końcówce nogawek więc chyba źle nie będzie :)

Do góry