reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ząbki

Mamootku, bardzo współczuję, choc powiem Ci, że jak porównam sobie rwanie 6 a borowanie 8, to juz wolę rwać;-)

No to mnie pocieszyłaś. Może nie będzie tak źle.

Baśka, to powodzenia z ortodontą.
Moja dentystka na szczęście nie lekceważy, jest bardzo uważna i na wszystko zwraca uwagę. Ona co prawda nie leczy zębów maluchom, ale na razie Wojtka ogląda (rodzinnie, bo cała moja rodzina się u niej leczy), a jak coś trzeba by robić to poleci nam dziecięcą dentystkę. Ortodontkę też ma zaprzyjaźnioną.

reklama
Oj widzę że tu bardzo zębowo. Mamoot powodzenia przy 8 ogólnie nie jest to odczuwalne jako bolesne bo jest znieczulenie ale gorsze jest później gojenie. Moja znajoma miała rwaną i goiło się ponad miesiąc a do tego jak się pokarm dostał to musiała na opatrunki chodzić.

A ja wczoraj przy myciu ząbków Mateuszowi zauważyłam że 2 dolne piątki już są na wierzchu i bez żadnych objawów mu wyszły. Ulżyło mi bo jak się naczytałam jak niektórym dzieciom boleśnie wychodzi to aż się bałam. Także mamy 18 ząbków:tak:

Witajcie czerwcóweczki :) ... Wiadomo nasze pociechy są już takie duże, że ząbki maja wszystkie .... ale czy czasem nie zaczynaja się psuć?
U mojej Klaudusi 1 ząbek się zaczyna psuć ....hm nie wiem od czego od słodyczy przez jakiś czas wcale nie mogłam ją namówic na mycie zabków ale odkad znalazłam gre z myciem zabków hipcia badz leczenie zabków ...wiercenie itp.. to ciągle chce myc :D hihih

Witaj Asia. Mateusz ma za sobą już kilka wizyt kontrolnych bo zauważyłam plamki na jedynkach i w tej chwili nasz dentysta zdecydował się zaimpregnować jedynki specjalnym preparatem który ma jeden minus- ząbki są brązowe. Narazie nie wymaga to leczenia innymi metodami a pozostałe ząbki są w doskonałym stanie jednak mamy kontrolować co 3 miesiące

Wstyd sie przyznac, ale jeszcze nie byliśmy:zawstydzona/y:Jak widzę, co Miki wyprawia u pediatry, to już widzę co sie będzie działo u dentysty. Na razie chodzę ja ;-)

Ja z Oliwką chodzę do takiej dziecięcej przychodni stomatologicznej odkąd jej się pojawiły pierwsze ząbki. Co 3 miesiace na kontrolę, a co drugą wizytę (czyli co 6 m-cy) robimy fluorem ząbki. Zęby myje często ale słodycze niestety wsuwa ostro :-D Od dziecka pije mało soczków, głównie wodę, a to poradziły mi koleżanki ze starszymi dziećmi, które miały problemy z zębami :-)

Załączniki

• IMG_0062.jpg
    IMG_0062.jpg
    26,8 KB · Wyświetleń: 44
Ostatnia edycja:
u nas wizyty były już 2 i Karol był grzeczny (i przejety)
teraz mamy umówioną na 07.07, mam nadzieje ze nadal wszystko zdrowe - słodyczy królewicz mój prawie nie jada a zęby szoruje dzielnie, widze tylko że ma tendencje do osadu - dentystka sama była tym zdziwona bo np herbaty ani wina nie pije...no ale widocznie jakiś taki skład śliny :( z tym że gołym okiem tego nie widać - jak się patrzy to zabki białe, ja tylko z bliska przy myciu widze ten osad
dziewczyny czy mleczaki można czymś zabezpieczać jeżeli nic sie z nimi nie dzieje ? bo ja juz słysząłam 3 rózne opinie - że można, że tylko jak jest próchnica i że nie bo dopiero stałe się lakuje...i cała głupia jestem - co wy wiecie na ten temat?

Izka ma niestery dziury wzębach na dole przez soki pewnie :baffled: u dentysty jeszcze nie byliśmy, ale trzebaby się wybrać:tak::sorry2::dry:

reklama
Wojtek był 2 razy na kontroli. Ostatnio w czwartek i wszystko dobrze. Też ma osad i też nie wiadomo dlaczego. Widać taka uroda.

Do góry