A jak można zrobić takie suwaczki?
ILONKO jeśli chodzi o jednoosobową działalność gospodarczą. Wiadomo, że będziesz płaciła za siebie składki, rentowe, emerytalną, wypadkową bo są obowiązkowe. I musisz płacić ZUS. Można płacić ZUS tzn preferencyjny czyli najniższe składki. np 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia. Ale kobiety, które prowadzą działalność i chcą zajść w ciąże podwyższają sobie miesięczną składkę ZUS już od 60% do 250 % kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Wtedy wiesz, że na urlopie macierzyńskim będziesz dostawać większe pieniążki np. 3tyś zł(przykładowo).
Kobiecie prowadzącej działalność gospodarczą, objętej ubezpieczeniem chorobowym, która w okresie tego ubezpieczenia urodzi dziecko, przysługuje zasiłek macierzyński w wysokości miesięcznie 100% podstawy wymiaru zasiłku.
Więc spokojnie
Musiałabyś tylko zatrudnić kogoś np. na umowę zlecenie lub na czas zastępstwa czy jak tam chcesz podczas , gdy będziesz na zwolnieniu czy już urlopie macierzyńskim. Wiele kobiet na własnej działalności pracuje jak najdłużej -moja mama do samego rozwiązania

bo to się bardziej opłaca, ale wiadomo, że różnie to bywa ze zdrowiem.
Ja też myślę o czymś swoim.Oczywiście to subiektywna moja opinia ja wole najpierw urodzić dziecko, odczekać, wychować i w momentu kiedy pójdzie do przedszkola to dopiero wtedy pomyśleć nad działalnością. Wszystko zależy też od jej rodzaju. Jeśli to ma być np. jakiś sklep, handel, usługi no to wiadomo , że to wymaga czasu , najpierw się przeważnie dokłada, trzeba pracować samemu więc może być ciężko w ciąży bo może być zbyt wcześnie. Wszystko zależy od prywatnych uwarunkowań.
Jeśli masz dodatkowe pytania to po prostu je zadaj

To taka mega ogólna odpowiedź.