reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

reklama
A ja wciąż i nadal nic jeszcze nie kupiłam. Ubranka od siory po Majeczce niektóre nieuzywane nawet. Wózek zamówiony, Foteliki samochodowe jakieś nowe się mają pokazać dopiero w 2połowie kwietnia. Najgorsza sprawa: meble. Nic jeszcze nie mam i nic mi się nie podoba tutaj w sklepach. Albo totalna tandeta albo stylizowana drożyzna. A mnie sie marzy zwykła sosenka taka prosta i surowa. I z takiej sosenki komoda zwykła bez przewijaka, łóżeczko, jakaś półka lub regał i ewentualnie szafa. Cholera a tu nie mają.....:baffled:

na poczatku miałam oliwkę ale że Kacper wrażliwą skórkę to nawet w szpitalu mi lekarz odradził i polecił balsam wiec później używałam tylko balsamu z Johnsona a oliwka została dla mnie :-p

U Nas tak samo, zarówno w szpitalu jak potem nasz alergolog odradzał oliwkę i stosowaliśmy balsamy i mydła Oilatum.

Anika dzięki, czy uważasz że niektóre rzeczy są zbedne, ja już sama kilka wyeliminowałam, w tym np. sterylizator, ale już podgrzewacz wydaje mi się całkiem przydatny w sytuacji gdy mężowy zostanie z Julką sam

taka długa lista że muszę ją jeszcze kilka razy przeczytać, na pierwszy rzut oka wszystko zgodne z prawdą więc może dopiszę to co ja w praktyce stosowałam i może wtedy porównamy :-)

Zainspirowana Waszymy wyprawkami w końcu zrobiłam swoją listę (wzorując sie na Was), garderoba jest niekompletna bo część rzeczy mam więc nie wpisałam

WYPRAWKA DLA JULKI

II CZĘŚĆ KĄPIEL I HIGIENA
1.Ręcznik kąpielowy z kapturkiem (x4)​

9. pieluchy tetrowe/ flanelowe (x5)​

III CZĘŚĆ KARMIENIE
1.Butelki 125 ml i 250 ml (x2)​
2.Smoczki (x3)​

dziewczyny ja mam kilka pytań:
-czy nie wystarczy 2 ręczników z kapturkiem ( są dosyć drogie, wiec tylko sie tak zastanawiam)?
-czy pieluch tetrowych nie trzeba powinno sie miec wiecej, np. 10 tetry i 5 flanelowych)?
- czy butelek na samym początku tez musze kupic 4 szt., a smoczków- 3szt? i po co tyle smoczków ( moge przypuszczać,że są po prostu rózne i dzidzia ma sama wybrac jaki jej bedzie pasował, tak???)

i tak sobie pomyslałam,że jak wpisujecie wkładki laktacyjne, to moze odrazu dopiszmy podkłady poporodowe ( mi kolezanka poradziła podkłady firmy bella, sa na allegro), bo nawet najwieksze podpaski mogą ponoć nie wystarczyć.

Rewelacyjne podkłady poporodowe Bella10szt Gratis (575048318) - Aukcje internetowe Allegro

WYPRAWKA DLA JULKI

I CZĘŚĆ GARDEROBA

1.Czapeczki na dwór (x2) o tak
2.Czapeczki po kąpieli - nie stosowałam
3.Skarpetki lub buciki - tak
4.Rękawiczki niedrapki - koniecznie
5.Śpiochy (rozm. 56)- ale nie dużą ilość, Tymek praktycznie od urodzenia był na nie za duży

II CZĘŚĆ KĄPIEL I HIGIENA
1.Ręcznik kąpielowy z kapturkiem (x4) miałam 2 na poczatek i stykało
2.Mydło (dla niemowląt)jest mydło w cremie Johnsona Natural - bardzo łagodne- polecam
3.Płyn do kąpieli- tak
4.Balsam po kąpieli - tak
5.Oliwka- nie, podobnie jak Izabell zużyłam ją ja, stosowałam balsam
6.Chusteczki nawilżane dla niemowląt - koniecznie
7.Gaziki sterylne - tak do pielęgnacji pępulka
8.Spirytus- rozcieńczony, poproś w szpitalu niech ci powiedzą proporcje bo ja już nie pamiętam
9.Pieluchy tetrowe/ flanelowe (x5) - tak, mój mały traktował je jak przytulanki
10.Waciki do uszu- patyczki z ogranicznikiem
11.Posypka do pupy - kupiłam ale nie stosowałam
12.Sól fizjologiczna - nie pamiętam teraz, chyba nie kupowałam
13.Pieluch jednorazowe - pampersy, huggis (2 opakowania dla niemowląt) - o tak
14.Wanienka z leżaczkiem - tak
15.Szczotka do włosków - tak
16.Nożyczki do paznokci - tak
17.Aspirator do nosa - kupiłam przy pierwszym katarku
18.Mata na przewijak - nie, ale miałam takie ceratki na wyjścia do przewijania w miejscach publicznych
19.Termometr do kąpieli - tak
20.Termometr dla dziecka - miałam elektroniczny ale szybko się rozwalił, potem używałam na rtęć
21.Myjka - tak
III CZĘŚĆ KARMIENIE
1.Butelki 125 ml i 250 ml (x2) - tak
2.Smoczki (x3) - tak
3.Laktator - tak
4.Wkładki laktacyjne - tak
5.Podgrzewacz - tak
6.Pojemniki na pokarm - nie, był razem z laktatorem
7.Poduszka do karmienia - nie stosowałam
8.Szczotka do butelek - tak
9.Śliniaczki - dostałam ich masę w upominkach a zaczęłam stosować dopiero ok 3 miesięcy po urodzeniu
10.Proszek do prania dla niemowląt - tak i płyn do płukania
IV CZĘŚĆ POKÓJ
1.Mebelki – łóżeczko + materac, komoda +przewijak, szafa​
2.Fotel do karmienia​
3.Zasłony + firanka​
4.Lampka + klosz​
5.Dywanik​
6.Naklejki na ściany
7. Kosz wiklinowy (ewentualnie)
V CZĘŚĆ INNE POTRZEBNE RZECZY
1.Wózek wielofunkcyjny (gondola + spacerówka) + torba+ moskitiera​
2.Fotelik samochodowy + isofix​
3.Pościel (x4)​
4.Prześcieradło (x5)​
5.Cerata pod prześcieradło​
6.Kołderka i poduszka​
7.Leżaczek​
8.Kocyk i poduszka do wózka (komplecik)​
9.Karuzela do łóżeczka​
10.Kosz na pieluchy​
11.Kocyk mały​
12.Kocyk duży​
13.Rożek​
14.Grzechotka​

patrz dopiski ;-)

dziewczyny ja mam kilka pytań:
-czy nie wystarczy 2 ręczników z kapturkiem ( są dosyć drogie, wiec tylko sie tak zastanawiam)?
-czy pieluch tetrowych nie trzeba powinno sie miec wiecej, np. 10 tetry i 5 flanelowych)?
- czy butelek na samym początku tez musze kupic 4 szt., a smoczków- 3szt? i po co tyle smoczków ( moge przypuszczać,że są po prostu rózne i dzidzia ma sama wybrac jaki jej bedzie pasował, tak???)

i tak sobie pomyslałam,że jak wpisujecie wkładki laktacyjne, to moze odrazu dopiszmy podkłady poporodowe ( mi kolezanka poradziła podkłady firmy bella, sa na allegro), bo nawet najwieksze podpaski mogą ponoć nie wystarczyć.

Rewelacyjne podkłady poporodowe Bella10szt Gratis (575048318) - Aukcje internetowe Allegro

Masz zupełna rację :tak: A butelka to starczy jedna dla świętego spokoju.

Zanalazło by się jeszcze parę rzeczy do wykreślenia;-):tak:

Masz zupełna rację :tak: A butelka to starczy jedna dla świętego spokoju.

Zanalazło by się jeszcze parę rzeczy do wykreślenia;-):tak:

Jedna butelka to za mało, nie każda z Nas będzie mogła (czy chciała) karmić piersią więc z jedną butelka i jednym smoczkiem nie wyrobi, mleko, woda, herbatki do przepajania dziecka - przecież nie będzie za każdym razem wylewać i wyparzać od nowa podczas gdy mały wyjec głośno się domaga.

kasiu można się zastanowić nad koniecznością 2 kocy skoro i tak na początku będziesz używać rożka, to akurat zawsze można dokupić

No cóż ja zakładam pełne karmienie piersią :tak:
Jeśli będzie coś nie tak z pokarmem to butelki zawsze zdążę kupić :tak:

Przy karmieniu sztucznym mlekiem to na pewno jedna za mało.

A jeszcze co do kosmetyków Oilatum to ja nie będę szaleć. Mydełko kosztuje 20 zł, wiec puki mały człowiek nie jest alergikiem...

reklama
Napisałam Kasi co ja stosowałam i mam zaufanie, sama wybierze jaki kosmetyk kupi. Niektóre dzieci ładnie się chowają na Nivei a inne po Johnsonie - mój malec pierwszy rok nie tolerował kosmetyków sklepowych więc kupowaliśmy Oilatum - swoją drogą to bardzo wydajne kosmetyki więc uważam że warto było.

Do góry