reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Keki moze w tym roku wybiore sie do Trzemeszna, do rodzinki... a z tamtąd juz mam blisko do Gniezna... :-D moze poszlybysmy sobie na herbatke czy kawe? :-) he he

reklama
Olusia Estrofem wpływa na przemianę endo, tak aby mogło przyjąć zarodek czyli pomaga przygotować śluzówkę do zagnieżdżenia. Jak endo będzie gotowe włączamy progesteron - 'imitując' naturalny cykl (jego wzrost następuje po owu - za dzień owu uznajemy w cyklu bezowulacyjnym czas gdy endo osiągnęło prawidłową wielkość) i po tylu dniach ile ma nasz zamrożony zarodek go podajemy. Estrofem i progesteron należy brać zazwyczaj do ok. 70 dnia ciąży. Oba leki mają zastąpić hormony których nie ma naturalnie w takim cyklu w naszym organizmie (z uwagi na brak ciałka żółtego).

Keki z tą torbielą to może progesteron który zazwyczaj się bierze po transferze w takim cyklu by rozwiązał problem :confused: Najlepiej podpytaj o to lekarza.
A z tymi wizytami to ja mam tak samo - nie podeszłam w tym cyklu bo musiałabym wypatrywać owu której w 24 dc jeszcze nie było i co chwlę być na kontroli - przyznaje że podejście na cyklu bez owu jest wygodniejsze i łatwiejsze do zorganizowania ;-)
No ale przecież najważniejszy jest rezultat :tak:

Ostatnia edycja:
Infinity czyli jak mialam wczoraj wizyte i pani doktor powiedziala ze endo ladnie rosnie, oczywiscie nie mowila mi ile ma i kazala juz od wczoraj brac progesteron 4 tabl wieczorem dopochwowo... czyli myslisz ze w ciagu 4 dni odkad bralam estrofem endo moglo urosnąc by nadawac sie do zagniezdzenia zarodka? :szok:mam go brac do piatku a od dzis jeszcze fragmin, lutke 3x4, encorton i estrofem ... widze ze jestes skarbnica wiedzy...

Olusia szkoda że lekarz nie powiedział jakie masz endo ... Ja miałam przy IUI z tym problem - czasami miało tylko 5,6mm więc zawsze o to pytam ;-) Generalnie zakładam że lekarz wie co robi i na wizycie musiało mieć odpowiednią wielkość dlatego kazał Ci włączyć resztę leków. Ja wygląda na to że będę brała dłużej sam Estrofem bo od 2dc a 12dc mam wizytę więc przez 10 dni co najmniej.
Nie przejmuj się tym - bo zaraz zamienimy się w lekarzy i zaczniemy same się leczyć :-D

A z ta wiedzą - lekarz mnie trochę zmusza bo małomówny raczej i zawsze zabiegany
:-( więc szukam sama -zresztą ja jestem z tych co wolą wiedzieć - czuję się bezpieczniej, tym bardziej że niestety złapałam lekarza na małych pomyłkach - wiem że wynika to z ilości pacjentek i ogromu zabiegów/formalności związanych głównie z refundacją ale nie zmienia to faktu że nauczyłam się raczej sprawdzać wszystkie informacje - jak to mówią ograniczone zaufanie ;-)

Ostatnia edycja:
Infinity ja nie mialam nigdy problemow z endo... zawsze ladnie roslo... po IUI bralam zawsze estrofem az mialam testowac.... i wtedy odstawiac leki jak beta wychodzila ujemna...

No widzisz - nie miałaś problemów z endo i byłaś na kontroli nie zaraz na początku cyklu - czyli Twoje endo rosło zanim zaczęłaś jeszcze brać Estrofem. Te kilka dni bez niego + kilka z lekami widocznie wystarczyło.
Będzie dobrze! :tak:

No i mnie dopadł mój przeogromny pesymizm :-( Już mam wizję USG co 2 dni i ciągły brak pęcherzyków, cykl kilkudziesięciodniowy i tyle zmarnowanych dni... Jakoś ciężko mi uwierzyć, by organizm sam teraz "zaskoczył" i była owu, a z tą stymulacją to coś też mi śmierdzi :baffled: Znowu sobie coś zaplanowałam, a lekarz zdecydował inaczej :-(

reklama
Dziewczyny mam pytanie: kiedy dostałyście @ po poronieniu? Lekarz powiedział, że poronienie mam traktować jak pierwszy dzień cyklu, ale coś długo ten cykl trwa :( Nie wiem, czy panikować i lecieć do lekarza, czy poczekać jeszcze trochę? Ile?

Do góry