reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaległy urlop w pracy.

Czyli te zaległe urlopy wypłacą mi np. Jak skonczy mi sie ostatni urlop czyli wychowawczy i zrezygnuje z pracy, tak ?

reklama
To ja przy okazji podpytam o swój przypadek. Akurat macierzyński kończy się w terminie, w którym nie dają urlopów (gorący sezon w pracy, czyli chcą mieć pełną kadrę). Czy firma ma obowiązek zgodzić się na urlop wypoczynkowy po macierzyńskim? Czy mamy prawo iść na układ, że wracam do pracy bez wybierania urlopu wypoczynkowego, ale chcę ekwiwalent pieniężny (za obopólną zgodą)?

Jeśli chcesz wziąć zaległy urlop wypoczynkowy od razu po urlopie macierzyńskim i rodzicielskim, bez ani jednego dnia przerwy, to pracodawca musi się zgodzić i nie może odmówić. Nie wiem tylko, czy dotyczy to jedynie zaległego urlopu, czy również urlopu za rok bieżący. Natomiast jeśli wrócisz do pracy chociaż na 1 dzień, to pracodawca takiego obowiązku już nie ma i może Ci nie udzielić obowiązku w danym terminie. Co do układu - nie mam pojęcia.

W czasie trwania umowy pracodawca nie może wypłacić za zaległy urlop. Nie może także odmówić jeśli chce się wziąć urlop odrazu po wychowawczym . Ale trzeba złożyć wniosek przed końcem wychowawczego / macierzyńskiego. Jeśli ktoś obawia się ze straci prace po powrocie to polecam złożyć zmianę w etacie na np 7/8 i wtedy przez rok albo dłużej ma się ochronę przed zwolnieniem .

Do góry