reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Zasilek rodzicielski a zwolnienie lekarskie

Hej, jestem aktualnie na zasiłku rodzicielskim. Córka ma 6 miesięcy. Ja zaszlam w kolejna ciążę? Czy mogę przerwać zasilek rodzicielski i przejść na L4 ? Ciąża wymaga leżenia.
Czy musE złożyć jak8s wniosek do pracodawcy? Czy jest jakoś okres cyz mogę z dnia na dzień?

reklama
Jeśli jesteś na zasiłku, to jak chcesz przejść na l4?
Zasiłki są pobierane po ustaniu zatrudnienia.

Jeśli jesteś na zasiłku, to jak chcesz przejść na l4?
Zasiłki są pobierane po ustaniu zatrudnienia.
Pewnie chodzi o urlop rodzicielski (z pobieranym zasiłkiem macierzyńskim). Ale też mnie to zakłuło w oczy, bo właściwie nie wiadomo o jaką sytuację jest pytanie.

@sunshine_1988 Tak, zaczynasz od złożenia wniosku pracodawcy. Artykuł 182 1d Kodeksu pracy mówi, że możesz zrezygnować w każdym czasie za zgodą pracodawcy. Więc jeśli masz dobra atmosferę w pracy, to na pewno Ci powiedzą, co masz złożyć.

No to jest pytanie do @sunshine_1988 - czy obecnie przebywasz na urlopie rodzicielskim (bo masz umowę na czas nieokreślony), czy też umowa zakończyła się z dniem porodu i pobierasz zasiłek

Do góry