Wiadomo, że w ciąży nie można się forsować i wprowadzać dużych zmian w trybie życia... ale jeśli nasz tryb przed ciążą zakładał zero ruchu, to myślę, że TRZEBA i warto coś ze sobą robić. 15 minut ćwiczeń dziennie nikomu nie zaszkodzi. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, nie ma żadnych przeciwwskazań dla uprawiania sportów.
W przypadku wątpliwości - pytajmy lekarzy o radę.
Ode mnie:
JOGA
Ja jestem fanką jogi, którą kiedyś ćwiczyłam rok... potem zaniechałam, ale jest to spokojny sport, który jest wg mnie stworzony dla kobiet w ciąży! oczywiście nie mówię o staniu na głowie i innych zaawansowanych pozycjach
Joga to przede wszystkich słuchanie swojego ciała, delikatne ruchy w rytmie oddechu i ćwiczenia relaksacyjne. Joga ma masę bardzo prostych pozycji, które mogą wykonywać nawet kilkuletnie dzieci! Jeśli ktoś wczesniej nie praktykował jogi, można zaczać od 10 minut dziennie - do nawet 60 minut po pewnym czasie. Ja wykonuję tylko proste ćwiczenia na bazie filmików dostępnych w internecie
Prenatal Yoga with Lara Dutta - Routine - YouTube
Pregnancy yoga Taylor Wells - YouTube - po wywiadzie są ćwiczenia
Pregnancy Yoga - Warm up routine - YouTube - tu są 3 kobiety w trzech różnych trymestrach i fajna muzyczka
BASEN
Dla umiejących pływać czy nie kobniet ciężarnych - jest to najłagodniejsza forma ruchu. Uwielbiam pływać, ale w ciąży jeszcze nie byłam... mialam obawy, ale poczytałam trochę o tym i od stycznia kupuję karnet
Najbardziej wskazane są: pływanie żabką, na plecach lub aqua aerobic
Basen dla kobiet w ciąży - Ciąża - Kobieta i zdrowie - Wieszjak.pl
Przy siedzącym trybie pracy - 15 minut ćwiczeń codziennie powinno być rutyną.