A ja juz z upelnie innej beczki. Bylismy z Krzysiem w czwartek u neurologa bo jakis taki asymetryczny mi sie wydawal. No i kurcze lekarz stwierdzil wzmozone napiecie miesniowe (mimo ze moj pediatra niczego niepokojącego nie widzial ale mi sie wydawalo ze jak lezay to sie gnie w jedną strone) neurolog zrobil usg i na szczescie w glowce Krzysia wszystko ok. Juz bylismy u rehabilitanta i cwiczymy z Krzysiem. w nastepny wtorek kontrola- zobaczymy czy są jakies postępy. Cwiczenia w zasadzie są łątwe. w sumie to jedno cwiczenie musimy robic 4 razy dziennie. Czy któras z was spotkała sie juz z problemem napiecia miesniowego?Pozdrowienia
O kurcze... wydaje mi się, że i moja się w jedną stronę przegina. Może u mnie to samo jest
a mi się jeszcze wydaje że przymyka jedno oczko bardziej niż drugie. Czy to też może być objaw napięcia mięśniowego ??
) poza tym jak lezy na brzuchu na co tez nie zwrocilam uwagi to jak polozy mu sie rączki wzdłuż ciała to ma problem z przelozeniem jednej ręki do góry.(Jak go kladlam na brzuchu to od razu rączkami w prawidłowej pozycji, nie wymuszając na nim zadnej pracy- czego oczywiscie nie wiedzialam ze trzeba dziecko klasc rączkami w dół zeby samo sobie przekładał) No i to by było na tyle. Aha i jeszcze ma troszke zacisnięte paluszki w stopach. Zauwaz że ciągle uzywam czasu przeszlego bo po tych 4 dniach cwiczen widac ogromne efekty. Jedynie jeszcze meczy sie przy przekladaniu łapek tzn jednej łapki ale juz jest duzo lepiej. Nie wygina sie juz w bok ani nie przewraca na bok od razu po polozeniu na brzuszku. Zobaczymy. Narazie jestem dobrej mysli.
. Czytałam gdzieś, ze to taka faza w rozwoju - najpierw poznaje raczki, potem będzie stopy wkładał do buzi, potem to co mu się przewinie przez ręce.Oby. I tak staram się odwracać uwagę i zabierać rączki - boje sie, ze sie przyzwyczai i będzie chodził z palcem w buzi.

. Raz w tygodniu kapie go w oilatum ale wtedy w wanience. Dla mnie przy dwójce dzieciaczków to oszczędność czasu bo jak tatuś robi potem koło maluszka mam czas na umycie się itd. Potem zajmuję się karmieniem a tato kąpie starszego.