• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Zasiłek wylicza się na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 m-cy. Kwestia wliczenia do podstawy wymiaru zasiłku premii czy nagród zależy od zapisów w regulaminie wynagradzania. Warunkiem ich włączenia jest zapis, że premie zostają pomniejszane za okres nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy.
Tutaj możesz poczytać więcej:
Czy premię uznaniową należy wliczać do podstawy wymiaru zasiłku... - Wynagrodzenia - INFOR.pl
Rachunkowość, podatki, finanse, prawo, ZUS - bezpłatne artykuły - biuletyn e-Rachunkowość

reklama
Ech czyli tak naprawdę nadal nic nie wiem :( Premia nie jest przyznawana wg decyzji dyrektora ani "w nagrodę" tylko obliczana na podstawie sprzedaży z danego miesiąca (im więcej sprzedasz tym więcej zarobisz - mniej więcej na tej zasadzie) czyli teoretycznie podczas nieobecności w pracy jest mniejsza... Chciałabym żeby M wykorzystał sobie 2 tygodnie tacierzyńskiego tylko żeby nie oznaczało to dla nas straty kilkuset złotych... :(

Freiya, raczej trudno byłoby komukolwiek zgadnąć co mówi regulamin wynagradzania w pracy Twojego męża. Myślę jednak, że wystarczy zapytać kadrową albo księgową. A inni pracownicy pracujący w tym samym systemie nigdy nie chorowali (chorobowe oblicza się identycznie)? Na pewno wiedzą, czy dostali gołą pensję czy powiększoną o przeciętne premie.

dziewczyny czy któras z Was sie orientuje czy majac włąsną działalność po macierzyńskim można iść odrazu na L4 czy potrzebny jest okres wyczekiwania 3 miesieczny?

Ja na poczatek opisze swoja sytuacje, pozniej zadam pytania:) :

W obecnej pracy mam umowe o prace, która mi sie konczy w marcu. Mam mozliwosc powrotu do pracy, ale wszytsko zalezy od tego czy bede miała jakas opieke do załatwienia dla mojego maluszka. I tutaj pojawiaja sie schody oraz moje pytania:

-->dajmy na to ze urodze w grudniu, czy moge ubezpieczyc dziecko u siebie w pracy nawet na te 3 miesiace? Jak to musze zgłoscic i w jakim terminie? (moj A. niestety u siebie nie ma mozliwosci na ubezpieczenie dziecka, gdyz nie posiada normalnej umowy:( )

-->jesli bede mogła wrócic do pracy zrobie to po jakis 3 miesiacach, natoomiast jesli nie chciała bym urlop macierzyński przeciągąc do maksimum. Czy nie przeszkodzi mi w tym umowa która mi sie skonczy w trakcie trwania macierzynskiego?

--> Co w sytuacji jesli ubezpieczenenie dziecka bedzie mozliwe u mnie w pracy nawet na te 2-3 miesiace? Po rozwiazaniu umowy odrazu musze dziecko poddac innemu ubezpieczeniu czy do konca macierzynskiego ubezpieczna nas moj obecny pracodawca?

--> Czy w sytuacji nie wrócenia do pracy, po zakonczeniu umowy przysługuje mi tzw wychowawcze? ile ono trwa? jak je trzeba załatwic i kiedy czy po zakonczeniu urlopu macierzynskiego czy bezposrednio po wygasnieciu umowy?

Dodam ze umowe o prace miałam podpisana na rok czasu.

Bardzo prosze o odpowiedz na moje (moze banalne, badz dziwne) pytania, ale mnie to nurtuje i nie potrafie znalezc odpowiedzi na nie ani w internecie, ani u moich kolezanek z pracy. Pozdrawiam!

reklama
Witaj nikuss :) Spróbuję Ci pomóc.

Zacznijmy od tego, że w marcu będziesz w trakcie urlopu macierzyńskiego. Koniec umowy oznacza rozstanie z pracodawcą i przejęcie obowiązku wypłaty świadczenia macierzyńskiego oraz ubezpieczenia zdrowotnego przez ZUS (dostajesz świadectwo pracy i formalności załatwiasz już z ZUSem, nie przez pracodawcę).
Jeśli jednak zdecydujesz się kontynuować pracę, na co również zgodzi się pracodawca, w trakcie macierzyńskiego podpisujecie kolejną umowę o pracę i wszystko idzie normalnym trybem - czyli nadal masz macierzyński aż do końca okresu, który musisz wykorzystać (polskie prawo narzuca pewne minimum długości trwania macierzyńskiego i nie można go skracać!). [źródło: http://www.zus.pl/files/INTERNET macierzyński po ustaniu II.pdf]

Dziecko możesz zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego u pracodawcy choćby tylko na 1 dzień. Nie mogą Ci tego odmówić, więc z tym nie ma problemu. Jeśli umowa skończy się w marcu i nie przedłużysz jej Twój pracodawca wyrejestruje z ubezpieczenia zarówno Ciebie, jak i dziecko. Będzie ono zarejestrowane tam, gdzie Ty, czyli w ZUSie (to trzebaby jeszcze sprawdzić, ale w trakcie zasiłku macierzyńskiego nie jesteś osobą poszukującą pracy, więc wg mnie nie rejestrujesz się w PUP tylko właśnie ubezpiecza Cię ZUS i on zgłasza do ubezp. zdrowotnego i Ciebie i dziecko - ale to akurat do sprawdzenia!)
Pracodawca zgłasza do ubezp. zdrow. i Ciebie i dziecko wyłącznie do ostatniego dnia trwania umowy o pracę.

Nawet jeśli umowa skończy się w marcu masz prawo do pełnego macierzyńskiego, czyli w naszym przypadku 20 tyg. + 4 tygodnie dodatkowego i za taki okres będą Ci wypłacać zasiłek.

Urlop wychowawczy jest okresem zwolnienia od pracy przysługującym osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę. Jeśli Twoja umowa zostanie rozwiązana w trakcie macierzyńskiego nie nabywasz praw do urlopu wychowawczego, a tym samym nie możesz ubiegać się o zasiłek. Jeśli Twoja umowa skończy się natomiast w trakcie urlopu wychowawczego (i pobierania z tego tyt. zasiłku wychowawczego wypłacanego przez MOPS lub GOPS), prawo i do urlopu i do zasiłku kończy się z ostatnim dniem trwania umowy o pracę.
Podobnie jak w przypadku macierzyńskiego, tak i przy wychowawczym, jeśli obie strony mają taką wolę mogą podpisać kolejną umowę w trakcie trwania tych urlopów i kontynuować udzielanie świadczenia.

Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje główne wątpliwości i że pytając o ubezpieczenie dziecka miałaś na myśli właśnie to, czyli zgłoszenie go do ubezp. zdrowotnego.

Edit:
Doinformowałam się i wszystko się zgadza - jeśli umowa rozwiąże się w marcu zgłaszasz się do ZUSu i tam zgłaszają i Ciebie i dziecko do ubezp. zdrowotnego. Po zakończeniu macierzyńskiego i wypłaty zasiłku przez ZUS możesz zgłosić się do PUP jako osoba bezrobotna, z tym, że musisz im dać zaświadczenie z ZUSu, że wypłacali Ci świadczenie po ustaniu zatrudnienia oraz zaświadczenie od lekarza o zdolności do pracy. Po zgłoszeniu do PUP obowiązek zgłoszenia do ubezp. zdrowotnego Ciebie i jeśli tego chcesz również dziecka, należy do PUP.

Pominęłam niechcący pytanie o termin i sposób zgłoszenia u pracodawcy do ubezp. zdrowotnego dziecka.
Pisałam już kiedyś, że dziecko teoretycznie jest ubezpieczone przez spory okres od urodzenia i nie musi być od razu zgłaszane, ale faktem jest, że lekarze chcą mieć poświadczenie takiego ubezpieczenia, więc lepiej zrobić to jak najszybciej.
Piszesz do pracodawcy pismo w stylu "Proszę o zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego z dniem (data złożenia pisma) mojego dziecka - tu podajesz pełne dane: imię nazwisko, data urodzenia, pesel, adres zameldowania, ewentualny stopień niepełnosprawności jeśli ma orzeczoną. Podpisujesz pismo i dostarczasz je razem ze skróconym aktem urodzenia dziecka.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry