reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamy 2016

Dziewczyny czy macie jakieś znajome/bądź same macie doświadczenie z kontrolami z zusu w trakcie l4 w ciazy ? Sporo ostatnio czytałam na ten temat i ponoć jak ma się zwolnienie to wg urzędników powinno się siedzieć w domu 24h/dobę, jeżeli jest kontrola i nie ma nas w domu to do momentu odwołania wstrzymują wypłatę chorobowego itd
Różne są przypadki, chodzące l4 oznacza że siedzieć w domu nie musisz (możesz na zakupy, do lekarza, ) ale też nie powinnaś sobie wyjeżdżać na dłużej, a jeśli tak to podajesz adres na l4. Znam kilka przypadków kontroli w ciąży, tyle że nie wstrzymywano wypłaty tylko przychodziło zawiadomienie o nieobecności podczas kontroli i trzeba było składać wyjaśnienia.
Ja nigdy kontroli nie miałam i jeździłam, ale jest to ryzyko.

Link do: 7 pytań o kontrole ZUS-u

Ostatnia edycja:
reklama
Życzcie mi córki :). Marze o kucykach i sukieneczkach. Jednak cos mi mowi ,ze to syn.

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też marzę o corci, i tak jak u ciebie jakoś czuje kolejne jajka.
Bedzie co ma być. [emoji7][emoji7][emoji7]

h4zpgov3o3h14ll7.png

Elifit ;)
Można zaryzykować drzemkę , ale człowiek nigdy nie jest pewien co takiemu 5 latkowi w głowie zakielkuje ;)

Tak właśnie myślę że przy dwójce to już raczej nie ma szans na drzemkę dlatego staram się wykorzystywać okazje:)

f2w3yx8d53zjrig5.png

To ja mam dwójkę w domu (6 lat i 3 lata) I spokojnie mogę się zdrzemnąć po południu. Starszą proszę aby młodszą się zajęła i idą na górę do swojego pokoju i się bawią. Starsza nawet pupę małej podetrze czy pić da. Nie mam obaw, że zrobią coś głupiego.

Dziewczyny czy macie jakieś znajome/bądź same macie doświadczenie z kontrolami z zusu w trakcie l4 w ciazy ? Sporo ostatnio czytałam na ten temat i ponoć jak ma się zwolnienie to wg urzędników powinno się siedzieć w domu 24h/dobę, jeżeli jest kontrola i nie ma nas w domu to do momentu odwołania wstrzymują wypłatę chorobowego itd

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Miałam kontrolę w drugiej ciąży ale z niewiadomych powodów przyjechali do miejsca zarejestrowania działalności gospodarczej. Nie dostałam nawet zawiadomienia, że byli i mnie nie zastali. Nie wstrzymało to wypłaty zasiłku. Jak jest leżące L4 to na pewno musisz być w domu cały czas (poza wizytami u lekarza czy na badania), ale przy chodzącym spokojnie można wychodzić. Przecież l4 w ciąży dostaje się nie tylko z powodu jakichś patologii ale też ze względu na szkodliwość rodzaju czy miejsca pracy.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
moja kumpela tak miala, ze wychodzila na zakupy itp i pewnego dnia miala kontrole i jej nie bylo i zostawily panie kartke, ze byly i ze ma sie do Zusu zglosic, poszla i oczywiscie miala juz wstrzymane wyplacanie pieniedzy, dobrze, ze miala paragony ze sklepu i apteki to im okazala i potem czekala na decyzje i dostala kase, a co do chodzenia kontroli to one raczej chodza w godzinach w jakich zus pracuje

Ja w zeszłym tyg miałam kontrolę, zadzwonili do mojego męża z pytaniem gdzie jestem. Kontrola była nieoficjalna.
A dodatkowo zameldowanie mam gdzie indziej a zamieszkanie też gdzie indziej. Musiałam wyjaśnienie pisać by w razie kontroli przyjechali na dwa podane adresy.
A czemu była kontrola? Bo mój lekarz nie wysłał do zusu dokumentacji medycznej!!!!
Jakiś koszmar.
Dlatego byłam na poczcie, musiałam wyjaśnienie listownie wysyłać.
A we wrześniu na 7 dni Lecę do UK na ślub siostry, nie wiem czy to zgłaszać czy nie....

A ja czuję że będę miała córkę, no zobaczymy.
Ja wam życzę dziewucha i to zdrowych, a z doświadczenia wiem, że chlopaczki też są fajne :)

Ja tez marzę o córci...synka juz mam,ale najważniejsze żeby była zdrowa dzidzia, z chłopaka tez sie bede cieszyc. Mąż mówi ze czuje jego.Jak pokazałam wam USG to według wszystkich był chłopak... A ja mam przeczucie ze to ona... może 26 lipca uda się podejrzeć ... w poprzedniej ciąży mój synek wg USG był dziewczynką do 29 tygodnia, a ja nie wierzylam wtedy -czułam ze to on i się nie pomyliłam. Życzę żeby spelnily się wszystkie marzenia odnośnie płci:-) Dziś już chłodniej i od razu lepiej człowiek funkcjonuje. Ja właśnie po obiadku leżę , mąż zrobił łazanki, młody ma drzemkę, chwilo trwaj...

Ostatnia edycja:
A jeśli chodzi o kontrole zwolnien przez ZUS. W poprzedniej ciąży nie chcieli mnie widzieć. Mam nadzieje że w tej też nie będą. Zrezygnowałam jednak z wyjazdu na wakacje bo się boję. Z chwilowej nieobecności się wytłumaczę. A jak z wyjazdu?

I z reguły kontrola jest przy działalności gospodarczej.
Nie zdziwiła bym się gdzyby moja szefowa naslala kontrolę. Pracuje w żłobku i przedszkolu i dzieciaczki różne choroby przynoszą, dodatkowo dźwiganie i przewijanie w ciąży to męczarnia.
Szefowa zastrzegła że nie będzie dla mnie żadnej ulgi.
Dostałam krwawienia, podejrzenie odklejenie kosmowki. I tak już jestem na l4 od 6 tyg ciazy. Lekarz tak czy siak nie zaleca bym wróciła, bo dodatkowo przy mojej szefowej nie mozna się nie stresowac, wredne babsko.
Więc kilka kontroli będę miała znając życie.

Niech przyjeżdżają, poczekam kawę im zrobię ;) może placka upieke hahaha

reklama
Do góry