reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamy 2016

mi sie udalo rano zjesc chleb, teraz mecze drozdzowke z makiem, pepsi mi pomogla i odbilo mi sie, dwa dni mialam wrazenie, ze cos siedzi na zoladku
Lux ja mam takie wrażenie od jakiś 2 tygodni ... Mało tego po jedzeniu potrafiło mi się ulewac wczoraj mówiłam o tym gince powiedziała, że to normalne bo macica uciska na żołądek powinno się jeść małe porcje i czesto

P.S . Teraz leżę i będę dzisiaj leżeć chyba cały dzień nawet siły na nic nie mam a jak coś zaczynam robić to zaraz jestem cała mokra

reklama
Wiesz co, ja mam nadzieję, że kolejny synek już nie będzie miał problemów. Kuzynka tak ma, że jeden synek zero alergii, a drugi mnóstwo tych pokarmowych. Dokarmiać nie chcę. Jeszcze skonsultuję to z naszą prywatną pediatrą, której ufam. W październiku mamy też wizytę u gastrolog, to zapytam co ona na to.
U nas sytuacja wygląda tak, że młodemu nie wychodzi alergia na papierze ani na mleko, ani nietolerancja glutenu, a mimo to objawy były. Jedyne co mamy udokumentowane to jajka, największa alergia na surowe białko, surowe, żółtko, gotowane białko, gotowane żółtko.
Ale podobno tak bywa, że zdarza się, że alergia, czy nietolerancja nie wychodzą w testach, a pomimo tego są.
Jeśli chodzi o wołowinę i cielęcinę, to one alergia na nie jest ściśle związana z alergią na mleko. Tak można ponoć odróżnić nietolerancję laktozy od skazy białkowej. Przy nietolerancji laktozy można jeść mięso krowie, a przy skazie nie.
Mój na szczęście marchewkę może, bo uwielbia w każdej postaci i nie wiem jak bym miała jej mu odmówić.
Jeśli chodzi o ryby to alergia wyszła Wam w testach. Bo mnie się zdaje, że z rybami to podobny problem co z kurczakiem i owocami. Ryby są szpikowane olbrzymią ilością chemii, to może być reakcja na chemię, a nie na same ryby.
My na szczęście nie mamy żadnych leków tylko dietę. A co bierze synek?
A powiedz mi, jak z przybieraniem synka na wadze i rośnięciem? Ja się trochę martwię tym, że mój przez rok przybrał mniej niż kilogram, pomimo, że tak jak pisałam ma niesamowity apetyt, ale przez niego wszystko przelatuje. Co do rośnięcia, ro rośnie, ale jest na 50 centylu, pomimo, że my jesteśmy wysocy i przez pierwszy rok był koło 90 centyla. Muszę o to zapytać, bo nie wiem czy się martwić tym wzrostem, bo mierzę go co miesiąc i rośnie bardzo równomiernie, mniej więcej 0,5 cm miesięcznie. Przy tym wszystkim ma bardzo dobrą morfologię, więc nie wiem czy się martwić, czy nie.

Ja jak sama kupuję jedzenie dla małego, to zwracam uwagę, żeby było jak najmniej chemii w środku. Udaje mi się kupować parówki z samych naturalnych składników, ale już np z szynką mamy problem, bo nie może mieć domieszki kurczaka i chemii, a tam zawsze jakieś fosforany, czy cytryniany
Jak nie wychodzi w testach to jest troche lepsza sprawa , bo nie ma alergii ige zaleznej. U majego synka juz w 8 miesiacu zycia wyszla 3 klasa alergii na białko mleka krowiego.w.skali od.0-6. Co chodzi o.przyrost wagi i wzrostu raz jest moment, ze rosnie szybko, raz ze wcale i to samo jest z waga. Chociaz co chodzi o wage od stycznia wacha sie miedzy 12, a.13 kg. I tak stoimy w miejscu. Co chodzi o ilosci jedzenia do tej pory jadl jak szalony , potrafil wsunac talerz zupy taki ja i tak jak mowisz.tylko przeleciało. Od miesiaca jest masakra z jedzeniem :-( moge prosic , wmuszac , a.nawet jak wezmie do buzi to wypluje. Bo i teraz lecimy z wagi. Lekarzy mielismy juz 3 , dwoch alergologow jeden stwierdzil , ze dziecko nie wyglada na chore wiec nie jest chore, druga postawila go na koz mleku o zgrozo, ze ja taka glupia bylam i po pol roku przez miesiac nie moglismy wyjsc z biegunki. Gastroenterolog go troche ustabilizowal. Moesiac bylismy na mleku sojowym i pozniej.znow miesiac biegunka :-( ppzniej przeszlismy na preparat aminokwasowy naocate , ale pluł nim nawet przez sen. Wiec podajemy wit D3 i wapno calpers 500. Z.racji , ze ten lekarz glownie zajmuje sie.alergiami pokarmowymi kazal odstawić leki antyalergiczne , mial xyzal, singular jak byl moment obturacji oskrzeli. Teraz od maja byl bez lekow i mimo diety zaczal.chorowac. dusznosci, katar i trzeci.raz infekcja ukl oddechowego od poczatku sierpnia. We srode mamy kolejnego
alergologa i mam.nadzieje.ze w koncu trofimy na rozsadnego, konkretnego czlowieka.

Lux ja mam takie wrażenie od jakiś 2 tygodni ... Mało tego po jedzeniu potrafiło mi się ulewac wczoraj mówiłam o tym gince powiedziała, że to normalne bo macica uciska na żołądek powinno się jeść małe porcje i czesto

P.S . Teraz leżę i będę dzisiaj leżeć chyba cały dzień nawet siły na nic nie mam a jak coś zaczynam robić to zaraz jestem cała mokra
no moj zoladek czesto boli :( ale to jest taki bol, ze hej :( ja mma duzy ruch w sklepie, duszno jak diabli i mam wrazenie, ze zaraz padne

Dziewczyny jaki magnez bierzecie? Gin mi przepisał magnesol ale tutaj jest problem z dostępnością w aptekach i hurtowniach, nie wiem czy we Wrocławiu będzie z tym lepiej. Do tej pory brałam magne b6 raz dziennie ale może jest coś lepszego...
Dużo zdrowia dla chorujących, przeziebionych itp niestety sezon grypowy się zbliża, oby nas ominął.
Oczywiście myślami jestem też z Maciusiem. Skoro do tej pory dal sobie radę to potem może być już tylko lepiej!
Mi przepisali Asmag Forte. On sie podobno lepiej wchlania

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

W prywatnych, w publicznych jest kucharka rzadki catering. Mam nadzieję że takie cyrki poza dwoma miastami w których pracowałam, nie występują.
U nas jest wlasnie kucharka i to w dodatku sasiadka i z rodziny jest tak wiec co nie co wiemy ze te posilki sa naprawde takie jak maja byc :)

Jadwiga jak nocka?

Elifit a mnie dopada troche strach jak sobie poradze wieczorami kiedy M bedzie mial 2ga zmiane?lekcje do odrobienia ze starszym 3dzieci do najedzenia wykapania przyszykowania na dxien nastepny I uspienia. Kazde w innym wieku I inne potrzeby a ja jedna. A jak bedzie mial pierwsza zmiane to rano jak jak ogarne 3. Obudzic na 6.30 ubrac najesc wypeawa z maltm najpierw pikole potem szkola.
Chociaz I tak bardziej przerazaja mnie wieczory niz ranki Bo po prostu wieczorami dochodzi zmeczenie
Ja bede miala tak samo, maz tez na 3 zmiany pracuje, w dodatku w weeekendy tez, ale wiem ze dam rade :) starsza corka ma 6 lat, jest ba tyle samodzielna ze potrafi sie sama umyc, ubrac ladnie, itd. Ja tylko mam wstac i rzygotowac dziewczynkom herbatke rano i uczesac i pomoc mlodszej w ubraniu. Ciuchy mozna przygotowac wieczorem, spakowac wszystko co trzeba tez wieczor. I z glowy. Wstac trzeba bedzie ciut wczesniej w razie gdyby maly sie obudzil na jedzonko w tym czasie kiedy wybieram dziewczynki to zebym zdazyla je wybrac po nakarmieniu ;)
Jesli chodzi o wieczory to jest lepiej wlasnie, nie trzeba sie spieszyc. Dobra organizacja to podstawa. Warto wiekszosc rzeczy przygotowac wowczas gdy maluch spi. Kapiel corkom moge zrobic gdy maluch dopiero zasnal lub gdy nie spi, jest pojedzony i ma chwile na zabawe, to wtedy wozek pod lazienke, dziewczynki do wanny, umyc juz nie problem bo same sie myja, ja tylko patrze i pilnuje zeby czegoa nie narobily, potem same leca do lozek sie ubierac bo pizamki zawsze maja wczesniej przygotowane [emoji4]

Jak nie wychodzi w testach to jest troche lepsza sprawa , bo nie ma alergii ige zaleznej. U majego synka juz w 8 miesiacu zycia wyszla 3 klasa alergii na białko mleka krowiego.w.skali od.0-6. Co chodzi o.przyrost wagi i wzrostu raz jest moment, ze rosnie szybko, raz ze wcale i to samo jest z waga. Chociaz co chodzi o wage od stycznia wacha sie miedzy 12, a.13 kg. I tak stoimy w miejscu. Co chodzi o ilosci jedzenia do tej pory jadl jak szalony , potrafil wsunac talerz zupy taki ja i tak jak mowisz.tylko przeleciało. Od miesiaca jest masakra z jedzeniem :-( moge prosic , wmuszac , a.nawet jak wezmie do buzi to wypluje. Bo i teraz lecimy z wagi. Lekarzy mielismy juz 3 , dwoch alergologow jeden stwierdzil , ze dziecko nie wyglada na chore wiec nie jest chore, druga postawila go na koz mleku o zgrozo, ze ja taka glupia bylam i po pol roku przez miesiac nie moglismy wyjsc z biegunki. Gastroenterolog go troche ustabilizowal. Moesiac bylismy na mleku sojowym i pozniej.znow miesiac biegunka :-( ppzniej przeszlismy na preparat aminokwasowy naocate , ale pluł nim nawet przez sen. Wiec podajemy wit D3 i wapno calpers 500. Z.racji , ze ten lekarz glownie zajmuje sie.alergiami pokarmowymi kazal odstawić leki antyalergiczne , mial xyzal, singular jak byl moment obturacji oskrzeli. Teraz od maja byl bez lekow i mimo diety zaczal.chorowac. dusznosci, katar i trzeci.raz infekcja ukl oddechowego od poczatku sierpnia. We srode mamy kolejnego
alergologa i mam.nadzieje.ze w koncu trofimy na rozsadnego, konkretnego czlowieka.
No u nas z wagą też są wahania i słabe przyrosty. W maju zeszłego roku ważył nie całe 13 kg, a teraz w okolicach 14.
Z tym jedzeniem to zbadaj mu poziom ferrytyny i zrób morfologię. Może się okazać, że żelazo będzie ok, ale pomimo tego ma anemię, bo jest za niski poziom ferrytyny. Ferrytyna bierze udział w przyswajaniu żelaza. Mój miał bardzo słaby apetyt i właśnie wyszła niska ferrytyna. Przez parę miesięcy dostawał żelazo i nabrał niesamowitego apetytu.
No u nas udało się ustabilizować te biegunki, bo to był nasz najgorszy problem, ale i tak nieraz się zdarzy że nie wiadomo z czego znowu się pojawia.

reklama
No u nas z wagą też są wahania i słabe przyrosty. W maju zeszłego roku ważył nie całe 13 kg, a teraz w okolicach 14.
Z tym jedzeniem to zbadaj mu poziom ferrytyny i zrób morfologię. Może się okazać, że żelazo będzie ok, ale pomimo tego ma anemię, bo jest za niski poziom ferrytyny. Ferrytyna bierze udział w przyswajaniu żelaza. Mój miał bardzo słaby apetyt i właśnie wyszła niska ferrytyna. Przez parę miesięcy dostawał żelazo i nabrał niesamowitego apetytu.
No u nas udało się ustabilizować te biegunki, bo to był nasz najgorszy problem, ale i tak nieraz się zdarzy że nie wiadomo z czego znowu się pojawia.
Moj ma naoewno niskie zelazo, ale ta ferrytyne tez.mu zbadam. Dziekuje za informacje. Mialam mu wlasnie dzisiaj isc robic badania, ale z racji tego ze jest juz prawie zdrowy, a takiemu dziecku mozna u nas pobrac krew tylko na oddziale pediatrycznym w zabiegowym to sobie darowalam,.bo przez caly oddzial trzrba przespacerowac , a tylko mi nadkazenia jeszcze brakuje. U nas biegunki sie uspokoił y tak jak pisalam dopiero po odstawieniu jakiegokolwiek mleka i co drugi dzien dostaje dicoflor ale to tylko czasowe rozwiazanie. Czekam na oddział alergologiczny jak na.zbawienie, no ale.najpierw ta wizyta we srode mam nadzieje ze wniesie cos pozytywnego.

Do góry