reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Mój już się stresuje , że skoro jest to rozliczenie to nie będziemy nic kombinować. Bo zaczną się problemy i jeszcze gorzej na tym wyjdziemy. Bo ma kartę aoke czy jakoś tak, czyli takie ubezpieczenie. Czyli musi nie jakaś umowę.. i kurcze powiemy w opiece , że nie pracuje to zaczną dochodzić :/ ale z drugiej strony , nie mamy potwierdzenia , że pracuje .. już głupia jestem całkiem .....
No jak się okazuje to macie potwierdzenia , że pracuje. Te rozliczenia to potwierdzają. Tylko za jaki okres macie te rozliczenia?
I jeśli Twój ma dochody tylko z Niemiec i żadnych z kraju to nasza skarbówka nie musi o tym wiedzieć bo nie ma obowiązku rozliczania się w takim przypadku ani wykazywania ile tam zarobi.
Poza tym nie wiem czy 500+ Wam się będzie należało skoro Ty nie pracujesz a Twój zarabia tylko za granicą. Ale wiesz co może z Niemiec będzie się należało jakieś świadczenie na dziecko.

Nie należy nam się. Jego kolega pracuje 8lst na tej umowie i nie udało mu się dostać. Trzeba teraz się starać zmienić firmę i dostać normalna umowę na ludzkich warunkach.
Jeśli żona kolegi pracuje w kraju to on świadczenia z Niemiec na dziecko nie dostanie. A tak jak Ty nie pracujesz to myślę że szansa jest. Nie wiem jakie są dokładnie kryteria. To już Twój musi się dowiedzieć.

Lepiej nie kombinujcie. Ale musicie się dowiedzieć czy nie należy Wam się Kindergeld z Niemiec. Wtedy tylko nie możesz pobierać chyba nic w Pl. Kindergeld to 192 euro na miesiąc, ale naprawdę nie wiem jak to wszystko w Waszej sytuacji wygląda.

O właśnie o tym kindergeld myślałam. To wyszłoby nawet więcej niż to 500 zł.

Już sobie właśnie zalozylam , szkoda że dopiero teraz , parę kliknięć żeby założyć aa par groszy zawsze taniej . Złożyłam małe zamówienie z odbiorem w sklepie :D a długo czekacie jak zamówicie na odbiór ? :)
Jak są promocje to dłuzej się czeka na odbior nawet w sklepie :( a kartę naprawdę warto mieć bo dużo się oszczędzi

A ja się obawiam, że po porodzie hormony będą tak buzowały, że nasze humory wcale nie będą lepsze. Oczywiście szczęście szczęściem, ale burza hormonów + zmęczenie i niewyspanie może dać się we znaki
Tez się boję burzy hormonów po porodzie. Do tego boję się, że ciężko mi będzie zaakceptować swoje ciało w pierwszym okresie po cc.

A Kosiniakowego 1000zl ?
Nie. Ja będę mieć macierzyński czy tam rodzicielski pol roku bo mam umowę o pracę na stałe i biorę półroczny. Ale chodziło mi, że ani 500+ ani becikowe itp nie dostanę

Rozmawiałam z Panią z opieki, powiedziala , że becikowe nam się będzie należało bo nie trzeba przedstawiać nic o dochodach. Czemu nie dostaniesz ?
Becikowe tak jak pisała @KatiNails nie może przekraczać dochód 1922zl

Takie cudo mój brat przywiózł siostrzenicy z Hiszpanii :D i już dał bo za niedługo wyjeżdża do Niemiec do pracy i jak Mała się urodzi to jego jeszcze nie będzie :( Zobacz załącznik 876751
Śliczne :)

Wszystkie te progi są śmieszne. Jak łatwo być "bogatym" [emoji16][emoji16][emoji16]
Ha ha bogatym na papierze

Nie. Tzn ja jak mieszkałam z małym to liczyłam się tylko ja i mały. I te osoby wpisywałam. Zawsze może mama zaswoadczyc przecież że prowadzicie osobne gospodarstwo domowe.
I na tej zasadzie należy się Wam: 500+ co miesiąc , becikowe 1000 zł jednorazowo, rodzinne 95 zł co miesiąc + dodatek do rodzinnego 1000 zł jednorazowo.
A i Tobie kosiniakowe przez rok co miesiąc 1000 zł. Bo jesteś niepracujaca i z tego co kojarzę bez macierzyńskiego.
Więc jako dochód do wszystkich zasiłków będzie Ci się liczyć 1000 zł dzielone na trzy osoby. Więc na nic nie przekroczysz dochodu.
Jeśli nie ma Was kto podpieprzuc to ja bym się Klaudia nie oglądała tylko składała. Tyle co nasze państwo z nas zdziera z podatkow dochodowych i ogólnie czego nie kupujesz to masz w to podatek wliczony, że póki jest możliwość to bierz...
Bo potem nigdy więcej nie dostaniesz od Państwa nic, a tylko z Ciebie państwo będzie zdzierac.
Dokładnie tak jak piszesz jak mają możliwość to niech korzystają

Witajcie, Nie dam rady Wszystkiego przeczytać przepraszam :( Ostatnio mam gorsze dni-w domu bałagan,bo ten cały remont,kumulacja i nerwy w pracy jeszcze coraz gorsze samopoczucie-zaczęły mi się bóle jak na miesiączkę i okropne napinanie brzucha,jest cały spięty, napęczniały, twardy jakbym miała jeden wielki skurcz który puszcza raz na jakiś czas, doszły też dziwne upławy w dość sporej ilości, prawie jakby się wylewały. Jejciu tak bardzo bym chciała wytrwać jeszcze i nie urodzić znowu wcześniaka . A jak tam Wy?Czy któraś już jest blisko?
Cały czas super wszystko i non stop w ruchu jestem wiec niestety nie pomogę. A kiedy masz wizytę?

Mamy to! Jest jeszcze spacerówka ale jej nie zakładaliśmy na stelaż ;)
Zobacz załącznik 876794 Zobacz załącznik 876795
Bardzo ładna fura :)

Komu loda z koktajlu truskawkowo bananowego ? :)
Nasze dzieło z Marcelkiem ♥️♥️ :)
Poproszę :) zjadlabym chętnie
Wydaje mi sie ze jak pójdziecie do skarbówki i poprosicie o zaświadczenie o dochodach z konkretnego roku to już nic nie musicie mówić. Bo wszystko będzie na papierze ;)
Dokładnie też bym na ich miejscu zrobiła tak jak napisałaś

Ja już pospałam, te pobudki ranne to największa moja zmora [emoji35]
Bolą mnie plecy, znów to nieprzyjemne uczucie jakbym miała zaraz okresu dostać [emoji33]
Nie ma lekko, a dzisiaj piątek piąteczek piatunio [emoji1323][emoji1323][emoji1323]
Przypominam wszystkim że dzisiaj rusza nowa gazetka w pepco z ciuszkami, niech żadna nie zapomni jechać po 'ostatnie' ubranko [emoji3][emoji3][emoji3]

U nas dziś także pobudka.. o 4 rano. Na szczęście bez konkretnych powodów czyli bóli [emoji39]
Z jedzonkiem udało mi się wytrzymam aż do 5. Ale zjadłam i mam plan iść do męża jeszcze na spanie [emoji6]
IMG_20180713_051132.jpg

Załączniki

• IMG_20180713_051132.jpg
    IMG_20180713_051132.jpg
    57,6 KB · Wyświetleń: 281
reklama
Do góry