reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Tam gdzie mam umowę na czas nieokreślony otrzymuje wypłatę w terminie jak dotąd, nic się nie zmieniło. Płacą, a im ZUS zwraca. Na drugiej umowie, gdzie mam czas określony i jest to budżetówka, w pierwszych miesiącach dostawałam mniej więcej 2 tygodnie po dostarczeniu zwolnienia, czasem w ratach jak w miesiącu miałam dwa zwolnienia. W sierpniu już dostałam całość dwa dni po zwolnieniu.
Moja rodzina pracująca w ZUS twierdzi że mają czas do 30 dni od zwolnienia.
To czy ZUS płaci Tobie bezpośrednio czy płaci Tobie pracodawca, a ZUS mu zwraca nie zależy od rodzaju umowy o pracę tylko od liczby pracowników zatrudnianych przez pracodawcę. Jeśli wykazanych w poprzednim roku rozliczeniowym było mniej pracowników niż 20 to będzie Tobie płacił ZUS bezpośrednio. Jeśli jest wykazanych więcej niż 20 to płaci Tobie normalnie pracodawca w terminach w jakich wcześniej otrzymywałaś wypłatę i ZUS potem to pracodawcy zwraca.

reklama
To czy ZUS płaci Tobie bezpośrednio czy płaci Tobie pracodawca, a ZUS mu zwraca nie zależy od rodzaju umowy o pracę tylko od liczby pracowników zatrudnianych przez pracodawcę. Jeśli wykazanych w poprzednim roku rozliczeniowym było mniej pracowników niż 20 to będzie Tobie płacił ZUS bezpośrednio. Jeśli jest wykazanych więcej niż 20 to płaci Tobie normalnie pracodawca w terminach w jakich wcześniej otrzymywałaś wypłatę i ZUS potem to pracodawcy zwraca.

Fakt, to duży obiekt :-)

Szambo rzeka dziś ma dotrzeć przed południem do mnie jednak, a nam wyłączyli jeszcze prąd. Co za surwiwal. W nocy taki gorac że przyklejalam się do pościeli i nie mam jak się umyć. Co do Zus i mnie kicha bo walki idą. Kazali nam podpisać papier, że to niby my chcemy do ręki. Ale widzę, że piszecie coś że na tej platformie elektronicznej można wnioskować o przelew. Chyba tak zrobię bo mam dziwne przeczucie że z tą kasą będzie różnie.

Już wszystko wiem
Ale się wkur... wilam na masksa trzymajcie mnie..... Dzwoniłam. Do zusu i uwaga oni nic nie mają tylko l4. Oprócz tego pracodawca musi wysłać jakiś druk i oni go nie mają. Dzwoniłam. Do szefostwa ma o 10 dzwonić do księgowej i uwaga od momentu wpłynięcia maja 30 dni na wypłatę to przepraszam bardzo za co mam żyć? Kasę dostanę o ile doślę pod koniec września czyli 2 miesiące bez kasy

Ja dzisiaj pierwszy raz poszukam ruchy. Chłopaki aż mnie obudzili. Jeden fikal z prawej strony drugi z lewej na dole, czyli chyba nie zmienili położenia od ostatniego badania.

Czytam wasze problemy z wodą. Ja mieszkam nad samą Łabą (100metrow od brzegu) i 2 km od elektrowni atomowej. Tak czasem na nią spoglądam ze strachem :D :D

reklama
ma któraś z was problemy z dziąsłami? w zeszłym tyg byłam przebijac rope. od ponad miesiąca idzie mi 8 miałam przy niej robiona 7 i w koło 7 od kilku dni taka opuchlizna że szczęki nie mogę zaciskac, byłam u dentystki wczoraj posmarowalaa to antybiotykiem zaczęło mi malec z godziny na godzinę.dentysta też w szoku ze wgl tak spuchlo. mówiła że w ciąży się zdążą że dziąsła puchna ale ze to kilka zebow obejmuje i nie aż tak. rano wstaje opuchniete jak nigdy naciskam na to... bum. ropa się leje. idę dziś znowu ale nie wiem czy coś można zrobić jak jest tak duża opuchlizna w koło zęba :( masakra już tydzień się męczę a jets coraz gorzej :/

Do góry