reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe mamy 2020

Byłam dziś na wizycie u gina i zapytałam się czy można zrobić usg III trymestru na NFZ i oczywiście NIE. Nie wiem na co idą te wszystkie składki...
No, ale powiedziała mi, że usg robi się prywatnie po 34 tygodniu. Wszędzie są informacje, że między 28 a 32 tygodniem. To już nie wiem. Czytałam, że jeśli między 28 a 32 tygodniem dziecko jest źle ułożone (np. pośladkowo) to wtedy robi się usg po 34 tygodniu. Nie wiem. Chyba zrobię teraz i potem po 34 tygodniu. A jak Wy robicie? i jak Wam lekarz zalecił?
Ja chodzę do Luxmedu, mam pakiet z pracy i to badanie mam w karcie ciazy do zrobienia miedzy 28-32 tc . Już sobie ustaliłam na 28.10 i to bedzie 29t6d. W pierwszej ciąży jeszcze dodatkowo mi zleciła USG po 36tc takie dodatkowe tez u twgo lekarza z certyfikatem, mimo ze ona sama co wizyte USG mi robi.
Właśnie wczoraj z mamą rozmawiałam o tym, że ona jak prawie 27 lat prowadziła ciszę PRYWATNIE to nie miala ani jednego USG i wyobraźcie sobie, ze lekarz nie wyczuł / wysłuchał, że to była ciąża bliźniacza! :O mama miała niespodziankę na porodowce, jak ja pod ktg podpieli to powiedzieli że bliźniaki :p
Dziewczyny macie czasami takie silniejsze bóle przy stawianiu się macicy... podchodzące pod okresowe? Bo już zaczynam dzisiaj świrować. Miałam dzisiaj taki. Do tego jeszcze mam dzisiaj przeboje z jelitami co chwile mnie kłują...chyba wczorajsza kolacja mi się 'odbija'
Ja tez czasami, nie za czesto, miewam takie bóle.

A tak w ogole, to zaczynam dziś 7 miesiąc, III trymestr :O
Screenshot_2019-10-08-21-17-51.jpg

reklama
Ja chodzę do Luxmedu, mam pakiet z pracy i to badanie mam w karcie ciazy do zrobienia miedzy 28-32 tc . Już sobie ustaliłam na 28.10 i to bedzie 29t6d. W pierwszej ciąży jeszcze dodatkowo mi zleciła USG po 36tc takie dodatkowe tez u twgo lekarza z certyfikatem, mimo ze ona sama co wizyte USG mi robi.
Właśnie wczoraj z mamą rozmawiałam o tym, że ona jak prawie 27 lat prowadziła ciszę PRYWATNIE to nie miala ani jednego USG i wyobraźcie sobie, ze lekarz nie wyczuł / wysłuchał, że to była ciąża bliźniacza! :O mama miała niespodziankę na porodowce, jak ja pod ktg podpieli to powiedzieli że bliźniaki :p

Ja tez czasami, nie za czesto, miewam takie bóle.

A tak w ogole, to zaczynam dziś 7 miesiąc, III trymestr :O
Zobacz załącznik 1031655
91 dni ... :o :o :o o_O o_O

Dziewczyny, moja ciąża nie jest prowadzona w Polsce, więc troche rzeczy, spraw i badań mnie dziwi. Wszystkie trzy ciąże w Belgii i prowadzenie wygląda trochę inaczej. Badanie usg mam jedno co miesiac przy kazdej wizycie u gine (prywatnie 50 euro- ubezpieczalnia zwraca za kazdą wizyte 14,26 €), bada wagę ,mocz i cisnienie w gabinecie, szyjkę, tętno pomiary i waga płodu w bardziej zaawansowanej ciąży chyba od 5tego m-ca. Przy kazdej wizycie mam zdjecie usg maluszka dla siebie.
Badanie prenatalne: analiza płodu, wymiary stopien rozwoju czy prowidlowe, lozysko, itd wszystko to tylko raz na jedną ciążę około 24-26 tygodnia u specjalisty - koszt 100 euro ( ubezp. zwraca chyba 60 €). Przy kazdej ciąży bylam u tego samego, znany i uznany bardzo dobry specjalista europejski medycyny płodu. TYLKO RAZ to badanie szczegolowe mniej wiecej w drugiej polowie ciąży. W PL trzy ??? Mozliwe że tu wskazane byloby kolejne takie badanie gdyby wystapily jakies nieprawidlowosci przy 1wszym...
Krzywa cukrowa niedlugo po badaniach prenatalnych, 25-26 tc., nie muszę kupować glukozy (na ostatnich dostalam smak cytryna limonka), 2 godz. trwa; kiedy skoncze karmic piersią krzywa bedzie na 4h. aby zweryfikowac czy nie zostala mi w spadku po ciąży cukrzyca...
I o ile pamietam od 35-36 tc bede chodzic do kliniki na ktg, nie jestem pewna czy co dwa tyg. czy raz w tygodniu, ale zapewne im starsza ciąża tym czesciej.
Do porodu dają znieczulenie, u mnie w pierwszej ciazy nie zadzialało i bardzo bolalo niestey. Porod odbywa sie w nieduzej sali, jestes tylko Ty i ktos Ci bliski np. partner.
Po urodzeniu kazdego dziecka rodzice dostaja jednorazowy zasilek rodzinny, 976€, bez wzgledu na dochody, dolozy sie troche i mozna oplacic szpital / klinike za porod i pobyt w szpitalu / klinice więc nie jest zle.
Niewazne czy sie idzie do szpitala zrobic jakiekolwiek badanie, testy itp czy do gabinetu prywatnego, zawsze czesc pokrytych kosztow zwraca ubezpieczalnia tak zwany mituel ( jest ich kilka w belgii, mozna przynalezec do jednego wybranego).
Wizyta w szpitalu / klinice u ginekologa normalnie kosztuje jakies 30 albo 33 €, cos kolo tego. Zalezy od szpitala. Ale zawsze czesc poniesionych kosztow odzyskasz.

W Polsce tez jak chodzicie gdzies prywatnie czy to konsultacja lekarska czy pobranie krwi to odzyskujecie czesc poniesionych kosztow??

20 lat mieszkam w Belgii, przyjechalam tu jako 20 - latka, wiec nie orientuje sie jak to wyglada w PL.

W Anglii tez prowadzenie ciąży jest troche inne. Co kraj to obyczaj, jak mawiają...
Nie dostaje sie nic spowrotem od badan psywatnie. Niestety to juz nie Kasa Chorych jak w Niemczech. Idziesz placisz wychodzisz, nie masz kasy xD

Wierz ja go nie czuje. Jak mówicie Wy czy kolezanki ze cos ugniata i tp. Wiadomo ze to boli i inaczej nie myślę, ale jednak sie czuje ja to tak w 100% nie czuje i moze nie wierzę ze on bd? Choć wiem ze niestety jak nawet sie czuje dzidzie to 100%pewnosci ze jest ok nie ma niestety, a ja go nie czuje to jakby go nie bylo.
Ja swojego czuje dopiero od 2-3 tygodni. Zazdrościłam dziewczyną które pisały tu że czują ruchy, ja nie czułam kompletnie nic. Od początku nie miałam żadnych objawów, mało przybierałam na wadze i jakby nie usg co miesiąc to bym nie wierzyła że "coś" tam siedzi

Ja swojego czuje dopiero od 2-3 tygodni. Zazdrościłam dziewczyną które pisały tu że czują ruchy, ja nie czułam kompletnie nic. Od początku nie miałam żadnych objawów, mało przybierałam na wadze i jakby nie usg co miesiąc to bym nie wierzyła że "coś" tam siedzi
Tych ruchów tez zazdroszczę 26 tydzień mam praktycznie. Ciekawe ile bd jesli bd cos czuc bo z moim biakomoczem moze sie skończyć wcześniejszy wywolaniem porodu

Nie dostaje sie nic spowrotem od badan psywatnie. Niestety to juz nie Kasa Chorych jak w Niemczech. Idziesz placisz wychodzisz, nie masz kasy xD
Jak w tym stand up Rucińskiego o problemie z lewym okiem :D
"Bardzo się martwiłem, więc poszedłem prywatnie, zapłaciłem 150 zł
- Proszę bardzo. Co się dzieje?- Myślę. Kto tu jest chory teraz?- Lewe oko mi ucieka Szczególnie przy zmęczeniu, nie wiem, co to jest.
- No tak to bywa.
-Słucham???
- No tak to właśnie jest.
-iiii???
- No niech pan idzie. Nie pomogę.
Wyszedłem z gabinetu. Ktoś mnie wyr#chał w dupę, czy ja zapłaciłem 150 zł, żeby usłyszeć zdanie" No tak to bywa", a potem pomyślałem, że jeżeli ja zapłaciłem 150 zł żeby usłyszeć "No tak to bywa" to, co by było jakbym poszedł na NFZ, za darmo!
-Może tym młotkiem pierdolniem w potylicę. No nóż coś się stanie? Czasem pomaga! no Chodź Pan "
:D:D:D

Dzisiaj kupiliśmy wozek i łóżeczko. Łóżeczko narazie u mamy stoi zapakowane. Wozek postawię w sypialni. Chyba nie za szybko co? ;-) ;)
Chodzę prywatnie do gin ale na te prenatalne dostałam na NFZ i też tylko na 1 i 2 trymestru, na 3 już nie...
@Celia89 Ładny klocuszek już, a który to tydzień? Mój synek w sobotę miał 710g ciekawe
Ile teraz będzie miał.
@lucyna1234 No właśnie bo Ty też bierzesz heparyne. A jak dajesz sobie radę jak już jest brzuszek ? Ja biorę neoparin 0,6 i bardziej w bok już robię..:-)
Bez problemu daje jeszcze z przodu. Oczywiście czasami jak se walne szczyt swoich możliwości to aż sama sobie się dziwię, że jeszcze żyję, czyt.siniaki;)

reklama
Do góry